АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ЋЕ МОЋИ ДА КОНТРОЛИШУ ЦЕО СВЕТ – по америчком закону

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI ĆE MOĆI DA KONTROLIŠU CEO SVET – po američkom zakonu

8 juna 2017

Direktor nacionalne obaveštajne službe SAD Danijel Kouts pozvao je Kongres da usvoji nacrt zakona koji omogućava neograničeno praćenje stranaca izvan granica Amerike.

Reč je članu 702-1 Zakona o nadzoru delatnosti inostranih specijalnih službi, koji dopušta da se stranci prate izvan granica SAD radi dobijanja obaveštajnih podataka koji se, pored ostalog, mogu koristiti za borbu protiv međunarodnog terorizma i za suprotstavljanje sajber-pretnjama.

Kouts je rekao da je 702. član veoma važan, jer „ne štiti samo živote Amerikanaca, nego i živote njihovih saveznika i prijatelja širom sveta“.

On je naveo da su zahvaljujući ovom članu postignuti veliki uspesi, koji su, međutim, „strogo poverljivi“.

„Pozivam Kongres da odobri ovaj nacrt zakona što je pre moguće“, rekao je Kouts.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Majk Rodžers izjavio je da bi bez dejstva ovog člana bilo bi nemoguće „obnoviti nivo razumevanja o uticaju Rusije na izbore“.

Specijalne službe SAD optužuju Rusiju za pokušaj da utiče na američke izbore.

Direktor ANB: Tramp nije vršio pritisak

Majk Rodžers je odbio da potvrdi glasine o tome da je američki predsednik Donald Tramp vršio pritisak na njega zbog istrage o „ruskim vezama“.

„Ja sam nešto više od tri godine direktor Agencije za nacionalnu bezbednost i ne sećam se da su mi bilo kada govorili da radim ono što smatram nezakonitim, nemoralnim ili neopodobnim. Takođe, ne mogu da se setim da su na mene u ovom periodu službovanja vršili pritisak sa zahtevom da uradim bilo šta slično“, rekao je Rodžers na raspravi u Obaveštajnom komitetu američkog Senata.

On je odbio da odgovara na pitanja o konkretnim susretima s američkim predsednikom.

Ranije je „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane izvore, saopštio da je predsednik SAD Donald Tramp ispitivao rukovodioce obaveštajnih službi da li mogu da se umešaju u slučaj bivšeg savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je pod istragom FBI.

Prema navodima lista, Tramp je potegao ovo pitanje na savetovanju u Beloj kući 22. marta s direktorom nacionalne obaveštajne službe Denom Koutsom i direktorom CIA Majkom Pompeom.

Sputnik.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *