АМЕРИЧKИ НОВИНАР ОБЈАВИО САKРИВЕНИ ИЗВЕШТАЈ УН! БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ ИМА УЖАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ! То је незапамћен ратни злочин…

AMERIČKI NOVINAR OBJAVIO SAKRIVENI IZVEŠTAJ UN! BOMBARDOVANJE SRBIJE IMA UŽASNE POSLEDICE! To je nezapamćen ratni zločin…

5 januara 2021

Ujedinjene nacije saopštile su 5. januara 2001. godine da su „pronađeni dokazi o radioaktivnosti na osam od 11 testiranih područja na Kosmetu“.

Nekadašnji američki diplomata Ričard Holbruk nazivao je put između Kijeva i Kline na Kosovu i Metohiji „najopasnijom saobraćajnicom na svetu“.To je bilo devedesetih godina prošlog veka, kada su se na tom području vodile žestoke borbe između srpskih i terorističkih albanskih snaga.

NATO je 1999. godine danima bombardovao Srbiju, između ostalog i uranijumskim projektilima.

Gađajući srpske odbrambene položaje, NATO je upotrebljavao i municiju sa osiromašenim uranijumom.

UN su sakrile od javnosti izveštaj u kojem se navodi da je NATO tokom bombardovanja bacio na Kosovo i Metohiju oko 10 tona osiromašenog uranijuma.

Taj izveštaj sastavio je šef Misije za prostorni program UN Bakarija Kante.

Izveštaj objašnjava da su NATO snage izvršile bombardovanje u vreme setve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je izazvalo posledice u lancu ishrane.

Zbog toga su buduće generacije izložene povećanju broja obolelih od raka i leukemije, pobačaja i deformacija novorođenih beba.

Deo izveštaja šefa komisije UN Bakarije Kantea iz 1999. godine o užasnim posledicama bombardovanja Srbije nikada nije zvanično objavljen.

Delovi tog izveštaja su, ipak, dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Džejmsu Parsonsu.

– Svaki važniji cilj u Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine gađan je različitom vrstom oružja. Jedan od najviših zvaničnika UNEP-a /Program UN za životnu sredinu, čiji su stručnjaci istraživali posledice bombardovanja/ potvrdio mi je to. Oni su, zapravo, testirali oružje na civilnom stanovništvu. To je nezapamćen ratni zločin – naveo je Robert Džejms Parsons, novinar koji je objavio tajni izveštaj UN o posledicama NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Nezavisni novinar, čiji su tekstovi o NATO agresiji objavljeni u nekoliko švajcarskih dnevnika, kao i francuskom Mondu, kaže da je to bila prva u nizu „humanitarnih“ intervencija koje su dovele do stravičnih stradanja, poput one koja je razorila Libiju.

Parsons je zapanjen što su se SAD i NATO odlučili da jedan narod usred Evrope zaspu bombama sa osiromašenim uranijumom.

On tvrdi da je u to vrijeme sprovedena strašna kampanja u medijima da bi se sakrile katastrofalne posledice bombardovanja i opravdao napad na Jugoslaviju.

– Tim UNEP-a je, dok je još trajalo bombardovanje, sastavio preliminarni izveštaj o humanitarnoj katastrofi koji je izazvalo bombardovanje osiromašenim uranijumom, ali taj izveštaj nikada nije zvanično objavljen. Kada sam ga ja objavio u novinama i sam sam trpeo velike pritiske zbog toga. U to vrijeme još je bilo živo sećanje na posledice koje su američki vojnici trpeli zbog korišćenja uranijumske municije u Zalivskom ratu. NATO ni po koju cenu nije hteo da dozvoli da se govori o osiromašenom uranijumu u Evropi – objašnjavao je Parsons.

NATO je, prema Parsonsovim rečima, pokušao da spreči UN da posle rata pošalju tim istraživača u Srbiju. Na kraju, napravljen je kompromis – ekipa UN je došla u Srbiju, ali nigde nisu išli bez pratnje vojnika NATO-a.

Vodili su ih isključivo na mesta na kojima nije korišćena uranijumska municija ili na lokacije koje su prije toga očistili.

– Izveštaj koji je posle toga sastavljen je besmislen. Zapadni mediji se tim problemom gotovo uopšte nisu bavili. Iz nekog razloga, jednostavno su slušali ono što je portparol NATO-a Džejmi Šej govorio – navodio je Parsons.

Međutim, kod službenika i vojnika koji su posle bombardovanja poslati na Kosovo i Metohiju svest o opasnosti od radijacije izazvane rasejanim uranijumom i te kako je postojala.

Parsons navodi primer holandskih vojnika koji su upozoreni da na Kosovu i Metohiji ne jedu ništa van vojnih baza u kojima je služena uvezena hrana.Frederik Barton, zamenik visokog komesara UN za izbeglice, tražio je od Svetske zdravstvene organizacije da uradi studiju o uticaju uranijumske municije. Ta studija nikada nije završena jer je Međunarodna agencija za atomsku energiju iskoristila svoje pravo da to zaustavi.

Ipak, jedan ruski profesor iz Svetske zdravstvene organizacije dao je nezavršen izveštaj Bartonu.

Posle toga, Barton je tražio da se na Kosovo i Metohiju ne šalju trudnice, kao i da se uvede pravilo da na to područje niko ne može da bude poslat ako ne želi.

Barton je nakon toga ostao bez posla iako je već bio smatran naslednikom Sadako Ogate na čelu Komesarijata.

KOMENTARI4 komentara

 1. I Love persida says:

  To se međutim ni tada 2001 godine znalo i nije se čak ni krilo, ali nova demokratija koja je zavladala Srbijom to uopšte nije uzimala u obzir, tim pre što je i sama tražila bombardovanje od amerikanaca da bi preuzeli vlast Miloševiću. Da tačno, i tada se govorilo o 10 tona osiromašenog uranijuma i to nije bila nikakva tajna. Albanci puno vole svoju degenerisanu decu na srpskom Kosmetu ali su ipak podigli i spomenik Bili Klintonu i robnu kuću Hilari. Upravo i zapravo je tako.

  • SLOGA says:

   Na žalost, niko više ni ne spominje bombardovanje srpskih položaja 1995 u BiH. Osiromašenim uranijum su zasipali i Hadžiće kod Sarajeva, Ozren, a u okolinui Banjaluke su padale Tomahovk rakete. Poslije rata, samo u jednoj godini je umrlo oko 4.500 Srba u Bratuncu koji so izbjegli iz Hadžića i okoline Sarajeva. Ljudi su umirali mahom od različitih vrsta rakova. NATO intervencija u BiH se dogodila prije II zalivskog rata. Intervencija NATO-a u BiH protiv Srba iz R. Srpske je POČETAK svih NATO-vih nelegalnih intervencija. Srbi iz Hrvatske i BiH,kao i sva njihova stradanja su zaboravljena i viiše nisu nikom bitna pa čak ni novinarima iz matice Srbije.

   • radmila says:

    Muslimani koji su se poslije rata uselili u srpske kuce u Hadzicima sad i sami umiru od raka.

 2. Ivke says:

  Vucicu!!!!!!!!! e pa sada na sud medjunarodni i trazite odstetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *