АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Западно „паметно“ оружје и није тако „паметно“ када се сукоби са руском армијом

AMERIČKI MEDIJI: Zapadno „pametno“ oružje i nije tako „pametno“ kada se sukobi sa ruskom armijom

11 jula 2024

AMERIČKO precizno oružje gubi na efikasnosti zbog ruskog elektronskog ratovanja, dovodeći u pitanje celokupnu vojnu doktrinu NATO-a, piše Wall Street Journal.

U leto 2022. Ukrajina je počela da dobija visokoprecizne granate M982 Excalibur, što je u početku izgledalo kao prekretnica u korist ukrajinskih oružanih snaga. Međutim, kako navodi Wall Street Journal, za nekoliko nedelja ruska vojska se prilagodila, koristeći moćne mogućnosti elektronskog ratovanja (EW). Do sredine 2023. američki projektili vođeni GPS-om postali su praktično beskorisni.Slična sudbina zadesila je i drugo zapadno oružje. Tačnost sistema Himars je značajno smanjena, a GLSDB-ovi su potpuno onemogućeni zbog ruskog elektronskog ratovanja. Samo američki ATACMS i francusko-britanske rakete Storm šedou ostaju relativno efikasni.

Pentagon je odbio da razgovara o karakteristikama američkih oružanih sistema, pozivajući se na bezbednosne razloge, ali anonimni izvori iz NATO i ukrajinske vojske priznaju da je samo pitanje vremena kada će Rusija naučiti da neutrališu i ove vrste oružja.

Zapadni vojni stručnjaci strahuju da to dovodi u pitanje celokupnu vojnu doktrinu NATO-a, zasnovanu na uverenju da preciznost može da pobedi masu. Bivši komandant američke vojske u Evropi, general Ben Hodžis, primetio je da je u poslednjih 20 godina korišćeno precizno oružje protiv protivnika koji nisu u stanju da efikasno odgovore.

The Wall Street Journal takođe naglašava da je svaki vojni sukob oduvek bio „igra mačke i miša“, a u ovoj igri pobeđuje onaj ko se brže prilagodi. Na nesreću Kijeva, zapadni saveznici u tom pogledu zaostaju.

(RVvoenkor/Wall Street Journal)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    A sad su jim i to dvoje prokužili!

  2. a2+b2=c2 says:

    Ma da, sve njihovo je pametno 😂😂😂...sve marketinške finte za zombirane NATO pekinezere 😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *