АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПРИЗНАЛИ: Русија извојевала велику победу у Каспијском мору

AMERIČKI MEDIJI PRIZNALI: Rusija izvojevala veliku pobedu u Kaspijskom moru

13 avgusta 2018

Potpisivanje Konvencije o Kaspijskom moru je velika pobeda Moskve, jer Rusija dobija mogućnost ne samo da mirno eksploatiše kaspijska naftno-gasna nalazišta, već i da realizuje planove na Bliskom istoku, smatra novinarka Si-En-Ena Nina dos Santos.

„Nakon raspada SSSR-a, pet država je ušlo u spor zbog Kaspijskog mora, što je ometalo eksploataciju nalazišta nafte. To je vrlo bogat region: kaspijske zalihe prirodnog gasa i nafte se procenjuju na 20 milijardi barela“, rekla je Dos Santosova.Kako je navela, svi ti resursi i novac koji oni one je „krajnje neophodan nekima od tih država“, jer njihova ekonomija nije u najboljem stanju. Sporazum će, prema njenim rečima, omogućiti da se otvori put investicijama u buduće infrastrukturne projekte. Između ostalog, radi se o eksploataciji velikih naftnih polja Turkmenistana, koja će tako biti spojena sa „velikim potrošačima tih resursa, koji se, naravno, nalaze na Zapadu — u Evropi“, naglasila je novinarka.

„Sve se to desilo u trenutku kada se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što će aktualizovati uvođenje dodatnih sankcija protiv te zemlje. Rusija se nedavno suočila i sa pooštravanjem sankcija u okviru novog paketa restriktivnih mera“, dodala je Santosova.

Sada, navodi ona, lideri Irana i Rusije mogu da predstave ovaj dogovor svojim građanima i drugim kaspijskim državama kao „dogovor između prijatelja“ koji ima „važan ekonomski, strateški i politički značaj“ za taj region i za Bliski istok.

Tačku o zabrani prisustva stranih snaga ona je nazvala odlučujućom pobedom Rusije.

„Kaspijsko more je važan strateški element s tačke gledišta nafto-gasnih resursa, ali i najvažniji element sve ambicioznije bliskoistočne strategije Rusije i njenih veza sa Iranom u regionu“, zaključila je Dos Santosova.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Pobedu izvojevala i to bez metka opaljenog! Da ste vi naci-amerikanci izvojevali onda bi to bilo sa bombardovanjem u najmanju ruku!

  2. Nina says:

    Kaspijsko more će biti korišćeno isključivo u mirnodopske svrhe, uz zabranu prisustva oružanih snaga vanregionalnih država. Ako se gleda širi region ovo će pozitivno uticati na Zapadu na zemlje Kavkazkog regiona a s druge strane na istoku na zemlje centralne Azije. Ovaj sporazum je pobeda načela da Kaspijsko more pripada samo prikaspijskim zemljama. Odsad se svi vanregionalni faktori odbijaju o Konvenciju o Kaspijskom moru te ne mogu uticati niti mogu biti prisutni sa svojim vojnim efektivima niti mogu delovati na tih pet zemalja koje su obuhvaćene sporazumom. Na postizanju ovog sporazuma radjeno je više od dve decenije. Preko svih ostalih zemalja (Kazahstan, Azerbejdžan, Turkmenistan) SAD EU i Zapad su pokušavale da deluju na rešenje za Kaspijsko more i na njegovo razgraničenje. To dosadašnje mešanje podrazumevalo je i strano vojno prisustvo koje bi naravno isključivalo Iran i Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *