АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Ракетно изненађење за Русе на Криму

AMERIČKI MEDIJI: Raketno iznenađenje za Ruse na Krimu

25 novembra 2020

Američka pešadija je tokom jedne od vojnih vežbi prebacila u Rumuniju dva laka višecevna bacača raketa HIMARS, lansirala nekoliko raketa i zatim brzo vratila sisteme u bazu Nemačkoj, piše američki „Forbs“. Sve se odigralo prošle nedelje za samo nekoliko sati.

„Forbs“ navodi da je ovaj manevar „poruka za Moskvu“, demonstracija američke vatrene moći.To je, kako se navodi u članku, bilo „raketno iznenađenje“ za ruske snage na Krimu.

Takođe, navodi se da je ovo svojevrsna prekretnica za američku vojsku u Evropi jer od 2006. godine slične raketne sisteme Vašington ranije nije imao na starom kontinentu.

HIMARS su visokomobilni raketni artiljerijski sistemi, instalirani na standardnom kamionskom okviru.

Karakteristike sistema HIMARS omogućavaju da se otvara vatra na velikom rastojanju.

HIMARS nosi šest raketa ili jednu ATACMS raketu američke vojske. Lanser je prenosiv na avinonu C-130.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Zar USA-NATO zbilja vjeruje da može gađati tlo Rusije,a da Rusija za uzvrat neće gađati tlo USA-NATO?!?Ja se ne bih u to kladio!

  • Don Kihot says:

   Putin Vam je dao odgovor na to pitanje...pokušacu da citiram: ukoliko bismo bili napadnuti, mi ne bi gađali samo državu odakle je stigao napad već i centre moći iz kojih dolaze sva naređenja...

 2. Milan says:

  Kažu da domet je 480 km, što znači da iz Rumunije mogu da pogode zapadne delove poluostrva. Medjutim na Krimu postoji raznovrsna PVO.

 3. Archelay says:

  E bas je ovo sto kaze Vuk Jeremic"pozoriste za narod".Ako je to tako,zasto su podvili rep na istocnom moru Rusije?Zasto su podvili rep u Siriju?Zasto su podvili rep u Libiju?Nego njima je problem sta Rusi imaju a oni neznaju,poput pojave kacusama u drugom svetskom ratu.

  • Lazar says:

   E, vala si i ti našao dobrog duhovnika. Vučić jeste veoma kvalitetno đubre, ali moralne i ostale kvalitete Jeremića poznajemo dobro...

  • persida says:

   Kaze se: ... u Siriji ... u Libiji... Ne daj se Ines, obnovi padeze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *