АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТРКИЛИ ЦЕЛОМ СВЕТУ оно што АРМИЈА САД скрива

AMERIČKI MEDIJI OTRKILI CELOM SVETU ono što ARMIJA SAD skriva

27 decembra 2016

55880-us-army-45

Vojna moć Sjedinjenih Država nezaustavljivo se smanjuje – upozorio je Den Gur, zamenik predsednika Leksingtonovog instituta (Lexington Institute).

Učinio je to u članku napisanom za uticajni list The National Interest i prvo ukazao da Kopnene snage SAD raspolažu sa 479.000 vojnika i oficira i da je to – manje nego bilo kada nakon završetka Drugog svetskog rata.

Precizirao je da Kopnene snage SAD sada imaju samo 30 brigada, što je za trećinu manje nego pre samo tri godine.

Gur je takođe naveo da Ratna mornarica Sjedinjenih Država trenutno ima 273 broda i da je Amerika sa tolikim brojem brodova 1917-te ušla u Prvi svetski rat.

Ratna avijacija – ističe Gur – ima oko 5.000 aviona, ali je to manje nego što je imala kada je 1947-me postala samostalni rod vojske.

Gur dodatno ukazuje da su Oružane snage SAD u celini za oko 40 odsto manje nego što su bile na kraju Hladnog rata.

U ovom kontekstu, otkriva da su su Amerikanci u Vijetnamu izgubili oko 20 bombardera V-52, ali da su tada ti gubici bili „ništavni u odnosu na njihov ukupan broj, a da bi danas samo obaranje istog broja bombardera značilo gubitak od deset odsto.

Gur je podsetio da su SAD u vreme Hladnog rata želele da imaju Oružane snage koje bi bile u stanju da istovremeno ratuju sa SSSR, Kinom i bilo kojom drugom državom.

On je uveren da su vojni i državni vrh SAD pogrešili kada su po završetku Hladnog rata procenili da im glavna opasnost preti od Severne Koreje i Irana. Rezultat je bila doktrina da SAD treba da budu spremne za učešće u dva lokalna rata u isto vreme. Međutim, nivo američke vojne moći nije odgovarao ni tim zahtevima.

Gur smatra da si Pentagon – u slučaju izbijanja dva velika regionalna konflikta – mogao da na prav način učestvuje samo u jednom.

Po njegovoj proceni, SAD su sada suočene sa opasnom tendencijom: potreba za vojnom silom raste, a njihov vojni potencijal opada.

Isti ekspert podseća da je Pentagon na listu strateških pretnji SAD na prvo i drugo mesto stavio Rusiju i Kinu i odmah podvukao: rat sa njima teško da bi bio „regionalni“.

Gur posebno naglašava da SAD više nemaju ni vojnu tehnološku superiornost koju su imale jer je u međuvremenu iznivelisana „asimetričnim odgovorima“ Rusije i Kine.

Zato bi se SAD zaključuje se u National Interest – i u ratu sa samo jednim ozbiljnim protivnikom – suočile „sa neočekivano velikim gubicima“.

KOMENTARI8 komentara

 1. kuka says:

  Sve što Den Gur navodi i zamera, nisu greške. Smanjenje broja aviona i druge tehnike i ljudstva u am. vojsci je bilo samo prilagodjavanje novoj situaciji nakon raspada Varšavskog pakta. Kolosalnu grešku je, medjutim, napravilo nekoliko poslednjih administracija procenjujući da je kucnuo čas da Amerika uspostavi svoju zloćudnu dominaciju nad celim svetom. Za to je, nažalost, imala sasvim dovoljno oružja, orudja, vojnika itd, pa je krenula da se razmeće svojim vojnim mišićima redom: bombardovala Jugoslaviju, Irak 2x, Avganistan, umešala se u zbivanja na severu Afrike, u Ukrajini i Siriji, naoružavajući najgore zamislive koljače koji su otvoreno iznosili svoje zlikovačke namere. Sve je posmatrao ceo svet i ono što je video izazvalo je strah i otpor, što je promenilo situaciju do te mere da Americi više nikakvo novo naoružavanje ne može pomoći, jer ceo svet će uvek imati više oružja ma koliko Amerika da se naoruža. Problem prevazilazi oružje i leži u celokupnoj agresivnoj spoljnoj politici. Ako promeni politiku, Americi više oružje neće ni biti potrebno.

 2. Don says:

  Ko god da je napisao ovu glupost vara se.I sam Putin je rekao:Ko god kaze da Amerika nije vise velesila:VARA SE!Ako iko nesto zna o tome on zna.

  • Miki says:

   Niko ti ne brani da volis Ameriku, da uzivas u 'Rambo'i 'Top Gun'-filmovima, ali cinjenice su takve kakve su! Svet je konacno shvatio da su USA planetarno zlo i spremio se za konacni odgovor.

 3. Dondon says:

  Ovo je sve istina. Medjutim istina koja se odnosi na vojni potencijal Vojske SAD na svojoj teritoriji. Na globalnom nivou Vojska SAD ima milione vojnika rasutih sirom sveta u vise desetina baza. Inace sto se tice tehnoloske prednosti logicno je da opada u odnosu na Rusiju jer su Rusi konacno resili da sustignu SAD. Do skoro Rusija nije imala ni krstarecu raketu sto je zasluga Jeljcinove vladavine. Sto se avijacije tice SADisti ubedjuju svoju javnost i saveznike da jedan avion 5-te generacije u novoj doktrini menja 10 aviona. Videcemo da li su ti avioni zaista toliko superiorni kad budu kompletno zavrseni i opremljeni. Tacno je da trenutno lete, ali nisu jos uvek kompletno opremljeni novim komponentama vec jos uvek pozajmljuju neke stare uredjaje i rakete.

 4. slobo says:

  Moras uvijek da hvalis protivnika da se osjeca jacim I da te podcijenjuje aonda mu ga zavalis ko gospodin tako da mu nista nije jasno .Cista logika.

 5. M says:

  Jedno je sigurno-nitko ne moze napasti i unistiti teritorij USA,a da ne bude i sam unisten i tako ce vjerovatno biti jos stoljecima.Ovo vrijedi i za Rusiju,a nadam se da ce tako i ostati.A greska je USA sto su mislili da to mogu,a poceli su shvacati da nemogu dobiti rat cak ni u ruskom dvoristu,nego tek u nekom drugom-navlakusi,a sto nije vise totalna dominacija kojoj teze.Toliko da su spremni gurnuti cijeli"ujedinjeni kulturni svijet"kao topovsku hranu protiv preostalih suparnickih velesila koje im stoje na putu..,nadajuci se da protivnik nece imati dovoljno da uzvrati-unisti i USA,te da tako USA preostane kao konacni,absolutni pobjednik.Oni zbilja vjeruju u tu jednadzbu,racunicu i vjerovatno ce zapoceti taj finalni Plan.Kad?Vjerovatno ubrzo.Eto,engleska kraljica koja uskoro putuje pa se uplasila Onoga koji je poziva na Sud,htjela je reci ovih dana da je to vjerovatno ove nadolazece 2017g.,ali su je kvazigospodari svijeta usutkali.A zena je dobro informirana,imala je prste duboko u tom pekmezu,ali je konacno shvatila tko je zapravo Pravi Gospodar i ciju je Volju trebala izvrsiti,a ne svoju i svoje bratije.

  • kuka says:

   Neće, neće. Ne brini ti za Lizu. Ta je nepoderiva. Ima da potraje još najmanje pet vekova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *