АМЕРИЧКИ НОВИНАР: Шолц крије доказе да су Американци дигли у ваздух балтичке гасоводе

AMERIČKI NOVINAR: Šolc krije dokaze da su Amerikanci digli u vazduh baltičke gasovode

22 marta 2023

AMERIČKI istraživački novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš potvrdio je 22. marta moskovskom dnevnom listu Izvestija autentičnost članka o učešću nemačkog kancelara Olafa Šolca u prikrivanju podataka o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2.

Potvrdio je navode novinara Judžela Ozdemira koji je u turskom listu Evrensel izneo tvrdnju da Nemačka krije dokaze da su SAD umešane u sabotažu na gasovodima Severni tok i Severni tok 2.Ocenio je da nije slučajno što su se u nemačkim i američkim medijima istovremeno pojavljivali izveštaji da iza sabotaže na gasovodima stoji „proukrajinska grupa“.

Portparolka nemačke vlade Kristijane Hofman, upravo u vreme plasiranja tvrdnji o navodnom proukrajinskom tragu u terorističkom napadu na gasovode Severni tok, rekla je da je Šolc zadovoljan napretkom istrage.

The New York Times je 7. marta objavio da bi proukrajinska grupa mogla stajati iza eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, pošto su Kijev i njegovi saveznici imali najlogičniji potencijalni motiv za diverziju.

Istog dana su takve „storije“ objavili su nemački TV kanal ARD i list Zeit.

Herš je „Izvestijama“ rekao da ga je pokušaj Amerikanaca da prebace krivicu na Kijev prvo iznenadio, a potom i nasmejao.

On smatra da je još otvoreno pitanje da li je Šolc unapred znao da će gasovodi biti onesposobljeni, ali je uveren da nemački kancelar od jeseni prikriva tu američko-norvešku sabotažu. Ukazuje da su Džo Bajden i Šolc, pre neki dan u Beloj kući 80 minuta razgovarali o Severnim tokovima i da zato nije bilo ni saopštenja o tome ni zajedničke pres-konferencije dvojice lidera.

Herš je 8. februara objavio sopstvenu istragu o eksplozijama koje su delimično uništile tri cevovoda baltičkih gasovoda. Za to je krivicu svalio na SAD.

Naveo je da su američki ronioci postavili eksploziv ispod gasovoda tokom NATO vežbe Baltops u Baltičkom moru u junu prošle godine, a da su ga Norvežani potom aktivirali.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Šolc...., nacista kao i njegov deda. Ljubi ga deda !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *