АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ УПОЗОРАВАЈУ: Победи ли 2024. Трамп уследиће разлаз САД и Европе, можда и колапс НАТО

AMERIČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Pobedi li 2024. Tramp uslediće razlaz SAD i Evrope, možda i kolaps NATO

4 septembra 2023

NATO se do 2025. godine može raspasti zbog rastućih tenzija između Republikanske partije SAD i interesa većine evropskih zemalja o sukobu u Ukrajini, ocenio je kolumnista američkog magazina Atlantic Filip O’Brajen.

Precizirao je da će uzrok kolapsa NATO biti sve dublji jaz u stavovima između „populističkog krila Republikanske partije, na čelu sa Donaldom Trampom, i egzistencijalnih bezbednosnih zabrinutosti većeg dela Evrope“.I dodao: „Rat u Ukrajini može postati direktan katalizator kolapsa NATO. Ako Republikanska partija pobedi na američkim predsedničkim izborima 2024. godine, nova administracija može da prekine svaku podršku Ukrajini. A to će voditi raskolu u NATO jer evropske zemlje ne bi bile spremale za takav razvoj događaja“.

O`Brajen naglašava da će evropske zemlje – u slučaju jačanja proruske i antiukrajinske pozicije u Republikanskoj partiji i pobede njenog kandidata na predsedničkim izborima u novembru 2024-te, morati da na sebe preuzmu najveći deo podrške Kijevu.

U tom slučaju će lideri evropskih zemalja morati da se pripreme za stvarnost u kojoj „američka administracija stavlja tačku na NATO i teži zbližavanju sa Rusijom“.

Britanski list Guardian pozvao je zapadne zemlje da naprave „sopstveni plan za Ukrajinu umesto onog koji je predložio Kijev“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *