Амерички носачи авиона за руске крстареће ракете постали – огромне пловеће конзерве

Američki nosači aviona za ruske krstareće rakete postali – ogromne ploveće konzerve

12 oktobra 2015

George-Washington-Engages-in-PASSEX-with-JTS-1024x689Piše: Aleksandar Luzan

Sećam se kako je Rusija dugo raspravljala sa NATO o problemu evropske PRO.

Amerikanci su dokazivali da to, navodno, nije protiv Rusije, nego protiv Irana. Malo ko je u to verovao, ali se ništa nije moglo učiniti.

A Amerikanci su bili potpuno sigurni da će sada oni držati pod punom kontrolom evropski deo teritorije Rusije i nisu obraćali pažnju na reči Vladimira Putina da će odgovor biti asimetričan i jeftin.

Posle kaspijske demonstracije vojno-pomorske moći Rusije, čak je i za prosečne, politički nepismene i neupućene građane postalo očigledno da je trebalo da Amerikanci prihvate ruske predloge.

Sporazum o zabrani raketa srednjeg i malog dometa Amerikanci su vešto skicirali – prema njemu rakete malog i srednjeg dometa pomorskog baziranja ne potpadaju pod odredbe sporazuma. Tobože su njihovi tomahavci drugačiji, jer oni navodno imaju domet veći od hiljadu kilometara. A sada, posle pogađanja pozicija terorista u Siriji sa ruskih malih brodova iz akvatorije Kaspijskog mora – u NATO-u su se duboko zamislili.

Pročitajte još:

Evo zašto je ruska Kaspijska flota ispalila baš 26 raketa!

OVO SE KRIJE NA ZAPADU: Rusija poslala ka Siriji podmornicu sa 200 nuklearnih bombi! (VIDEO)

Kada rakete sa takvog rastojanja pogađaju cilj sa tačnošću do tri metra, onda proizlazi da je čitava američka Evro-PRO potpuno beskorisna stvar – da su milijarde dolara otišle u vetar.

Protivrketna odbrana ne obara krstareće rakete na malim visinama.

Prema tome, preventivni udar Rusije po njima ili po bazama NATO-a u cilju lišavanja mogućnosti za napad, Evro-PRO neće moći da odbije. Samim tim je bezbednost Evrope, blago rečeno, sasvim dovedena u pitanje, a strogo govoreći: ako Rusija hoće (naglašavam) – onda će Evro-PRO biti samo jedna velika meta i ničim nikome neće pomoći.

Sem toga, kako neki eksperti kažu, u raketiranju iz kaspijske akvatorije nisu učestvovali samo brodovi, nego i TU-160 koji imaju rakete H-555 dometa 2,5 hiljade kilometara i nove H-101 dometa 5.000 kilometara. A to je NATO dovelo do panike.

Nove ruske krstareće rakete predstavljaju „veoma veliki izazov“ za odbranu SAD, budući da strateškoj avijaciji omogućavaju da pogađa severnoameričke ciljeve ne napuštajući vazdušni prostor Rusije, izjavio je u sredu šef Komande vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD), admiral, Vilijam Gortni.

„To nas primorava da hvatamo strele, umesto da pokušamo da pogodimo one koji drže luk“ – zaključio je Gortni.

Pa i sami brodovi koji su naneli udar po Siriji – prilično su mali, klase reka-more. Mirno plove Volgom, ako treba – izlaze u Kaspijsko more. A mogu i preko Volga-Dona u Azovsko more. Mogu i preko Belomorskog kanala na sever.

Takvih brodova Rusija može da izgradi na stotine, kao tenkova.

Putin je još 2007., u Minhenu, govorio da bezbednost jednih ne može da se izgradi na račun bezbednosti drugih. Evo, sada svi zainteresovani mogu da vide da se kod njega reči i dela ne razilaze.

Šta su to američki super-super nosači aviona proizvedeni 1970-ih?

Možda su tada i bili neranjivi. Njihova avijacija se brzo podizala u vazduh i nikome nije dozvoljavala pristup do rastojanja na kom je moguće otvaranje vatre.

U Drugom svetskom ratu nosači aviona pobedili su ratne brodove (linkore) zato što oni imali domet gađanja 30-40 kilometara, a sa nosača su se podizali avioni i bombardovali ih dok su još bili udaljeni 300-400 kilometara.

Linkor jednostavno nije mogao da se približi nosaču aviona.

Sada se sve promenilo i danas su američki nosači aviona za ruske krstareće rakete pomorskog baziranja – samo velike limene konzerve.

Mali brod, negde u jezeru Ladoga, lansira raketu. Raketa na maloj visini, neprimećena, proleće iznad čitave Evrope i navođena na cilj sa satelita GLONASS pogađa nosač aviona negde pored La-Manša, a on ne stiže ni da shvati ko ga je i otkuda pogodio.

Ako neko i primeti raketu, neće ni stići da nešto preduzme.

A iz Sredozemnog mora, od obala Sirije, mogu da se drže na nišanu čitava Evropa i sve američke baze koje se nalaze u njoj.

Takva realnost se razotkrila tokom operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji.

Inače, posle udara ruske avijacije – sirijska armija krenula je u ofanzivu. Na severu pokrajine Hama vladine trupe oslobodile su grad Al-Bahsa od bojovnika terorističke organizacije Džebhat an-Nusra. Pošto su se uplašili od ruske avijacije – povukli su se iz Bahse.

Tri dana ranije su Vazdušno-kosmičke snage Rusije uspele da nanesu udar po njihovom skladištu naoružanja, što je poljuljalo borbeni duh terorista i mogućnost da odbrane grad.

Na kraju su sirijske vladine formacije uspele da zauzmu Bahsu koja se nalazi sto kilometara jugoistočno od Latakije gde je bazirana grupacija ruske udarne avijacije.

Dakle, svet se promenio. Mnogo se promenio. A u tom novom svetu Amerikancima je veoma neugodno.

Šef MMF, Kristin Lagard, počela je da preti Vašingtonu povodom neophodnih reformi koje u MMF-u, ipak, treba započeti, jer ako on bude protiv, onda će MMF na drugi način izbeći veto Kongresa SAD.

U tom svetlu, pokušaj SAD da sa Kinom razgovaraju sa pozicija sile povodom Južnog Kineskog mora – iako su tamo poslale borbenu grupu oko nosača aviona – veoma je loša ideja, čiji je uzrok bezizlaznost i tumaranje.

(za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

KOMENTARI9 komentara

 1. Amin says:

  "Ako neko i primeti raketu, neće ni stići da nešto preduzme." Stiće, samo niko to ne smatra nekim naročitim "preduzimanjem", iako je sasvim prirodna reakcija, a to znači instinktivna. Upiškiće se od straha i izgubiće mogućnost govora. Znam, jer meni bi se to dogodilo bez daljnjeg.

 2. Steva says:

  Hvala ti dragi Gospode Boze sto dozivismo i ovo,da neko i Amerima kaze dosta je.Kako su bili krenuli,bukavalno pisali su po narodu,po Svetu.Rusija je svetlost na kraju tunela,kako vreme odmice ta se svetlost sve vise priblizava i postaje sve veca i sve svetlija.Sve oci ovog Sveta su uperene u tu svetlost,odnosno u pravoslavnu Rusiju i nadaju se i cekaju,mole se,raduju se,jer svi su sveni da je to bukvalno poslednja sansa da dobro pobedi zlo.Zivela Rusija.

 3. miroslav says:

  Imaju i oni krstarece rakete.Imaju i oni i rusi protivraketnu odbranu.Nego mi nemamo nista.

 4. zlatiborski ovan says:

  na ove razbojnike kojima su nacisti razvili raketni program, vise i ne treba obracati neku paznju. Sad je njihov naduveni mehur pukao. Dabome, nema vise von Brauna, pa je tome odgovarajuca i njihova raketna tehnologija- kameno doba. Ima jos ko sa nesto mozga, pa da poveruje u njihove spinove, lazi, obmane

 5. zlatiborski ovan says:

  Operation Paperclip From Wikipedia, the free encyclopedia Operation Paperclip (originally Operation Overcast) (1949–1990) was the Office of Strategic Services (OSS) program in which over 1,500 German scientists, engineers, and technicians from Nazi Germany and other foreign countries were brought to the United States https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip

 6. Zoran Matija says:

  "SVE JE MALO SAMO JE RUSIJA VELIKA." Uz pomoć Boga i Rusije i ovaj đavo u liku Amerike i Engleske biće barem obuzdan. ŽIVELA RUSIJA, ŽIVEO PUTIN, ŽIVEO BRATSKI RUSKI NAROD!

 7. mija says:

  Kante, kante.

 8. Ruslan says:

  Umro Obama. Nakon 10 godina pita on Boga da ga pusti na Zemlju, da vidi u kakvom je stanju Amerika. Bog ga pusti. Uđe Obama u neki kafić u New Yorku, naruči pivo i pita konobara što misli o svojoj zemlji i problemima koje ima. -"Kakvi problemi?" - pita konobar. -"Pa Irak, Afganistan, Sirija i to..." - reče Obama. - "Ah to, tamo je sada mir, sve je naše" - odgovori konobar. - "A Europa, Afrika...?" - pita dalje Obama. Konobar ponosno izvadi mali globus ispod pulta, zavrti ga i kaže: "Gospodine, mi smo sada carstvo, cijeli je svijet naš". Obama zadovoljan i sretan reče: "Hvala ti, prijatelju. Koliko sam dužan?" - "Tri rublje" – odgovori konobar.

 9. Ruslan says:

  Toje veoma zastarela tehnika, tako da su Yankee nosaci aviona ogronan cilj za ruske balisticke rakete sa kopna, mora i vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *