АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Вашингтон изгубио у Сирији

AMERIČKI MEDIJI: Vašington izgubio u Siriji

15 oktobra 2018

Predsedniku Sirije Bašaru el Asadu više ništa ne preti i Sjedinjene Američke Države treba da prekinu svoje vojno mešanje u poslove te zemlje, piše kolumnista „Nešenel interesta“ Dag Bendou.

Prema rečima Bendoua, on je proveo nedelju dana u Siriji i ističe da je tamo „odmah jasno ko je odgovoran za sve“. U glavnom gradu Damasku nalazi se cela elita zemlje, sve vladine zgrade i snage bezbednosti. Skoro svaka ulica ukrašena je slikama predsednika Asada. A stanovnici grada sa priličnim optimizmom gledaju u budućnost.Kolumnista navodi da su se Sjedinjene Američke Države oslanjale na Asadov odlazak, što je bilo pogrešno, jer on ima veoma mnogo pristalica, a na njegovo mesto mogao bi doći „neko strašniji“. Osim toga, Vašington je želeo da Sirija postane demokratska i liberalna država, ali nijedna od takozvanih „umerenih opozicionih grupa“ koju podržavaju SAD, poput Nusra fronta, nije mogla dovesti do ovog rezultata.

Novinar je pozvao američkog predsednika Donalda Trampa da zaustavi invaziju u tuđu državu i pokušaje da se zemlja rasparča.

On je podsetio da je Asadov položaj pre nekoliko godina bio žalostan, ali sada je on ponovo povratio većinu zemlje pod kontrolu i pobedio sve protivnike.

Trampova administracija mora da obustavi svoju misiju u Siriji iz jednostavnog razloga: Asad je pobedio, a Vašington izgubio, naglasio je kolumnista.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Nina says:

  Za SAD izbor je sada sledeći: 1)Postupno povlačenje američkih snaga iz Sirije sa ciljem da ne dočekaju još gori scenario za svoju vojsku 2) Da to ne urade tj. da budu tvrdoglavi i ostanu vojno prisutni u Siriji te da dočekaju potpuni poraz što bi bilo slično sajgonskom scenariju. Verovatno im ni jedno ni drugo nije privlačno, ali na putu su da im se desi ovo drugo što je još veći udar na ugled SAD. Zatim potencijalno vidi se da bi takav sve tvrdji izazov doprineo i daljem razvijanju nejedinstva unutar NATO-a zato što kako Sirija jača svoje vojne potencijale sve više rizikuju i najbliži NATO saveznici poput Francuske, V.B. itd. Do koje granice bi domaća javnost tih zemalja podržavala takvo domaće vodjstvo koje se drži gubitničke politike i donosi njima kod kuće sve veći broj poginulih i invalida iz sirijskog rata, itd.

 2. Roy says:

  Ako su to mediji objavili onda je sigurno tako. Mediji inace govore istinu i objavljuju pravu istinu. Vjerujte medijima i samo medijima i dobro cete proci.

  • Miraš says:

   Nije ovo tek slučajno objavljeno. Biće još ovakvih javnih poziva upućenih predsedniku SAD od strane novinara i raznih analitičara iz SAD da treba da povuku vojne snage iz Sirije, naravno preko medija. Kako bi zemlja od preko 320 miliona stanovnika mogla da bude pripremljena za tako nešto nego preko medija. Čekaju se samo rezultati izbora u novembru.

 3. Milan says:

  Postoji još nekoliko ozbiljnih kamenova spoticanja izmedju SAD i njenih NATO evropskih Saveznika, a to su naprimer Ukrajina i Iran. U pogledu Ukrajine svi su za to da ona ostane u zapadnoj orbiti i jedinstveni su i u tome da niko od njih iskreno ne žali Ukrajince. Već sada trpe zbog izrečenih sankcija Rusiji, ali ako se ukrajinski rat razbukta mogli bi dobiti veće i još raznovrsnije i veoma ozbiljne posledice na svojoj teritoriji. Zasad izgleda tako da V.B., Poljska i npr. Estonija najmanje haju zbog toga, ali drugi nisu toliko slepi. Iran - ako podrže američke sankcije protiv Irana opet podržavaju još finansijskih gubitaka na svoju štetu. Antiruske sankcije vraćaju im se kao bumerang, antiiranske sankcije bile bi još jedan bumerang; što se više Evropa upreže u antisankcije sve više finansijski gubi. Evropljani na pitanje novca jesu osetljivi, njihove emocije najviše rade spram tog pitanja. ... Vremenom ovi veoma loši oblaci koje već godinama vidimo nad Ukrajinom mogli bi otploviti iznad država srednje i zapadne Evrope. Podeljenost po pitanju istok-zapad više ne bi bilo kao sada da je to najviše ukrajinska, a i srpska specifičnost, nego otišao bi taj rastrzavajući problem prema Zapadu odakle je i došao.

 4. Terra Vendorum says:

  Sad se ne trude da pobede, njihova misija je stvaranje patnji,smrti, rušenja... Dosadašnja istorija je to pokazala

 5. Miraš says:

  Sirija ima najjače izglede da ona bude pobednik u ratu. U završnici rata, za koju se ne može dati ozbiljna prognoza koliko će trajati, Sirija će nastojati da vodi rat tako da bude što manje novih razaranja i koliko bude moguće sa što manje ljudskih gubitaka bilo vojnih bilo civilnih. Dada postoji ta promena da u prvom planu nije više kao ranije tokom ovog rata da li će Sirija uopšte uspeti da pobedi nego da izadje što manje ranjena iz rata tj. sa kolikim ukupnim teškim posledicama će izaći iz tog rata ... Jedinstven sistem PVO Sirije u kome kostur čine kompleksi S-300 i onaj jedan S-400 u Hmejmimu biće uspostavljen za 5 dana. Od tada biće daleko bolja zaštita najvećeg dela dosad oslobodjenih teritorija Sirije i to ne ne samo od vazdušnih udara Izraela nego i od udara SAD. V.B. i Francuske. To znači da Sirija rešavanje Idliba može da vodi onako kako njoj najbolje odgovara i bez straha od neprijateljskih vazdušnih udara. Mogu zapadni instruktori i agenti još uvek da naprave hemijsko trovanje u Idlibu, ali to neće imati svrhe. Jedino ne znam da li im za tako nešto preostaju istočniji delovi Sirije koji se zasad neće naći pod "sirijskim kišobranom". Ipak znaju i za te rizike pa pretpostavljam i nadam se da će moći unapred da preduzmu nešto. ... U daljem najavljenom razvoju sirijske PVO "sirijskij zonćik" (kišobran) obuhvatiće teritoriju cele Sirije te već sada je jasno da Američke trupe imaju sve slabije izglede u Siriji. Puno će značiiti samo kad svuda primenu tehniku za radio-elektronsku borbu (REB) i onda moguća je zamisliti ovakvu sliku: Amerikanci bez mogućnosti primene svoje avijacije gledali bi kako snage SAA preuzimaju npr Tabku ili istočni deo pokrajine Deir ez Zor, itd. Bez vazdušne podrške svojih gazda i ma koliko da su borbeni Kurdi bi se našli u nezavidnoj i gubitničkoj poziciji. Sada će i tu tehniku za REB u praksi još jednom proveriti i onda biće im jasno kako da vode sledeće još značajnije korake. Ne tvrdim 100% jer ne mogu da znam šta sve imaju dve vodeće vojne sile, ali imam utisak da je ovako nešto moguće. 100% je jedino da mi je lepo što vidim IZLAZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *