АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД и Русија гомилају оружје у Сирији за Трећи светски рат

AMERIČKI MEDIJI: SAD i Rusija gomilaju oružje u Siriji za Treći svetski rat

7 novembra 2015

011106-F-4308R-035Iako se bore sa oružanim grupama koje ne poseduju sopstvenu ratnu avijaciju, i Rusi i Amerikanci poslali su oružje koji služi za borbu sa neprijateljskim letelicama, piše „Tajm“.

Moguće nesreće i greške u proračunima u planiranju operacija, mogle bi da dovedu do nesagledive tragedije, budući da obe vrste oružja ne služe za borbu protiv islamista na zemlji, upozorava američki magazin.

Šest aviona „F-15C“ aviona koji služe za borbu sa protivničkim letelicama stigli su Tursku na zahtev Ankare kako bi se obezbedio turski vazdušni proostor saopštila je američka avijacija. Iako se u saopštenju dodaje da će avioni služiti kao pratnja patrolama po turskom vazdušnom prostoru, velika je šansa da će štititi letelice SAD koje bombarduju položaje Islamske države u Siriji, ističe se u tekstu Tajma.

Ruski general je rekao da će u Siriju biti poslat protivavionski raketni sistem, kako bi se predupredila svaka vrsta pretnje.

Američki magazin upozorava da najviše zabrinjava činjenica da te dve vrste oružja ne služe za borbu protiv islamista. Dok je ruska vazdušna moć usmerena ka zapadnoj Siriji, američki bombarderi su koncentrisani na sever i istok zemlje.

Tajm smatra da bi moguće nesreće i greške u proračunima u planiranju operacija, mogle da dovedu do nesagledive tragedije.

Odluka američke mornarice da obori iranski putnički avion 1988. godine dovela je do gubitka 290 života, samo je jedan od takvih primera. Takođe jedna od tragičnih grešaka američke avijacije bilo je i uništavanje para borbenih helikopetra „crni soko“ u Iraku 1994, kada je poginulo 26 ljudi.

Američki predsednik Barak Obama obećao je prošlog meseca da SAD i Rusija neće ratovati zbog Sirije. Ako je to slučaj, bilo bi mudrije držati takvo oružje kod kuće, zaključuje magazin Tajm.

(RTS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. genocid u jugoslaviji says:

    da nece stati ide se na 3 rajh . samo srbija gradi opet brastvo i jedinstvo ko tita u drugom sv. srbi ce opet nastradati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *