АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ШОКИРАЛИ ТРАМПА: Станите на време, немојте бити изненађени када Руси…

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI ŠOKIRALI TRAMPA: Stanite na vreme, nemojte biti iznenađeni kada Rusi…

15 septembra 2018

Bivši američki obaveštajni oficiri upozoravaju Trampa po pitanju napada na Siriju: “Nemojte biti iznenađeni kada Rusi počnu da ispaljuju svoje rakete“.

“Znamo da vaši savetnici imaju tendenciju da opasno odbacuju ruske sposobnosti i namere““Ruske pomorske i vazduhoplovne jedinice naoružane raketama su sada raspoređene u neverovatnom broju kako bi se angažovale oko onih koji bili u iskušenju da se mešaju sa sirijskim i ruskim snagama pokušavajući da očiste teroriste iz Idliba“

MEMORANDUM ZA: Predsednika

OD: Veterana obaveštajnih službi

TEMA: Moskva je podigla ulog u Siriji

Gospodine predsedniče:

Mi smo zabrinuti da možda niste dovoljno upoznati za porastom neprijateljstva u severozapadnoj Siriji, gde su sirijske oružane snage uz rusku podršku pokrenule potpunu kampanju za vraćanje provincije Idlib koju su opustošili Al-Nusra/Al-Kaida/ISIS. Sirijci će gotovo sigurno uspeti, kao što su to učinili krajem 2016. godine u Alepu. Kao i u Alepu, to će značiti neizrecivo krvoproliče, osim ako neko konačno ne kaže pobunjenicima da je to sa njihove strane izgubljen slučaj.

Taj neko ste vi. Izraelci, Sudijci i ostali koji žele nemire da bi istrajali, podstiču pobunjenike, uveravajući ih da ćete vi, gospodine predsedničke, upotrebiti američke snage da zaštite pobunjenike u Idlibu, a možda i posejati pakao na Damask. Verujemo da vaši viši savetnici ohrabruju pobunjenike da razmišljaju tako, i da vaši najistaknutiji saradnici uzimaju u obzir vašu nedavnu promenu politike od povlačenja vojske iz Sirije do neograničenog rata.

Ruske pomorske i vazduhoplovne jedinice naoružane raketama su sada raspoređene u neverovatnom broju kako bi se angažovale oko onih koji bili u iskušenju da se mešaju sa sirijskim i ruskim snagama pokušavajući da očiste teroriste iz Idliba. Pretpostavljamo da ste upoznati sa tim – bar do neke mere. Što je još važnije, znamo da vaši savetnici imaju tendenciju da opasno odbacuju ruske sposobnosti i namere.

Ne želimo da se iznenadite kada Rusi počnu da ispaljuju svoje rakete. Perspektiva direktnog neprijateljstva između Rusa i SAD u Siriji je na najvišem nivou. Nismo sigurni da to shvatate.

Situacija je još nestabilnija jer lideri Kremlja nisu sigurni ko vuče konce u Vašingtonu. Ovo nije prvi put da se predsednik Putin susreo sa takvom neizvesnošću (pogledajte kratak dodatak ispod). Međutim, ovo je prvi put da su ruske snage raspoređene u tolikom broju u toj oblasti, spremne da se bore. Ulozi su veoma visoki.

Nadamo se da vam je Džon Bolton dao tačan opis svojih oštrih razgovora sa njegovim ruskim kolegom u Ženevi pre nekoliko nedelja. Po našem mišljenju, slobodno se možemo kladiti da Kremlj nije siguran da li Bolton verno govori u vaše ime, ili govori umesto vas.

Najbolji način da gospodina Putina uverite da vi kontrolišete američku politiku po pitanju Sirije bi bilo da zatražite ranu priliku da progovorite javno, izgovarajući svoje namere. Ako želite širi rat, Bolton vas je postavio na pravi put.

Ako želite da ohladite stvari, možda biste želeli da razmotrite ono što se može nazvati preventivnim prekidom vatre. Pod tim podrazumevamo javno obavezivanje predsednika SAD i Rusije da ojačaju procedure za sprečavanje otvorenog sukoba između američkih i ruskih oružanih snaga. Verujemo da je, u ovakvim okolnostima, neophodan ovakav izvanredan korak kako bi se zaustavio širi rat.

Za VIPS udruženje, potpisali:

Vilijam Bini, bivši tehnički direktor, Svetska geopolitčka i vojna analiza, NSA; suosnivač, SIGINT Automatizovani istraživački centar (penz.)

Maršal Karter-Trip, službenik službe za spoljne poslove (penz.) i direktor divizije, Biro za obaveštajne podatke i istraživanje u Stejt departmentu

Filip Giraldi, službenik za operacije CIA-e (u penziji)

Džejms Džordž Jatras, bivši američki diplomata i bivši savetnik za spoljnu politiku republičkog rukovodstva Senata (saradnik VIPS-a)

Majkl S. Kerns, kapetan, američko vazduhoplovstvo, obaveštajni službenik, i bivši instruktor SERE-a (u penziji)

Džon Kirikau, bivši službenik CIA-e za borbu protiv teorizma i bivši viši istražitelj, Odbor za spoljne odnose Senata

Metju Hoh, bivši kapetan, USMC Irak; pripadnik službe za spoljnu politiku, Avganistan (saradnik VIPS-a)

Edvard Lumis, kriptološki kompjuterski naučnik NSA (penz.)

Linda Luis, analitičar političke spremnosti WMD-a, USDA (penz.) (saradnik VIPS-a)

Dejvid Mekmajkl, viši zvanični za procenu, Nacionalni savet za obaveštajne poslove (penz.)

Rej Mekgovern, vojni/pešadijski obaveštajac i CIA-in izveštač predsednika (u penziji)

Elizabet Marej, zamenik oficira Nacionalne obaveštajne službe za Bliski istok, Nacionalni obaveštajni savet (u penziji)

Tod E. Pirs, MAJ, vojni tužilac američke vojske (u penziji)

Kolin Rouli, specijalni agent FBI-a i bivši advokat odbrane u Mineapolisu (u penziji)

En Vrajt, penzionisani pukovnik rezervi američke vojske i bivši američki diplomata koji je 2003. godine podneo ostavku u suprotnosti sa ratom u Iraku

Dodatak:

septembar 2016. godine: Ograničeni prekid vatre stupa na snagu; odredbe uključuju razdvajanje “umerenih“ pobunjenika od drugih. Sekretar Džon Keri je ranije tvrdio da je imao “prefinjen“ način za ostvarivanje razdvajanja, ali to se nije dogodilo; odredbe su takođe uključivale bezbedan pristup za oslobođenje Alepa.
septembar 2016. godine: Američko vazduhoplovstvo bombardovalo pozicije sirijske vojske ubivši između 64 i 84 vojnika sirijske vojske; oko 100 drugih je ranjeno – dovoljno dokaza da ubede Ruse da je Pentagon imao nameru da prekine značajnu saradnju sa Rusijom.
septembar 2016. godine: Možemo pretpostaviti da je ono što je Lavrov rekao svom šefu u privatnosti slično njegovim neuobičajenim otvorenim rečima na ruskoj NTV 26. septembra. (U javnim komentarima koji su se graničili sa nepokornim, viši zvaničnici Pentagona su nekoliko dana ranije pokazali neobično otvoren skepticizam vezano za ključne aspekte sporazuma Kerija i Lavrova – kao što je razmena obaveštajnih podataka sa Rusima (ključna odredba sporazuma koju su odobrili i Obama i Putin). Evo šta je Lavrov rekao 26. septembra:
“Moj dobar prijatelj Džon Keri… je pod žestokim kritikama američke vojske. Uprkos činjenici da su oni, kao i uvek, uveravali da ga je vrhovni američki komandant, predsednik Barak Obama, podržao u njegovim kontaktima sa Rusijom (on je potvrdio to tokom svog sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom), očigledno je da vojska ne sluša vrhovnog komandanta.“

Lavrov je prevazišao čistu retoriku. On je takođe posebno kritikovao predsedavajućeg JSC-a Džozefa Danforda što je rekao Kongresu da se protivi razmeni obaveštajnih podataka sa Rusijom, “nakon što su sporazumi, zaključeni po direktnim naredbama ruskog predsednika Vladmira Putina i američkog predsednika Baraka Obame, odredili da će oni deliti obaveštajne podatke… Teško je raditi sa takvim partnerima…“

oktobar 2016. godine: Putin govori na Međunarodnom diskusionom klubu Valdaj o “grozničavom“ stanju međunarodnih odnosa i požalio se: “Moji lični sporazumi sa predsednikom SAD-a nisu dali rezultate.“ On se žalio da su “ljudi u Vašingtonu spremni da učine sve što je moguće kako bi sprečili da se ti sporazumi primene u praksi“ i, govoreći o Siriji, osudio je nedostatak “zajedničkog fronta protiv terorizma nakon ovako dugih pregovora, ogromnih napora i teških kompromisa.“
Veterani obaveštajnih službi za trezvenost (VIPS) su sastavljeni od bivših obaveštajnih oficira, diplomata, vojnih oficira i kongresnih saradnika. Organizacija, osnovana 2002. godine, bila je među prvim kritičarima Vašingtonovog opravdanja za pokretanje rata protiv Iraka. VIPS se zalaže za američku spoljnu i politku nacionalne bezbednosti zasnovanu na stvarnim nacionalnim interesima, a ne na izmišljenim pretnjama koje promovišu uglavnom iz političkih razloga. Arhiva VIPS memoranduma je dostupna na Consortiumnews.com.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Pa kaže Tramp, e sad ću baš iz inata, šta su oni swbi umislili, da mogu samnom kao Kim, e pa dosta je bilo, ja imam puno dugmadi!

  2. kiki_ ćeraćemo se says:

    Čuli ste već ranije od Kerija da Asad jednostavno mora da ode, Tramp više ne može da čeka da ovaj Asad ode i da ovi uspostave svoj šljam od demokratije. Trebaju im Asadovi resursi, teritorija je velika kompanije čekaju ima nafte, znači biće love, ameri grcaju već u dugovima, država će im se raspasti pa moraju malo da ratuju, a Rusi? Pa nek se strpe, ako već neko i strada šta se može?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *