АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Руси на бродовима имају „ПАКАО“

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusi na brodovima imaju „PAKAO“

7 marta 2020

Američku ratnu mornaricu teško da će obradovati scenario po kome će na svakom ruskom brodu biti raspoređena hipersonična protivbrodska raketa klase „Cirkon“, jer će uz pomoć takvih raketa i omanji raketni brodovi biti u mogućnosti da potope američke kapitalne brodove, piše „Nešenel interest“.

Američki list podseća da je u januaru ove godine Rusija izvela prve brodske vežbe pomoću raketa „Cirkon“. Fregata projekta 22350 „Admiral Gorškov“ gađao je iz akvatorije Barencovog mora kopnene mete na vojnom poligonu raketom „Cirkon“.Mesec dana pre tih vežbi, u decembru 2019. godine, direktor Ujedinjene korporacije za brodogradnju Aleksej Rahmanov izjavio je da će svi novi ruski ratni brodovi biti u mogućnost da ispaljuju hipersonične rakete, uključujući i „Cirkon“ i „Kalibar“.

Američki list piše da su se rakete „Cirkon“ u velikoj meri pretvorile u „strašilo“. Prema informacijama, koje su do danas poznate, rakete mogu pogoditi metu na udaljenosti do hiljadu kilometara, a razvijaju brzinu od osam ili devet maha.

Kako autor članka ističe, opasnost od „Cirkona“ je dovoljno velika da bi se Velika Britanija zabrinula, jer sistemi PRO na njenom novom nosaču aviona tipa „Kvin Elizabet“ ne može da zaustavi ruske hipersonične protivbordske rakete.

„Nešenel ineterest“ podseća da ruska flota trenutno raspolaže sa oko 30 razarača i fregata, 50 korveta i 30 malih raketnih brodova. Kater „Tarantula“ od 500 tona mogao bi sa „Cirkonom“ ili sličnim oružjem potopiti američku krstaricu, pa čak i nosač aviona, tvrdi autor članka.

Međutim, „Nešenel interest“ piše da SAD imaju prednost u oblasti navođenja i koordinacije.

Američki list piše da na malom vodenom prostoru nedaleko od ruske obale i uz podršku radara i aviona, ruski brodvi opremljeni „Cirkonima“ mogu ostvariti izvanredne rezultate.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    Pa to je sistem raketnih čamaca koji je JNA razvijala,njih su se iz NATO ozbiljno plašili dok je SFRJ bila živa.Sad rusi ponavljaju taj taktički model ali na malim okenaski sposobnim brodovima srednjeg dometa i velike brzine.Ako budu imali stelt tehnologiju bar delimično uspešnu i min.posadu ti brodovi bi postali opasniji od podmornica za zapadnjačke flote.Plus bi bili realtivno laki i jeftini za izgradnju.SVE zavisi od NAORUŽANJA i navodjenja, brod sam po sebi je samo platforma, i on ne mora da bude posebno gabaritan da bi bio ubitačan.Mislim da će se pravila i taktike pomorskog ratovanja uskoro pisati iz početka i da vreme velikih brodova sa brojnim posadama i avionima odlazi u istoriju.Vež sada ke taktička sposobnost nosača avion ozbiljno ugrožena a uskoro će i njihova strateška vrednost opasti.Jednostavno PREVELIKI su da bi ih PROMAŠILI.

    • Predrag says:

      dron brodovi i dron podmorice. ali ameri su po svim okeanima posejali radare koji sve detektuju dako da je sva voda ozračena. ova oružja su još uvek bezazlena dok recimo talasna oružja kao na primer mi primimo sliku iz amerike u deliću sekunde. kada se budu talasima slale granate taj svet će biti opasan a tako nešto samo što nije ugledalo svetlost dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *