АМЕРИЧКИ МИНИСТАР плаши Европу

AMERIČKI MINISTAR plaši Evropu

6 septembra 2019

Mark Esper je u govoru u Institutu Rojal junajter servisis rekao da što više neka zemlja postane zavisna od kineskih ulaganja i trgovine, to je više podložna prisili i odmazdi kada deluje protiv želja Pekinga.

„Ja bih upozorio svoje prijatelje u Evropi – ovo nije problem u nekoj dalekoj zemlji koji na vas ne utiče“, rekao je američki ministar odbrane, prenosi AP.Na sličan način, Esper je kritikovao Rusiju zbog „kršenja kontrole oružja i agresije u Evropi“, uključujući, kako je rekao „aneksiju Krima 2014. godine“ i ono što je nazvao „nastavkom agresije Moskve na istoku Ukrajine“.

Odgovarajući na pitanja prisutnih. Esper je rekao da su ruske krstareće rakete zemlja-vazduh, koje su usmerene prema Evropi, „verovatno sa nuklearnim glavama“.

U odgovoru na pitanje o američkom pristupu Iranu, Esper je priznao da postoje razlike u odnosu na stav nekih saveznka, ali je naglasio da je predsednik Donald Tramp rešen da ostane na kursu „maksimalnog pritiska“ ekonomskim sankcijama.

Rekao je da je cilj naterati Irance na pregovaranje o sporazumu koji bi zamenio nuklearni sporazum iz 2015. godine, iz kojeg je Tramp povukao SAD prošle godine.

Mnogi u Evropi smatraju povlačenje SAD iz sporazuma greškom, navela je agencija.

Esper je rekao da bi novi nuklearni sporazum morao da osigura da Iran ne izrađuje ili nabavlja nuklearno oružje ne samo narednih 10 ili 15 godina, već zauvek i naglasio da bi takvi razgovori mogli da se pokrenu.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  To je tako sa svakom zemljom.

 2. persida says:

  Lele, al me ovaj uplasi, odoh da spavam.

 3. persida says:

  Lele, al me ovaj uplasi, odoh da spavam.

 4. Velika Metla says:

  Matična nazovi država,genocidna država,amerika je samo posle Drugog svetskog rata napala na preko 180 drugih država,pljačkajući ih i uvodeći okupaciju pobila milione,i ovaj se nesoj našao da laprda o nečijoj agresiji! Jedini agresor i terorista na celom dunjaluku je fašistička amerika.

 5. Milan says:

  Ako bi Iran postigao da bude nuklearna sila onda bi nastupila ravnoteža snaga u posedovanju nuklearnog oružja, zbog čega Izrael bi automatski postao manje moćan. Na Bliskom Istoku zasad jedino je Izrael nuklearna sila i to mu daje stratešku prednost nad svim bliskoistočnim zemljama. Esper: "... novi nuklearni sporazum (koji želi Amerika) morao bi da osigura da Iran ne izrađuje ili nabavlja nuklearno oružje ne samo narednih 10 ili 15 godina, već ZAUVEK." - Hm. Nije nego Tramp namerava da stratešku prednost Izraela sačuva ZAUVEK.

 6. Slobodanka says:

  Kakav nakaradan i lažljiv učitelj. Esper: "Što više neka zemlja postane zavisna od kineskih ulaganja i trgovine, to je više podložna prisili i odmazdi kada deluje protiv želja Pekinga." Sa Pekingom moguće je da baš Sjedinjene Države imaju najveću trgovinu, a ne vidim da se Peking sili pred obalama i na teritoriji Sjedinjenih Država, nego obratno je Sjedinjene Države demonstriraju silu u blizini teritorija Kine i još u Hong Kongu i na Tajvanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *