AMERIČKI MEDIJI: Putin mudriji od Obame i Mekejna

AMERIČKI MEDIJI: Putin mudriji od Obame i Mekejna

24 avgusta 2014

Vladimir Putin Barak ObamaVladimir Putin je još u septembru prošle godine upozorio je Zapad kakve će se sve strahote desiti ako se pomognu sirijski radikalni islamisti. Zatim je predložio da ne SAD ne izvrše vazdušne napade na Siriju.

Sada je postalo i na Zapadu jasno da je su islamističkih pobunjenici u Siriji jednim delom teroristi. Prema pisanju novinara American Conservative, Rod Dira, to pokazuje da je Putin mudriji od američkog predsednika Baraka Obame i vođe republikanaca u Senatu, Džona Mekejna.

“Ja nisam branilac Asadovog režima. Međutim, iz perspektive bezbednosti, “islamska država” je mnogo ozbiljnija pretnja, “- rekao je bivši ambasador u Siriji, Rajan Kroker.

Istovremeno, u Vašington postu izašao je članak u kome se kaže:

„Kako se promenila situaciju za godinu dana!

Pre 12 meseci, Zapad se pripremao da pokrene vojnu operaciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji je optužen da je koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda. Međutim, do invazija nije došlo u najmanju ruku zbog činjenice da su javna mnjenja u zemljama kao što su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države bila protiv daljeg učešća u vojnim sukobima na Bliskom istoku.

Sada SAD razmatraju još veće vazdušne napade na položaje islamističkih militanata IDIL koji se bore u Iraku i Siriji. U Siriji, IDIL se bori protiv vladinih snaga Asada. Širenje “Islamske države”, pod kontrolom IDIL-a u Iraku, kao i svakodnevne represije i masakri verskih manjina, od strane snaga IDIL-a, izazvalo je osudu međunarodne zajednice i potrebu da se reaguje protiv islamističkih terorista.”

Citirajući gore navedeni članak iz Vašington posta, američki prorepublikanski American Conservative konstatuje da to nije iznenađujuće, da je sve to pre godinu dana Zapad upozorio ruski predsednik Vladimir Putin, u članku za Njujor tajms, u septembru 2013.

Rod Driher, kolumnista American Conservative podseća da je tada Vladimir Putin savetovao Zapad da ne izvrše vazdušne napade na Siriju i  da ne pomognu islamističkim pobunjenicima, zaključivši na kraju:

“Putin nije svetac, ali čini se da je više mudar, po pitanju Bliskog istoka, od Baraka Obame i Džona Mekejna.”

(RT, Vašington post, American Conservative – pripremio za SRBIN.INFO: Dejan Petar Zlatanović)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *