АМЕРИЧКИ НАУЧНИК: Живот у космосу убијају моћни `рафали` гама-зрака

AMERIČKI NAUČNIK: Život u kosmosu ubijaju moćni `rafali` gama-zraka

1 maja 2024

VANZEMALJSKE civilizacije su mogle nestati zbog `rafala` gama zraka, sugerisao je Frederik Volter, profesor fizike i astronomije na američkom Univerzitetu Stoni Bruk.

Gama zraci se javljaju u svim galaksijama približno jednom u 100 miliona godina. Možda i tokom milijardu godina.Volter naglašava: „Mnoge civilizacije koje su mogle postojati pod njihovim dejstvom su nestajale. Gama zraci eliminišu svaki život na oko 10 odsto svih planeta u galaksiji“.

Uvek su nekuda usmereni, a nemoguće ih je predvideti i za njih se pripremiti.

Astrofizičari su 2018. saopštili da su u jednom od sazvežđa Mlečnog puta otkrili dvojni zvezdani sistem u kojem bi moglo da dođe do opasne eksplozije gama zraka koji su najsjajniji, najmoćniji i jedan od najčudnijih fenomena u Univerzumu.

Naveli su da uvijanje svetlosnih zraka ukazuje na prisustvo složenih, talasastih struktura koje menjaju vreme.

Posebno su naglasili da se unutar svakog „rafala“ dešava i „okretanje vremena unazad“. Dakle: njegovo ponavljanje.

Još nije utvrđeno šta tačno proizvodi rafale gama zraka čije formiranje može trajati nekoliko milisekundi ili nekoliko sati, a oni su neverovatno svetli.

Astronomi veruju da gama zrake može izazivati i kolaps masivne zvezde koja se brzo pretvara u neutronsku zvezdu, kvark-zvezdu ili crnu rupu, izazivajući eksploziju supernove ili hipernove.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    zračenje u kosmosu je ogromno i stalno,nikad neznate kad će da vas rokne gama udar...mislim da bi snažna magnetna polja mogla da zaštite neke hipotetične svemirske letelice unutar solarnog sistema ali to mora da budu mnogo jaka magnetna polja i stalni štit oko letelice,bez neke vrste nuk.rekatora kao izvora napajanja to nije moguće,a to opet znači da bi eventualni budući svemirski brodovi za putovanje samo po našem sistemu morali da budu ogromni,kubni kilometri su u pitanju,što nas opet dovodi do problema propulzije,i tako,kada čovek nauči dovoljno o fizici i astrofizici shvati da su budalaštine o milijardam civilizacija i hipersvemirskim skokovima samo budalaštine...vrlo je verovatno da je život ovakvog biohemijskog tipa na ovoj planeti JEDINSTVEN i vrlo slučajan ili u najboljem slučaju jako retka pojava..kad se sabere mogućnost da mi budemo medjuzvezdana civilizacija i uporedi sa mogućnošču recimo silicijumske biosfere i inteligentnog života na toj osnovi,silicjumska ili neka druga životna enentualno inteligentna forma su daleko veća verovatnoća nego da će mi da letimo po glaksiji,i to pod uslovom da se sami ne poubijamo ovde što je ultra veća šansa nego da uopšte postoji život u kosmosu,bar život koji je sličan nama i sa kojim bi možda uopšte mogli da uspostavimo komunikaciju..sve je to nažalost samo SF,toliko smo daleko od toga da mi onaj ilon musk izgleda ko klovn kad priča o tome,i pitam se zašto nas zamajavaju sa tim fantazijama vlastoljupci,sem ako to nije samo u svrsi održavanja njihove sumanute svetske vlasti po svaku cenu i na svaki način...oni su sigurno sasvim svesni da odavde NIGDE neće otići još za dugo,dugo, vremena a možda i nikada,i vrlo je ludački sve što rade ovde i sada kada se sagleda ta ČINJENICA...to ipak ne znači da odredjena tehnologija koja simulira antigravitaciju pomou magnetnih polja ne postoji već danas i da je upotrebljiva pošto ova planeta još uvek ima magnetno polje kojebi mogl oda se iskoristi za propulziju teoretski i to bi eventualno mogao da bude prvi iskorak čovečansva u svemir,dovoljno velike orbitalne stanice koje bi dalje omogućile napredak istraživanj kosmosa na PRAKTIČNOJ i upotrebnoj skali ali i to je jako mala mogućnost s obzirom na našu stratešku situaciju,grčevotu borbu za resurse i majmunsku samoljubivu prirodu intelignecije koju posedujemo..sve u svemu čisto sumnjam da će ikada dalje od meseca bilo ko da odleti bar još sledećih 500 god a vrlo moguće NIKADA...čak je i efikasni i komercijalni let na mesec i baze tamo dugoročna bajka na dugačkom štapu...zaboravite na to i uživajte u luke skywalker avanturama, to je jedino od kosmosa što će da vidimo u našim fantazijama...

  2. Herceg Stjepan junać'na hrvat'na seljać'na says:

    ma sve tačno, bez svake sumnje, nauka bre, EEEEEEJ, NAUKA !!! Videli smo one naučnike i stručnjake iz stožera, koji su to samo naučnici bre, i Putin im prekino i virusa i posao, a posao brate bio bogovski, bodeš ovčurine a dolari samo stižu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *