АМЕРИЧКИ НАУЧНИК: Живот у космосу убијају моћни `рафали` гама-зрака

АМЕРИЧКИ НАУЧНИК: Живот у космосу убијају моћни `рафали` гама-зрака

1 маја 2024

ВАНЗЕМАЉСКЕ цивилизације су могле нестати због `рафала` гама зрака, сугерисао је Фредерик Волтер, професор физике и астрономије на америчком Универзитету Стони Брук.

Гама зраци се јављају у свим галаксијама приближно једном у 100 милиона година. Можда и током милијарду година.Волтер наглашава: „Многе цивилизације које су могле постојати под њиховим дејством су нестајале. Гама зраци елиминишу сваки живот на око 10 одсто свих планета у галаксији“.

Увек су некуда усмерени, а немогуће их је предвидети и за њих се припремити.

Астрофизичари су 2018. саопштили да су у једном од сазвежђа Млечног пута открили двојни звездани систем у којем би могло да дође до опасне експлозије гама зрака који су најсјајнији, најмоћнији и један од најчуднијих феномена у Универзуму.

Навели су да увијање светлосних зрака указује на присуство сложених, таласастих структура које мењају време.

Посебно су нагласили да се унутар сваког „рафала“ дешава и „окретање времена уназад“. Дакле: његово понављање.

Још није утврђено шта тачно производи рафале гама зрака чије формирање може трајати неколико милисекунди или неколико сати, а они су невероватно светли.

Астрономи верују да гама зраке може изазивати и колапс масивне звезде која се брзо претвара у неутронску звезду, кварк-звезду или црну рупу, изазивајући експлозију супернове или хипернове.

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad5 says:

    zračenje u kosmosu je ogromno i stalno,nikad neznate kad će da vas rokne gama udar...mislim da bi snažna magnetna polja mogla da zaštite neke hipotetične svemirske letelice unutar solarnog sistema ali to mora da budu mnogo jaka magnetna polja i stalni štit oko letelice,bez neke vrste nuk.rekatora kao izvora napajanja to nije moguće,a to opet znači da bi eventualni budući svemirski brodovi za putovanje samo po našem sistemu morali da budu ogromni,kubni kilometri su u pitanju,što nas opet dovodi do problema propulzije,i tako,kada čovek nauči dovoljno o fizici i astrofizici shvati da su budalaštine o milijardam civilizacija i hipersvemirskim skokovima samo budalaštine...vrlo je verovatno da je život ovakvog biohemijskog tipa na ovoj planeti JEDINSTVEN i vrlo slučajan ili u najboljem slučaju jako retka pojava..kad se sabere mogućnost da mi budemo medjuzvezdana civilizacija i uporedi sa mogućnošču recimo silicijumske biosfere i inteligentnog života na toj osnovi,silicjumska ili neka druga životna enentualno inteligentna forma su daleko veća verovatnoća nego da će mi da letimo po glaksiji,i to pod uslovom da se sami ne poubijamo ovde što je ultra veća šansa nego da uopšte postoji život u kosmosu,bar život koji je sličan nama i sa kojim bi možda uopšte mogli da uspostavimo komunikaciju..sve je to nažalost samo SF,toliko smo daleko od toga da mi onaj ilon musk izgleda ko klovn kad priča o tome,i pitam se zašto nas zamajavaju sa tim fantazijama vlastoljupci,sem ako to nije samo u svrsi održavanja njihove sumanute svetske vlasti po svaku cenu i na svaki način...oni su sigurno sasvim svesni da odavde NIGDE neće otići još za dugo,dugo, vremena a možda i nikada,i vrlo je ludački sve što rade ovde i sada kada se sagleda ta ČINJENICA...to ipak ne znači da odredjena tehnologija koja simulira antigravitaciju pomou magnetnih polja ne postoji već danas i da je upotrebljiva pošto ova planeta još uvek ima magnetno polje kojebi mogl oda se iskoristi za propulziju teoretski i to bi eventualno mogao da bude prvi iskorak čovečansva u svemir,dovoljno velike orbitalne stanice koje bi dalje omogućile napredak istraživanj kosmosa na PRAKTIČNOJ i upotrebnoj skali ali i to je jako mala mogućnost s obzirom na našu stratešku situaciju,grčevotu borbu za resurse i majmunsku samoljubivu prirodu intelignecije koju posedujemo..sve u svemu čisto sumnjam da će ikada dalje od meseca bilo ko da odleti bar još sledećih 500 god a vrlo moguće NIKADA...čak je i efikasni i komercijalni let na mesec i baze tamo dugoročna bajka na dugačkom štapu...zaboravite na to i uživajte u luke skywalker avanturama, to je jedino od kosmosa što će da vidimo u našim fantazijama...

  2. Herceg Stjepan junać'na hrvat'na seljać'na says:

    ma sve tačno, bez svake sumnje, nauka bre, EEEEEEJ, NAUKA !!! Videli smo one naučnike i stručnjake iz stožera, koji su to samo naučnici bre, i Putin im prekino i virusa i posao, a posao brate bio bogovski, bodeš ovčurine a dolari samo stižu...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u