АМЕРИЧКИ НОВИНАР ПРОВОЦИРАО ПУТИНА, а руски председник му одговором запушио уста

AMERIČKI NOVINAR PROVOCIRAO PUTINA, a ruski predsednik mu odgovorom zapušio usta

7 oktobra 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ga ne zanima situacija u kojoj se našao njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski.

“Ne znam, ne zanima me. Šta o tome da kažem. Trebalo bi da o tome pitate njega (Zelenskog)“, odgovorio je Putin na pitanje novinara „En-Bi-Si Njuza“ Kira Simonsa o situaciji u kojoj se našao ukrajinski predsednik.Predsednik Rusije dao je američkom novinaru intervju na marginama Ruske energetske nedelje.

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao da se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, obećavši američkom lideru Donaldu Trampu da će istražiti slučaj sina njegovog glavnog protivnika na izborima, našao između dve vatre – američke Demokratske partije i Republikanske partije, i da je u teškoj situaciji.

U septembru je Bela kuća objavila transkript razgovora između američkog i ukrajinskog lidera, koji je obavljen 25. jula. Ranije su mediji javili da je u razgovoru sa Zelenskim Tramp mogao da traži istragu protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Transkript je potvrdio da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži otpuštanje bivšeg državnog tužioca Viktora Šokina, koji je istraživao kompaniju „Burizma grup“, u čijem je upravnom odboru bio Bajdenov sin, a istraživao je i slučaj samog Hantera Bajdena.

Demokrate su pokrenule proceduru Trampovog opoziva u Predstavničkom domu američkog Kongresa, optužujući ga da je tražio pomoć strane zemlje za mešanje u izbore, kako bi pokušao da diskredituje političkog protivnika Džoa Bajdena, koji je demokratski kandidat za predsednika. Tramp negira optužbe.

O mešanju u američke izbore

“Neosnovane optužbe za mešanje Rusije u američke izbore bile su povod za pritisak na američkog predsednika Donalda Trampa“, smatra Putin.

“Što se tiče izbora, najvažnija stvar koja može biti zanimljiva: na osnovu pretpostavke naše zavere sa Trampom, uvedene su sankcije. Zatim je (već bivši specijalni američki tužilac Robert) Miler saopštio da nije bilo zavere, ali su sankcije ostale. Znači, to je samo bio izgovor kako bi nas obuzdavali, a sa druge strane, kako bi izvršili pritisak na Trampa. Oni koji to čine ne gledaju čak ni jedan korak unapred”, objasnio je ruski lider.

Međutim, američki novinar ostao je pri svom mišljenju, primetivši da, ukoliko dokazi nisu pronađeni, to ne znači da nije bilo mešanja.“Upravo sam razgovarao sa predsednikom i on je ponovio svoje reči – da Miler nije našao nikakvu zaveru. Zaista, Miler je rekao da je našao dokaze o pokušaju mešanja Rusije u izbore na mnoge načine. Ali nije našao dokaze o zaveri između Trampa i ruske Vlade. Ne bi bilo u potpunosti tačno reći da Robert Miler nije našao dokaze zavere, pa da, prema tome, nije bilo ni mešanja“, rekao je Simons.

U aprilu je, nakon skoro dve godine rada, objavljen izveštaj bivšeg specijalnog američkog tužioca Milera o „mešanju Rusije“ u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, o „zaveri“ Trampovog tima sa ruskim vlastima, kao i o pitanju – da li je američki predsednik ometao pravosuđe. Miler je, prema prvoj tački, došao do pozitivnog zaključka, po drugoj – negativan zaključak, a o trećoj nije mogao da donese nedvosmislen zaključak. Izveštaj je objavljen u znatno skraćenoj verziji. Moskva kategorički negira navode o mešanju u izbore.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Mejnstrim novinari su tako organizovani i bukvalno to rade - postavljaju se kao da su viši kontrolori nad predsednicima država. Da li novinar Simons tj. njegov „En-Bi-Si Njuz“ i slični mediji vladaju ovim svetom ili svetom treba da vladaju izabrani predsednici država, vlade, parlamenti?

  2. triglav says:

    novinar je u pravu: nema dokaza, ali možda postoji neka nedokazana zavera između trampa i putina. ko to zna? možda se ponekad i napiju zajedno, u tajnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *