АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Путин ће подржати самосталност Републике Српске! АЛИ СВИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ

AMERIČKI MEDIJI: Putin će podržati samostalnost Republike Srpske! ALI SVI STRAHUJU OD JEDNE STVARI

17 avgusta 2018

Svako ko sumnja da Rusija neće popuniti politički vakum u Evropi koji ostavljaju SAD trebalo bi samo da pogleda Balkan. Glavni cilj nije Hrvatska, koja je članica EU i NATO, nije ni Srbija koja ima dugu istoriju veza sa Moskvom. Kremlj se fokusirao na BiH, piše Forin Polisi.

„BiH je administrativno podeljena na dva decentralizovana entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Ruska politika se sastoji u podržavanju za osamostaljenje Srpske“, navodi ovaj list.Prema navodima FP sledećeg meseca će u Banjaluci postaviće se kamen temeljac za novu crkvu u čast ruskog cara Nikole II Romanova. Po završetku hrama u njemu će služiti i ruski i srpski sveštenici.

„Najintenzivnija saradnja između bosanskih Srbba i Rusije je preko snaga bezbednosti Republike Srpske. Srpskoj naime po Dejtonskom sporazumu nije dozvoljeno da ima svoju vojsku ali Srpska ima svoje policijske snage koje održavaju tesnu vezu sa Moskvom. Tokom posete ruske delegacije Banjaluci 2016. godine razgovori su bili fokusirani na uspostavljanju partnerstva između RS i ruske policije po pitanjima koja se odnose na sakupljanje opbaveštajnih podataka kao i na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Srpska je takođe pristala da ugosti ruske policijske trenere kao i da svoje pripadnike specijalnih jedinica u Moskvu na obuku. Od tada ruski obaveštajci (bivši pripadnici Federlne službe bezbednosti) često drže predavanja i predaju na Policijskoj akademiji u Srpskoj kao i na Fakultetu za bezbednost u Banjaluci“, navodi Foren Polisi.

Kako se dalje navodi, pod izovorom da je namenjeno borbi protiv terorizma Srpska jača svoje policijske snage a ponekad i uz pomoć Rusije.

„Takođe, u Srpskoj se vodi rasprava o otvaranju ruskog humanitarnog centra sličnom onom u Nišu. Treba podsetiti da je Rusija zatražila da njihovo osoblje u centru u Nišu dobije diplomatski statsu“, piše FP i dodaje:

„Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske ima puno razloga da na predstojećim izborima u oktobru igra na pro-rusku kartu iako su neki od njegovih savetnika otvoreno prozapadni. Za sada su političke i ekonomske veze Moskve i Banjaluke i dalje simbolične. Ali veze će nastaviti da se produbljuju ako Dodik, kako se očekuje, osvoji oktobarske predsedničke izbore. Postepena strategija Rusije verovatno neće uključiti bilo kakve iznenadne poteze. Ali može dovesti u iskušenje Sarajevo ili njegove zapadne saveznike da intervenišu kako bi sprečili razlaz Banjaluke i ostatka BiH, što bi moglo da dovede do neizbežne i nepredvidive reakcije Rusije“.

KOMENTARI15 komentara

 1. Jevrem says:

  Hoće li ovi demokrati sa zapada da počnu da nam nameću prijatelje?Pre bih rekao da se jede što njih niko ne voli...

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  "...što bi moglo da dovede do neizbežne i nepredvidive reakcije Rusije“. Ne što bi MOGLO,nego će SIGURNO doneti PREDVIDIVU reakciju Rusije i rusku vojsku na tlo celokupne beha a odmah i na KiM i CG.

 3. PASTOR AETERNUS says:

  Ima li ikakve šanse da se u RF organizuju izložbe o Jasenovcu koja je prikazana u januaru u palati UN ? Ima li nade da se na rusku ćirilicu prevede knjiga Viktora Novaka MAGNUM CRIMEN i besplatno podele ruskim vladikama pre nego što se bace u ekumenski tropoljubački zagrljaj kakvog smo videli u Havani?

 4. Miraš says:

  Da se razumemo već bi oni završili osvajanje svih država na prostoru bivše Jugoslavije, ali u osvajačkoj pomami odjurili su dalje u Avganistan, Irak, Siriju, LIbiju, itd. Sada su zabrinuti da li će im se nešto na nedovršenom Balkanu izmaći. ... Počelo je ovako: Šta ćemo sve osvojiti u Evropi nakon pada komunizma? Ali nametalo se i šta ćemo još osvojiti u Aziji i Africi? ... Ova pitanja slična su onim pred kraj 18 veka kada je evropskim silama postalo jasno da Otomansko carstvo propada pa je počela velika utakmica za teritorije u jugoistočnoj Evropi. Ali sada na kraju 20 veka teritorije ciljevi za osvajanje su puno veći delovi Evrope. Šta su sve u Evropi dobili ili osvojili: Istočna Nemačka, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija, Češka, Slovačka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Albanija, Crna Gora. Nastoje da dovrše Kosovo, Makedoniju, BIH i Srbiju, a muče se i u Ukrajini i Gruziji. O, puno je veća zaostavština bivšeg komunističkog "carstva" za osvajanje, nego nekadašnjeg Otomanskog carstva. Kad se baš proždiru velike teritorije i to u krupnim zalogajima može doći i do davljenja, a ishod može da bude i smrtonosan za proždirača.

 5. Miraš says:

  Sada se američki Forin Polisi brine zašto Amerikanci nisu dovršili osvajanje Balkana i hoće li im Rusija nešto pokvariti na Evropskom Balkanu kao što im očigledno smeta na Evroazijskom Balkanu (Bliski istok). Rusija nije ni izazvala ratove u bivšoj SFRJ sa ciljem slabljenja i osvajanja celog tog prostora, te ne verujem da bi njen eventualni povratak na Balkan bio u istom stilu kao Zapadni 90-tih godina - u vidu novih potresa za već izmrcvareno stanovništvo.

  • PASTOR AETERNUS says:

   Koliko me pamćenje služi secesionisti u SFRJ ratovali su protiv JNA sa KALAŠNJIKOVIMA a ne oružjem iz arsenala NATO-pakta !!???

   • Miraš says:

    U Hrvatskoj postojala je prikrivana vojna pomoć Pentagona. Hrvatska je u tome veoma slična nekadašnjem Južnom Vijetnamu koji je bio marioneta SAD u vijetnamskom ratu. Preporučujem tekst: "Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine" Veljko Đurić Mišina - sreda, 03. avgust 2011. Tekst ne govori samo o 1995 godini, nego obuhvata pripreme SAD i period rata od 1991 do 1995 godine. ... 2. BIH. U Maju 1992 godine JNA je rezolucijom SB UN isključena iz BIH da bi NATO mogao lakše da sprovodi svoje vojne ciljeve u BIH. Zona zabranjenih letova u BIH, operacija "Sprečiti let" omogućila je preko 100.420 borbenih letova pilota NATO sa kojima su uticali na tok rata u BIH. Npr. od 29.08.1995. do 14.09.1995. izvršeno je NATO bombardovanje Republike Srpske, pod kodnim imenom operacije "Namerna sila" na položaje vojske Republike Srpske u Sarajevu i Goraždu. Zvanični razlog bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale od 28. avgusta 1995. godine, ali se sumnja i razni svedoci govore da taj napad na civile na pijaci bila je zapravo operacija pod lažnom zastavom. Sumnjivo je i samim tim što se napad desio 28.08. , a već sledećeg dana, dakle bez ikakve istrage, usledio je napad na srpske položaje. Npr. NATO je organizovao i operaciju "Mrtvo oko" sa ciljem da onesposobi PVO Republike Srpske. Ima toga još... 3. KIM npr. Neprijateljska operacija "Strela" koja se ipak završila sa porazom OVK i NATO i Albanske vojske. Operacija Strela bila je agresivna vojna vazduhoplovno kopnena operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske i NATO, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999. Cilj operacije Strela bio je slamanje otpora, razbijanje i uništenje odbrambenih pograničnih snaga VJ, te otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć —Prizren. U širem planu, ova operacija je trebalo da obezbedi južni koridor, koji bi poslužio za eventualnu invaziju snaga NATO na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije. Ova operacija je trajala paralelno sa intenzivnim bombardovanjem Jugoslavije od strane NATO snaga.

   • Miraš says:

    1. Dževad Galijašević: Uloga odreda El-Mudžahedin u sukobu u BiH i razloyi za njihovo nekažnjavanje , tekst od 01. Januara 2018.godine ... 2. Michel Chossudovsky: Bill Clinton i Al Qaeda su surađivali u pretvaranju Bosne u militantnu islamističku bazu ... 3. „Rat protiv istine“ – Uloga tajnih službi Zapada i mudžahedina na balkanu nakon raspada SFRJ 23.03.2016 Napisao Drago Kraljević

    • PASTOR AETERNUS says:

     A ja sam samo pitao : ODAKLE KALAŠNJIKOVI ? Raspisa se ti do besvesti. Ja znatiželjan .

     • Miraš says:

      Od Madjarske iz njenih rezervi, a ona je bivša članice Varšavskog pakta.

      • PASTOR AETERNUS says:

       Jel Ti to hoćeš da kažeš da su Kalašnjikove kobajage slučajno "zaboravili" naša bivša braća "komunistički Sovjeti" pa se Madžarska ekološki očistila..??..!!

       • Miraš says:

        Ti kalašnjikovi bili su u mađarskom vlasništvu, Mađarskoj je ostala takva vrsta naoružanja jer je godinama bila članica Varšavskog pakta. Svojevremeno Mađarska je te kalašnjnjikove nabavila i platila.

     • Miraš says:

      Sveukupno gledano najznačajnija je bila raznovrsna američka pomoć i "pomoć".

 6. E.Lirsch says:

  Putin vec PODRZAVA predaju kosova. To samo jos budala ne vidi.

  • Miraš says:

   RUSIJA O KOSOVU IMA SAMO JEDAN STAV: Rešenje Kosmetskog pitanja isključivo na bazi Rezolucije 1244! 13.06.2018 Moskva ne dopušta da se umanji značaj dokumenta SB. Traže da taj akt bude temelj za dogovor o KiM. Iako je godinama potkopavana sa više strana i uprkos neprekidnim pokušajima da se dodatno razvodni, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dalje je važeći dokument, koji, ako se bude pitala Rusija, mora biti pravni osnov za dogovor pri rešavanju kosovskog problema. Rezolucija, usvojena 1999, nedvosmisleno garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pa ne čude napori Prištine i njenih saveznika usmereni ka tome da je stave van snage "na terenu", kad to već ne može da se sprovede za stolom za kojim zaseda svetska vlada. ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *