АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Бела кућа је 31. октобра користила „црвени телефон“!

AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Bela kuća je 31. oktobra koristila „crveni telefon“!

21 decembra 2016

pict8-phone-white-house-456

Američka telekompanija NBC objavila – a pritom se pozvala na „obaveštene izvore” – da je administracija Baraka Obame krajem oktobra prvi put iskoristila „vruću liniju”, koju ima sa Moskvom, da upozori da se „krajnje ozbiljno odnosi prema sajber-uplitanju u izbornu kampanju”.

Ista televizija tvrdi da su Bela kuća i Stejt departman tada ruski državni vrh upozorili:

„Međunarodno pravo, uključujući zakone koji se primenjuju na oružane konflikte, odnose se i na dejstva u sajber-prostoru. Delovanje Rusije ćemo ocenjivati polazeći od tih standarda”.

Objavila je takođe da su Obama i njegovi saradnici za upozorenje iskoristitli „crveni celefon” (Red Phone) – da bi i na taj način podvukli koliko je za njih situacija ozbiljna.

NBC naglašava da joj je jedan zvaničnik iz Bele kuće potvrdio da je „crveni telefon” – za slanje „poruke Moskvi” – bio korišćen 31-og oktobra.

NBC je svoje gledaoce podsetila da se „crveni telefon” koristio u trenucima kriza. Još je ukazala: da se danas ne koristi kao telefonska linija već za slanje elektronskih poruka sa pratećim fajlovima.

Američka televizija je objavila i izjavu bivšeg komandanta snaga NATO u Evropi – admirala Džejmsa Stavridisa koji je naveo da je korišćenje „crvenog telefona” uvek „dramatičan korak”.

Upozorio je ipak da reč „rat” u sličnim situacijama treba koristiti „veoma, veoma oprezno”:

„Smatram da je proglašavanje nečega za akt rata poslednja granica!”

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *