АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПАНИЧНО ЈАВЉАЈУ: Око Вашингтона лете стотине кинеских дронова који се могу користити за шпијунажу

AMERIČKI MEDIJI PANIČNO JAVLJAJU: Oko Vašingtona lete stotine kineskih dronova koji se mogu koristiti za špijunažu

24 novembra 2022

STOTINE dronova kineske proizvodnje primećene su poslednjih meseci u ograničenom vazdušnom prostoru iznad Vašingtona, što je izazvalo zabrinutost američkih vlasti – objavio je američki list Politico.

I naveo: „Senatori su uznemireni potencijalnom kineskom špijunskom pretnjom pomoću dronova iznad Vašingtona“.Reč je o dronovima za zabavu koje proizvodi kineska kompanija DJI, čiji ih vlasnici lansiraju preko dozvoljenih linija, pa zalaze i u štićeni prostor oko glavnog grada SAD.

Prema pisanju Politico, američki federalni zvaničnici i stručnjaci za bespilotne letelice održali su prethodnih dana tajne brifinge za članove senatskih komiteta za unutrašnju bezbednost, trgovinu i obaveštajne podatke.

U članku se citiraju reči senatora Marka Rubija, koji je ozbiljno zabrinut zbog ovakvog stanja stvari.

„Svaki tehnološki proizvod stvoren u Kini ili u kineskim kompanijama nosi realni rizik i može se iskoristiti protiv nas. I sada i tokom sukoba“, rekao je Rubio.

Politico navodi da je, prema podacima Federalne uprave za vazduhoplovstvo, u Sjedinjenim Državama trenutno registrovano više od 870 hiljada dronova, a da će ih do 2024. godine biti registrovano više preko 2,3 miliona.

Šef britanske kontraobaveštajne službe MI5 Ken Mekalum optužio je 16. novembra Kinu da špijunira političare njegove zemlje.

Istupio je i da tvrdnjom da su kineski obaveštajci „uspostavili kontakte sa potencijalnim kandidatima za (britanske) poslanike i naučnicima“.

Prema rečima šefa MI5, Kina i neke druge zemlje su takođe zainteresovane za privatnu prepisku britanskih političara, pa ih je javno pozvao da „preduzimaju mere predostrožnosti“.

Mekalum nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove optužbe.

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  da bre,a blizu bele kuće ima kineski restoran,tek to je opasno,služe pirinač gajen u kini.

 2. M says:

  ...još kad počnu nosit bombe...!

 3. Karapušić Hrvoje says:

  Vatikaneri su najgluplji.

  • 1389 says:

   ...bili i ostali...😂😂😂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *