АМЕРИЧKИ ОФИЦИР ДАЈЕ ОПАСНЕ ИДЕЈЕ НАТО-у

AMERIČKI OFICIR DAJE OPASNE IDEJE NATO-u

9 novembra 2021

Redovne vojne vežbe koje zaobilaze Konvenciju iz Montrea pomoći će da se Rusija liši dominacije na Crnom moru, smatra oficir američke mornarice Brajan Harington.U tekstu za časopis „Hil“, rakete „Bastion“ i „Kalibar“, uključujući njihove modernizovane protivbrodske i kopnene verzije dugog dometa, daju Moskvi ogromnu moć koja joj omogućava da na Crnom moru upotrebi istu taktiku (A2AD – ograničavanje i uskraćivanje pristupa i manevara) koji koristi Peking u Južnom kineskom moru.

Harington je podsetio i na ruske lovce koji ometaju aktivnosti saveznika NATO-a u regionu.

– Prećenje ratnih brodova Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na Crnom moru od strane ruskih ratnih brodova i udarne avijacije postalo je opšteprihvaćena norma – smatra oficir. Kao rešenje za ovaj problem, Harington je predložio sprovođenje vojnih vežbi korišćenjem visokotehnološkog oružja i interoperabilnosti.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more dužne su da poštuju ograničenja u pogledu tonaže ratnih brodova kada prolaze kroz moreuz u mirnodopskim uslovima, pa je specijalista pozvao države da udruže snage kako bi zaobišle ovo pravilo.

On takođe smatra da je neophodno ojačati pozicije partnera u NATO-u uz pomoć krstarećih raketa. Rumunija je već donela odluku da kupi rakete „Naval strajk misil“, ali bi u suprotstavljanje Rusiji takođe trebalo da budu uključene u i Bugarska i Turska, uveren je američki oficir.

Autor je zaključio da će samo ovi koraci pomoći „očuvanju slobode međunarodnih voda Crnog mora“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Stanko says:

  mislim da NATO i Turska flota nemaju išta tražiti u Crnoma moru- To je otvorena provokacija- Znači da i Turci sa Erdoganom podržavaju takve akcije. Ali zaboravljaju koliko im je Ruska federacija pmagala kad god su trebali pomoć. Ali tako ti je to dobrota je sirota.

  • milos says:

   ne veruj turcinu ni kad darove nosi. pitaj sike, ispod sedam zavoja slazu..

 2. Stanko says:

  Kako bi bilo da Putin pošalje SAD-u i Turskoj svoju armiju na granice i u neposredni blizinu njih kao naprimjer Cuba, koja je na dve minute od SAD. Kako bi se osjećali. Ne bi im baš bolo svejedno da im dovuku jedno par nosače i podmornica . Mislim da bi im trebalo očitati lekciju iz maeđunarodnog prava. A to će se kad tad dogoditi. SAD bi trebalo da brine svoju utrašnju brigo sebi i svojem stanovništvu ko je je masovno nezadovoljno i iz dana u dan u slabijem ekonomskom stanju i da pomete pred svojim pragom i naprave red među svojim redovima. Ne nego su obsjednuti Rusijom i Rusijom kao vojnom i ekonomskom prijetnjom. Mislim da je to već kolektivno patološki slučaj kod SAD odnosno vojnih struktura i vojne industrije. Mislim da običan američki građanin bilo kojeg grada sela i države u SAD ne odobrava te izlete i trošenje državnog budžeta u te svrhe.Sami imaju svojih enormnih problema unutar država širom SAD. Ne znam šta su izgubili NATO i SAD pa i Turska u Crnom moru a zaboravljaju da i Ruska fedaracija nije sama. Ne treba da , kako kažu naši stari ljudi, da čačkaju mečku u pič..., a u ovom slučaju je stvar u barem tri četiri velike mečke koje se sto tako mogu da odazovu pozivu na zabavu. pa fajn se imejte veliko se smejte. To je bilo moje skromno mnenje

  • Zoran says:

   A st aceka, sto ne posalje Putin? Limunadu?

 3. padre says:

  Ne treba Natu tuđe glupe ideje, on je sam pun takvih, ili još glupljih!

 4. Radojko says:

  ovaj je neverovatno glup i spreman u nadmenosti da izazove nuklearni rat. sad nisu ratovale na svojoj teritoriji i zbog ovakvih glupana koji sami sebe potiru, govori o konvenciji iz montrea po kojoj nemaju sta da traze u crnom moru, a onda bi hteli da je ukinu na stetu rusije. samo neka idu da vidim dokle ce da stignu sa sve turcima i rumunima..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *