АМЕРИЧКИ ПАЦОВИ НАПУШТАЈУ БРОД! Бајден признао суштину

AMERIČKI PACOVI NAPUŠTAJU BROD! Bajden priznao suštinu

15 avgusta 2021

Američki predsednik Džo Bajden je povećao broj američkih vojnika koji su krenuli u Avganistan na 5.000 i upozorio talibane na „brz i snažan“ odgovor ako američki interesi budu ugroženi tokom tekućeg povlačenja SAD-a.U saopštenju koje je objavila Bela kuća, Bajden je otkrio da je naredio da približno 5.000 američkih vojnika uđe u Avganistan kako bi se osiguralo „uredno i bezbedno povlačenje američkog osoblja“.

Nekoliko dana ranije, njegova administracija je angažovala oko 3.000 vojnika u tu svrhu, pošto je Stejt department smanjio broj osoblja u američkoj ambasadi u Kabulu i pozvao sve Amerikance u ratom razorenoj zemlji da odmah odu.

Bajden je takođe izjavio da je upozorio talibanske lidere koji su prisustvovali mirovnim pregovorima u Kataru da će svaka akcija „koja dovodi američko osoblje ili našu misiju u opasnost biti suočena sa brzim i snažnim američkim vojnim odgovorom“.

Dok je Bajden saopštavao upozorenje, talibanski militanti su se približili Kabulu nakon vojnog napretka poslednjih dana. Razbijajući avganistansku armiju koju finansiraju SAD, talibani su zauzeli oko dve trećine od 34 avganistanske provincije i njihove prestonice, a sada se nalaze otprilike 10 kilometara od Kabula.

U svojoj izjavi, Bajden je rekao da je naložio državnom sekretaru Toniju Blinkenu da „podrži“ Ganija u pokušaju da „spreči dalje krvoproliće i ostvari političko rešenje“, iako je nejasno šta osim ohrabrivanja predaje, ta podrška podrazumeva, dok se približavaju snage talibana.

Čak su i cinični analitičari poslednjih dana bili šokirani brzinom propasti avganistanske vojske koju su SAD finansirale sa 88 milijardi dolara, osudivši Bajdena zbog prepuštanja Avganistanaca samima sebi protiv talibana.

Međutim, Bajden je u svojoj izjavi odbacio ove zabrinutosti, dodavši: „Još jedna godina, ili još pet godina, američkog vojnog prisustva ne bi napravila razliku ako avganistanska vojska ne može ili neće čuvati svoju državu“.

(RT, Vostok)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad5 says:

    hhah ne znam samo gde će da slete,ustvari, sleteće oni ali ne u jednom komadu.Ovo je totalna nebuloza ,verovatno LAŽE i neće nikog poslati jer tih 3 ili 5000, ma neka pošalje i 15000, SADA neće imati šanse da prežive,okrenuće se na njih svi i ne bi izdržali više od 2-3 dana AKO bi uspeli SVI odjednom da izvrše desant.Ovo su ludila "močvare".

  2. Cp6a says:

    Napokon odličan naslov. Svaka čast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *