АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Русија и Кина стварају савез!

AMERIČKI MEDIJI: Rusija i Kina stvaraju savez!

12 decembra 2018

PROMUĆURNI u Vašingtonu već uveliko počinju da od daljeg približavanja Rusije i Kine.

Komentator The Hill Džef Houn jedan je od takvih. Čak i više od toga.

Uprkos tome što je uveren da Moskva i Peking nikada neće biti „formalni saveznici“, upozorio je da su već spremni da Zapadu suprotstave svoju „Istočnu Antantu“ sposobnu da se nosi sa Sjedinjenim Državama i NATO.Houn smatra da je među Rusijom i Kinom i dalje živo „istorijsko neprijateljstvo“, da još nisu rešile sve teritorijalne sporove, a i da se bore oko uticaja na Srednju Aziju.

Pa ipak naglašava da ih nepoverenje prema politici SAD trea da prelaze preko svega što ih deli i da zaključuju obostrano povoljne sprozaume i poslove. Houn čak „Istočnu Antantu“ upoređuje sa onom sa početka 20. veka koja se potom pretvorila u NATO.

On u The Hill ukazuje da ni Rusija ni Kina ne smatraju jedna drugu „egzistencijalnom pretnjom“. A još i ne pokušavaju da jedna drugoj nameću svoju ideologiju i sistem.

Houn posebno ističe da su i Kina i Rusija bivše imperije koje sebe smatraju žrtvama „igara zapadnih država“ i da preko alijanse koju prave žele da stave tačku na američku svetsku dominaciju i da sebi obezbede ekonomski rast i sigurnost.

Njegov zaključak je: „Slabljenje SAD doneće brojne pogodnosti i Rusiji i Kini. Zapad mora obratiti pažnju na rusko-kinesku alijansu dok još nije potpuno oformljena. U suštini, nije više pitanje – mogu li Moskva i Peking stvoriti svoju alijansu, nego –postoji li ona već i koliko moćna može da postane“.

Robna razmena između Rusije i Kine za 11 meseci 2018-te povećala se za 27 odsto i dostigla 97,23 milijarde dolara.

U novembru je dostigla bezmalo 10 milijardi $. Od toga: ruski izvoz u Kinu bio je 5,7 milijardi, a kineski izvoz u Rusiju – 4,3 milijarde $.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Odlicno, njihaoma, haraso.

 2. A akoM says:

  Rusija i Kina sve više shvaćaju da trebaju jedna drugu,i da im to garantira ne samo opstanak,nego i dominaciju nad velikim dijelom svijeta!A da USA-Zapadu ne trebaju ni jedna,ni druga,ni Rusija,ni Kina,u perspektivi!Pa kad to shvate do kraja,svijet više neće izgledati isto!

  • Velika Metla says:

   Rusija i Kina ne žele dominaciju! Rusija i Kina žive po sistemu "mi živimo,a i druge puštamo da žive",za razliku od nacističke amerike,koja drugima dozvoljava da žive SAMO ako njoj služe! Ljudsko biće nije rođeno da bi služilo,NIKOME sem do Bogu koji ga je stvorio,i koji najbolje zna šta je dobro,najbolje,za čoveka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *