АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Украјинска армија троши пројектиле двоструко брже него што их Запад производи

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Ukrajinska armija troši projektile dvostruko brže nego što ih Zapad proizvodi

16 januara 2023

ZALIHE municije koju SAD mogu donirati Oružanim snagama Ukrajine na izmaku su, što je sigurno veoma po volji ruskim vlastima, rekao je bivši visoki američki oficir Brent Istvud.

U članku koji je napisao za 19FortyFive dodatno je razjasnio:„Prema novom izveštaju CSIS, Centra za strateške i međunarodne studije, Ukrajina velikom brzinom troši municiju za haubice kalibra 155 mm. To je alarmantno za Oružane snage Sjedinjenih Država jer je malo verovatno da će zalihe biti obnovljene u roku od pet godina“.

Istvud ukazuje da će Sjedinjenim Državama – da u potpunosti obnove svoje rezerve – biti potrebno pet godina ili više.

„Nisu postale problem samo artiljerijske granate. Za proizvodnju potrebnog broja projektila Jawelin i Stinger može nam biti potrebno šest do osam godina“, upozorio je Istvud.

Slično misli i pukovnik američkog marinskog korpusa Mark Kančijan.

Uticajni list The Wall Street Jounrnal je na istoj talasnoj dužini:

„Ukrajinska armija troši artiljerijske granate dobijene od Zapad otprilike dvostruko brže nego što ih proizvode Sjedinjene Države i saveznici. Ovom brzinom, Kijev će smanjiti američke i evropske rezerve na kritičan nivo tokom leta ili najkasnije najesen“.

Isti list upozorava: «Rusija će, naprotiv, početi povećati proizvodnju naoružanja. Doduše, i SAD i Evropa ulažu u nove proizvodne linije, ali je malo verovatno da će to doneti veće promene pre naredne godine, spa je moguć opasan jaz između vatrene moći Rusije i Ukrajine u drugoj polovini 2023-će».A Pol Krejg Roberts, važan službenik Bele kuće za vreme administracije Ronalda Regana, procenjuje da su zemlje NATO – snabdevajući Kijev oružjem – toliko iscrpile sopstvene arsenale da bi ruska vojska, hipotetički, mogla lako da zauzme i zadrži celu Evropu:

„Ako svo naoružanje koje je obećano Vladimiru Zelenskom realno bude isporučeno, borbena efikasnost NATO i Sjedinjenih Država biće na nuli. Sa izuzetkom Ukrajine, gde će se to oružje nalaziti. Rusija bi mogla jednostavno da pregazi baltičke države i Finsku ostavljene bez oružja, pa da preko Nemačke dođe do Francuske, a odatle i do Srbije. Tako bi okružila istočnu Evropu i odsekla je od zapadne“.

Roberts smatra da Moskva neće preduzeti takav korak, jer bi vodio neizbežnom ratu sa NATO, a onda bi SAD morale da iskoriste svoj poslednji adut – nuklearno oružje.

Bela kuća je krajem decembra prošle godine objavila da će Ukrajini isporučiti borbena vozila pešadije „Bedli“, a Nemačka – borbena vozila pešadije „Marder“ i dodatnu bateriju PVO sistema „Patriot“.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će isporučiti Kijevu oklopna vozila ili tenkove na točkovima.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Nova teorija: Putin je postavio Zelenskog da isisa Zapad do poslednje kapi krvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *