АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ „УПАЛИЛИ АЛАРМ“: Трамп уручио „поклон Русији“! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

AMERIČKI MEDIJI „UPALILI ALARM“: Tramp uručio „poklon Rusiji“! EVO ŠTA SE DEŠAVA

25 oktobra 2018

Američki časopis „Nešnel interest“ nazvao je odluku predsendika SAD Donalda Trampa o izlasku iz Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa „poklonom za Rusiju“.

Kako navodi američki časopis, američka administracija sa više samopouzdanja bi se, umesto raskida sporazuma, konsultovala sa saveznicima iz NATO-a i „primorala“ Rusiju da sedne za pregovarački sto, pokazavši time da Kremlj ne može da izazvove paniku među članicama tog bloka i tako uništi ciljeve međunarodnog dogovora.

„Nešnel interest“ je nazvao postupak Trampa opasnim, jer igra Rusiji naruku. Kako navodi list, u trenutku zaključivanja sporazuma, SSSR je imao prednost u konvencionalnom naoružanju, a NATO se držao doktrine „Prvog udara“ — primene nuklearnog oružja u slučaju spoljne agresije pre nego što to uradi protivnik. Pritom, likvidacija raketa srednjeg i malog dometa učinila je nemogućom postepenu eskalaciju od upotrebe konvencionalnog naoružanja do nuklearnog udara. Sada, nakon raspada SSSR-a, prema mišljenju autora članka, prednost u konvencionalnom naoružanju je na strani SAD i NATO-a, pa raskid sporazuma šteti interesima Vašingtona.

Mediji navode da je Rusija zainteresovana za raskid sporazuma i da navodno stalno provocira SAD na taj korak stalnim kršenjem dogovora. Prema mišljenju autora, Moskva pokušava da „zaplaši“ saveznike Vašingtona pretnjom regionalnog nuklearnog rata.

Autor naziva neodrživim argument da SAD izlaze iz sporazuma kako bi izvršile pritisak na Kinu. Prema njegovom mišljenju, Vašington ne raspolaže raketama koje mogu da se koriste u „ograničenom nuklearnom ratu u Aziji“ niti bazama za njihovo raspoređivanje.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Znači, cepaj bato, može po sred srede.

 2. milorad says:

  Ne znam šta reći na sve ovo sem da je sada stavljen ključ u bravu, samo još treba pritisnuti dugme za start i ode sve u p.m.Najsmešnije je što NIKO ne uzima OZBILJNO ovo što se dešava i svi se prave ludi pred očiglednom namerom.

 3. opet ja says:

  Sem u avionima i brodovima, NATO nema prednost u konvencionalnom naoružanju. Rusija ima strahovitu prevagu u istočnoj Evropi u oklopnomehanizovanim i mešovitim divizijama, PVO, raketnim sistemima. Poseban problem je nekoherentnost NATO snaga sastavljenih od manje ili više ne/zainteresovanih država. Posle prvih ozbiljnijih gubitaka NATO bi se raspao na bojištu vrlo brzo. Italija, Grčka, Portugalija, Španija i još možda neke druge države ne bi ni ušle u sukob protiv Rusije.

  • Za predsednika Putina says:

   Ni Turska, čak je sve veća šansa da bi stala uz Rusiju. A kako vreme odmiče staviće njih Putin pod potpunu kontrolu pa će i zvanično da izađu iz NATO-a.

 4. Nina says:

  Tramp uvek zaoštrava situaciju i usijava stanje pred neko njegovo trgovanje. Njegovi evropski saveznici mogu to da znaju i/ili pretpostavljaju pa da li se zato zasad ne bune.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *