АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Руска морнарица има торпедо којим за сат може покорити цео свет

AMERIČKI MEDIJI: Ruska mornarica ima torpedo kojim za sat može pokoriti ceo svet

15 septembra 2019

AMERIKANCI strahuju da Rusija poseduje oružje koje ne samo da je u stanju da „izbuši“ njihove ratne brodove i podmornice, nego i da ceo sve – baci na kolena.

Uticajni list National Interest, specijalizovan za vojne i bezbednosne teme i geopolitiku, takvu moć pripisuje ruskom torpedu „Škval“, koji je Moskva nasledila od SSSR, ali i značajno usavršila poslednjih godina.

National Interest ukazuje da „Škval“ može da razvije brzinu pod vodom do 200 čvorova, što je – neverovatnih 370 kilometara na sat.Neverovatnih i zato što brzi ratni brodovi plove tri do četiri puta sporije.

„Škval“ je superioran iz dva razloga. Zato što ga pokreće raketni motor. I zato što se pod vodom kreće u uslovima takozvane superkavitacije. Sasvim konkretno: oko njega se za vreme kretanja obrazuje oblak pare kroz koji se kreće, pa nailazi na mnogo manji otpor u toj `kaverni` nego što bi ga imao da „probija vodu“.

Povrh svega, „Škval“ nosi nuklearnu bombu koja „garantovano uništava cilj“.

National Interest „Škval“ naziva superkavitacionim torpedom i tvrdi da je takvim oružjem za jedan jedini sat moguće pokoriti ceo svet.

Usavršeni „Škval“ – kako navodi isti američki list – nakon približavanja cilju smanjuje brzinu radi usmeravanja na „zadatu tačku“.

Konstruktor najnovije verzije tog torpeda, Šamilj Alijev, naglašava da će „Škval“ i dalje biti nedirigovani torpedo ne samo zbog svoje brzine nego još više zbog velike dubine na koju se spušta sve do približavanja cilju i „ kaverne od pare“, koju koristi, jer je komplikovano upravaljti nečim što razviju veliku brzinu u tim uslovima.

National Interest ukazuje da je „Škval“ veoma bučan. Toliko da odaje i gde se nalazi brod koji je taj torpedo ispalio, a su njegova „neverovatna brzina“ i nuklearna bojeva glava – više nego potpuna kompenzacija tog nedostatka.

Još priznaje: da SAD u svom arsenalu nemaju ništa slično.

National Interest zaključuje: „Evo kako jedna jedina inovacija može kardinalno izmeniti odnos vojnih snaga“.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Da Ameri ovo imaju, on bi to odavno upotrebili. Rusi imaju, ali su cvikadzije, sve ce to da istruli, pokriveno prasinom. Po ugledu na Gazda Vucka, Rusi kupuju vreme i to americkim dolarima, gde ces vecu sinergiju.

  2. A akoM says:

    Ako Veliki Rat bukne za 30-50g.,možda će netko i preživjeti,ali ako bukne nakon toga,onda nitko neće preživjeti jer će oružja tad biti prestrašno!A čovjek jednaki idiot!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *