АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ЗАКУКАЛИ: Америка хитно треба да преговара са Русијом, БЛИЖИ СЕ ПОРАЗ УКРАЈИНЕ

AMERIČKI MEDIJI ZAKUKALI: Amerika hitno treba da pregovara sa Rusijom, BLIŽI SE PORAZ UKRAJINE

22 avgusta 2023

VAŠINGTON treba da započne proces mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini pre nego što Rusija odnese konačnu pobedu, ocenili su konsultant Stejt departmana Vesli Satervajt i Aleks Burilkov, analitičar Centra za proučavanje demokratije Univerziteta „Lineburg Lajfan“ u Nemačkoj.

Ako ruske snage uspeju da zauzmu ukrajinske regione koje je Moskva odredila za svoj cilj, objasnili su analizi napisanoj za The National Interest, onda će se rat završiti pobedom Rusije.A u tom slučaju će šteta po ugled Vašingtona i NATO alijanse, uvereni su Satervajt i Burilkov, biti ogromna.

Po njihovom mišljenju, najbolji scenario bi bio odustajanje Kijeva od četiri oblasti koje Moskva već kontroliše.

Ranije su mediji objavili da predstavnici zapadnih zemalja trenutno rade na opcijama za sporazume o okončanju sukoba u Ukrajini, ali njihovi uslovi ne ispunjavaju interese ni Moskve ni Kijeva.

Kijevski režim namerava da od SAD dobije krstareće rakete JASSM, verujući da ćemu mu pomoći da povrati kontrolu nad Krimom.

Američki magazin Forbes ukazao je da lovci F-16 nisu kompatibilni sa britanskim projektilima Storm Shadow i francuskim Scalp, ali da jesu sa JASSM.

Brin Tanehil, analitičar korporacije RAND, koja analizama i prognozama opslužuje vojni i državni vrh SAD, ocenio je:

„Sa F-16 i JASSM-a, Oružane snage Ukrajine bi mogle da udvostruče napore da sprovedu dugoročni plan za zauzimanja Krima bez borbe“.Ranije je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing rekla da će SAD pristati na isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini kada ona ispuni „niz uslova“.

Za razliku od Tanehila, bivši viši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, ocenio je da se ukrajinska vojska topi u kontraofanzivi u koju je krenula 4. juna i da NATO neće moći da se nosi sa Rusijom ako interveniše.

Mekgregor je u intervjuu Takeru Karlsonu rekao da se ukrajinska vojska, na koju su SAD potrošile ogroman novac, zbog velikog broja poginulih i ranjenih, sve masovnije predaje.

Mekgregor smatra da će insistiranje SAD na njihovom dosadašnjem kursz naterati Rusiju da u Ukrajini krene „još zapadnije“.

Dodao je da Moskva, jer ne želi sukob sa NATO, do sada nije uvodila u borbe svoje snage iz rezervnog sastava.

Naglasio je da će, ako SAD intervenišu u zapadnoj Ukrajini, posledice biti razorne jer „Amerika nije spremna da se bori protiv Rusa“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Čuš pregovori ???? Kako bre pregovori sad kad vas je mnogo dobro krenulo ? Jeste li rezervisali mesta na krilima aviona ? Na spoljašnjoj strani krila, naravno. Sram bilo Ruse neće da pregovaraju. Ahhh..., ti Rusi. -:)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *