АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД могу доживети пораз у рату са Русијом или Кином

AMERIČKI MEDIJI: SAD mogu doživeti poraz u ratu sa Rusijom ili Kinom

16 decembra 2018

U SLUČAJU rata sa Rusijom ili Kinom Sjedinjene Države mogu doživeti poraz zbog svoje zastarele ratne tehnike – objavio je renomirani američki list The national Interest.

Ovoj oceni dodatnu težinu daje to što iza nje stoji vašingtonski Centar za strateške budžetske procene (CSBA). I  sa ovom svojom opomenom onima koji vode SAD:

„Ako američka ratna flot ne bude u stanju da transformiše svoje udarne grupe formirane oko nosača aviona – rukovodsto ratne mornarice treba da proceni da li treba da nastavlja da finansira  i razvija palubnu avijaciju ili da sredstva usmeri u važnije vojne jedinice“.CSBA je ukazao na smanjivanje udarne moći ratne flote SAD  nakon raspada SSSR zbog nemanja dostojnog protivnika. Zato su nosači aviona ostali bez lovca četvrte generacije Grumman F-14 Tomcat i palubnog protivpodmorničkog aviona Lockheed S-3 Viking. IBili su zamenjeni lovcima-bombarderima Hornet i Super Hornet koje proizvodi korporacija McDonnell Douglas.

CSBA u ovom kontekstu upozorava: „To je tehnika koja sada ne može da konkuriše kineskim ili ruskim oružanim snagama:

„Do 2018-te se dužina leta tipičnog palubnog aviona sa devet tona raketa i bombi smanjila do 1.300 milja. A Rusija i Kina su proteklih godina radile na protivbrodskim raketama velikog dometa i na drugom naoružanju koje ugrožava i naše nosače aviona i njegovu avijaciju“.

Možda je još važnija ova ocena-opomena namenjena Pentagonu i Beloj kući:

„Naše udarne grupe na čelu sa nosačima aviona nemaju dovoljan radijus dejstva niti otpornost na tuđe napade da bi nanele poraz Rusiji i Kini“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ako ste to tek sada shvatili, idite kod doktora, nikad nije kasno.

 2. Miraš says:

  Ovo se moglo pretpostaviti da će ipak doći do poremećaja odnosa SAD - S. Arabija. Mnogi nisu razumeli zašto se na samitu G-20 Putin rukovao sa omraženim saudijskim princem, ali kakav god da je on je još uvek na čelu S. Arabije. Stariji američki predsednici znali su da ne smeju da se mešaju u unutrašnje obračune unutar te zemlje nego su u svim susretima održavali strateški veoma značajne veze dve zemlje SAD -S-Arabija. Medjutim Tramp je napustio to pravilo i počeo je sa preterano ličnim povezivanjem sa dinastijom Saud, a sada će imati ozbiljnih problema kod kuće. Američko mešanje u stvari drugih zemalja u slučaju S. Arabije pokazaće se kao kontraproduktivno i na štetu interesa SAD. Sada je SAD na putu da izgubi važnog partnera u ratovima na Bliskom istoku. Kako će SAD u rat protiv Irana i npr. ako bude pogodjen saudijski tanker sa naftom kako će tada reagovati kod kuće na dalje američko vojno mešanje. Još važnije je da S. Arabija dosad je čuvala dolar-petrodolar sklapajući poslove o izvozu svoje nafte sa obaveznom naplatom u američkim dolarima.

 3. Miraš says:

  Vest je "Senat: Saudijski princ odgovoran za Hašogijevo ubistvo" 14.12.2018 Senat SAD jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj je saudijski princ Mohamed bin Salman označen kao osoba odgovorna za ubistvo saudijskog novinara Džamala Hašogija. Rezolucijom se za ubistvo Hašogija okrivljuje saudijski princ i pozivaju vlasti Saudijske Arabije da preuzmu odgovornost za sve koji su u tome učestvovali, prenosi „Glas Amerike“. Takođe, tvrdi se da Saudijska Arabija kupuje vojnu opremu i sarađuje sa ruskim i kineskim vlastima, što može da ugrozi integritet vojnih odnosa SAD i Saudijske Arabije. Senat je prethodno usvojio rezoluciju kojom se poziva na obustavljanje američke vojne podrške koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u ratu u Jemenu, sa 56 glasova za i 41 glasom protiv. Rezolucija nije obavezujuća dok je ne usvoji Predstavnički dom i dok je ne potpiše predsednik Tramp. Ipak, napominje „Glas Amerike“, ovo je prvi put u istoriji da je Kongres glasao za obustavljanje vojnog učešća SAD u ratu u stranoj zemlji.

 4. Nikola says:

  To je samo pocetak, svakim danom cete biti sve slabiji u odnosu na Rusoju i Kinu!

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ma kakvi to, vi ste najjačiji :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *