АМЕРИЧКИ НОСАЧ УПЛОВИО У СРЕДОЗЕМНО МОРЕ: Мета је…

AMERIČKI NOSAČ UPLOVIO U SREDOZEMNO MORE: Meta je…

21 aprila 2018

Nosač aviona ratne mornarice SAD „Hari Truman“ uplovio je u Sredozemno more, saopštila je Ratna mornarica SAD.

Prema rečima američkog viceadmirala Lizi Franketi, komandanta 6. Flote Ratne mornarice SAD koja se bazira u Napulju, prisustvo udarne grupe na čelu sa nosačem aviona „Hari Truman“ u ovom važnom regionu pokazuje posvećenost SAD „osiguranju bezbednosti, slobode i procvata Evrope i Afrike“.

Komanda američke ratne mornarice nije navela kada će nosač aviona krenuti ka Persijskom zalivu, kako je planirani ranije.

Na „Hari Trumanu“ se nalazi 90 aviona i helikoptera. U njegovoj pratnji se nalaze četiri razarača sa 6,5 hiljada vojnika. Još dva razarače će im se pridružiti tokom plovidbe.Nosač aviona će rešavati borbene zadatke u zonama odgovornosti 5. i 6. flote Ratne mornarice SAD, u koje ulazi zapadni deo Indijskog okeana, Persijski zaliv i Sredozemno more.

Prema procenama zamenika načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije general-potpukovnika Viktora Poznihira, američki „Hari Truman“ će uploviti u Persijski zaliv početkom jula.

SAD, Velika Britanija i Francuska napali su 14. aprila raketama sirijske administrativne objekte koji su, prema njihovom mišljenju, korišćeni za proizvodnju hemijskog oružja.

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Do početka jula, a to za Siriju znači da do kraja juna treba da završi operacije za oslobadjanje Al Kunejtre i Dare koje još nije ni počela. Otprilike 1,5 - 2 meseca treba im da oslobode veći deo te teritorije. Za te dve sirijske pokrajine u jugozapadnom delu Sirije i blizu granice sa Jordanom i Izraelom, a koje su značajnim delom pod kontrolom pobunjenika Amerikanci su isplanirali da oni ostvare potpunu samostalnost u odnosu na Siriju. ... Zasad SAA nastoji da vrati pod kontrolu: Rastanski džep - samo jedan deo, Istočni Kalamun i kamp Jarmuk. Veoma dobro se odvijaju operacije u Istočnom Kalamunu ali tu postoji i dobra volja jednog dela pobunjenika da se sa sukobima prestane i da se prihvati dogovor sa državom.

 2. Miraš says:

  Sirija će opet biti poligon za oprobavanje oružja najvećih vojnih sila. Istovremeno Sirija će biti i ŽIVA META, isto važi za iranske vojne snage prisutne u Siriji, a i za snage njenih ostalih saveznika.

 3. padre says:

  Ko se boji vuka još?

 4. Mali Vuk says:

  Dobra meta za odstrel ako krene ...

 5. Dragan says:

  Treći rajh nekad....Amerika sada..Trojni pakt = NATO.....Proći će isto.

 6. doktrina soka says:

  Ovo su sve igre zapadne koalicije za narodne mase,kod kuce, da se u narod preko medija uvuce strah od rata,sakrije pravi uzrok svetskog sukoba.A Glavni rat se odvija ,koji je vec poceo,rusenjem ek.moci zapadne civilizacije i preraspodele bogatsva na multi poklarni svet.3WW JE EKONOMSKI RAT,koji nece biti vojni ,osim malo pokazivanja misica za skretanje paznje.Samo treba pratiti dogovore i tokove novca i nafte kao najbitnijeg resursa u svetskim tokovima.Bilo bi dobro da nasi i svi drugi ek. strucnjaci pocnu pisati o tome,a ne da se stalno slikaju neki generali i ratni huskaci po medijima.Neka hrabri geostrateski ekonomisti govore istinu,novac-nafta je ta za koji se bore jer on daje moc onoj sili koja ce pobediti. P.S. zapad uvede Rusiji sankcije,a nafta skoci na 77 $ po barelu i ruske banke mimo sankcija preliva ruski budet.I gde je tu pamet zapada?Nekda pomislim da Tram radi a Rusiju.

  • Miraš says:

   Najveći izvoznik nafte je i dalje Saudijska Arabija koja ugovora naplatu nafte u USA dolarima - petrodolarima. Kada nafti skoči cena onda raste i ukupna tražnja za dolarom kao sredstvom u medjunarodnim plaćanjima što je dobro za stabilnost USA dolara. Zatim i u samoj državi SAD značajno se proizvodi nafta te ovaj skok odgovara i njimhovim vlasnicima kompanija koji su proizvodjači nafte. A gde su tek poslovi američkih velikih energetskih kompanija u inostranstvu kojima isto odgovara skok cene nafte. Rusija tu samo usput prolazi dobro.

  • Miraš says:

   Kad nafti skoči cena to je dobro za stabilnost dolara, ali i za onu njihovu čuvenu štampariju što radi bez pokrića. Pokriće za štampanje novca kod velike većine zemalja su nivo domaće proizvodnje i izvršenih usluga, a jedino Amerika može bez poštovanja tog ograničenja. Može zato što je dolar medjunarodno sredstvo plaćanja i zato što je vezano za naftu.

  • Miraš says:

   Kad nafti skoči cena to je dobro za stabilnost dolara, ali i za onu njihovu čuvenu štampariju što radi bez pokrića. Pokriće za štampanje novca kod velike većine zemalja su nivo domaće proizvodnje i izvršenih usluga, a jedino Amerika može bez poštovanja tog ograničenja. Može zato što je dolar medjunarodno sredstvo plaćanja i zato što je vezan za naftu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *