АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ШОКИРАЛИ ТВРДЊОМ: Руске подморнице…

AMERIČKI MEDIJI ŠOKIRALI TVRDNJOM: Ruske podmornice…

7 septembra 2019

Nuklearne podvodne snage ruske vojske mogu “da unište civilizaciju”, posebno posle uvođenja podmornice klase “Habarovsk” naoružane atomskim bojevim glavama “Posejdon”, pišu američki mediji.

Kako piše The National Interest, ruske podmornice klase “Borej” imaju “užasavajuću namenu”. Njihov glavni zadatak je da u prah i pepeo pretvore neprijateljske gradove, čak i u slučaju da se realizuje scenario prvog napada koji bi u potpunosti opustošio Rusiju. Naime, Amerikance paralizuje i najmanja mogućnost globalnog uzvratnog napada, koji bi pogodio i njihovu “predodređenu” zemlju u slučaju nuklearne kataklizme.U tekstu se navodi da u ovom trenutku ruske strateške nuklearne snage raspolažu sa tri podmornice klase “Borej”. U razdoblju od 2012. – 2016. godine Rusija je započela izgradnju još pet podmornica ove klase koja je pretrpela određena poboljšanja “Borej-A”. Prva od ovih podmornica “Knjaz Vladimir”, će ući u sastav naoružanja već do kraja ove godine.

Prema izvorima američkog portala, svih pet podmornica će ući u sastav naoružanja do kraja 2021. godine. Posle ovog pojačanja, Rusija će na raspolaganju imati ukupno osam podmornica klase “Borej” i “Borej-A”. One će se naći u sastavu Severne i Tihookeanske flote.

The National Interest je takođe saopštio da će podmornice klase “Borej” činiti tek polovinu podvodnih strateških snaga s kojima će raspolagati ruska vojska. Njihovu drugu polovinu će predstavljati “jedinstvena” flota. Ona će biti sastavljena od četiri podmornice klase “Habarovsk”, od kojih će svaka imati po šest bespilotnih dron-torpeda “Posejdon” interkontinentalnog dometa. “Posejdone” će pokretati minijaturni nukelarni reaktor.

“Moskva, po svemu sudeći, želi da ojača svoj strateški nuklearni potencijal, koji je ionako već dovoljno osposobljen da uništi civilizaciju u slučaju nuklearnog sukoba” – napominje autor ovog teksta, a prenosi internet portal Vzgljad.Početkom avgusta ove godine, na punkt stalnog baziranja na Kamčatki ponovo je stavljena u funkciju nuklearna podmornica “Omsk” klase 949A “Antej”. Ova podmornica je u prethodnom razdoblju prošla modernizaciju.

Podsećamo da je krajem avgusta neimenovani izvor iz ruske vojne industrije rekao, da će “Sevmaš” do kraja 2020.godine u skladu sa ugovornim obavezama, dovršiti prvu podmornicu klase 885M “Kazanj”. Istvoremeno će biti završena i prva serijska podmornica ovog tipa pod imenom “Novosibirsk”, zatim prva serijska podmornica modernizovane verzije 955A “Knjaz Oleg”, a takođe i nuklearna podmornica specijalne namene “Belgorod” klase 09852. Ne treba zaboraviti i završetak dve dizel-električne podmornice.

(hr.rbth.com)

KOMENTARI6 komentara

 1. Milan says:

  Kad hoćete da se igrate sa Rusijom, eto vam.

 2. persida says:

  Rusi gaje pilice, Natanjahu pritiska dugmice.

  • Pravda says:

   Stap za gonjenje ovaca je svetinja za take ko sto si ti.

  • Mile says:

   Kokošketina ima zadatak da što više kokodače, ali tako da zaglupi Srbe. Verovatno je i dobro plaćena za to.

 3. A akoM says:

  USA je prepustila reći da od Rusije ima više podmornica raketonosaca!A o brodovima da ne govorimo!Ali to ih ne brine!Pače,to ih veseli!

 4. harry neron says:

  PR priča da bi Trumpova administracija odobrila ekstra nekoliko miljardi $ za nove podmornice i ništa drugo. Sva ta podvodna gvoždurija pravi oko sebe toliko jako magneto polje da je i kada je zaronjena vidljiva čak iz satelita preko pojačanog magnetnog polja. Trenutačna jedina opasnost ispod mora su nemačke podmornice Y12 koje su izrađene delomično iz razmagnetenih metala i delomično iz kompozitnih materiala i kao takve za trenutačne sprave osmatranja ( sonari, sateliti) gotovo neprimetljive. Ali to su samo podmornice te klase izradžene za nemačku krieg marine dok su podmornice iste klase proizvedene za ostale države iz konvencionalnih materila ista gvoždurija kao sve ostale podmornice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *