АМЕРИЧКИ ПЛАН: Пале Балкан, терају Русе – ударају на најслабију карику, а најслабија карика…

AMERIČKI PLAN: Pale Balkan, teraju Ruse – udaraju na najslabiju kariku, a najslabija karika…

15 decembra 2017

Balkan se vratio na listu potencijalnih opasnosti za Sjedinjene Američke Države, ocenio je američki nevladin Savet za spoljne odnose u izveštaju o potencijalnim krizama u 2018. godini.

Sagovornici Vesti smatraju da SAD Rusiju proglašavaju izazivačem nemira kako bi je istisnuli iz regiona

U brošuri je među regionima svrstanim prema stepenu rizika područje Zapadnog Balkana u poslednjem, trećem krugu. Karijerni diplomata u penziji Zoran Milivojević smatra da je ova američka poruka o bezbednosti zapravo pritisak da se pitanje Balkana što pre reši, odnosno da se do kraja upakuje u evroatlantske integracije (EU i NATO).

– Tenzije na ovim prostorima nisu nove i ima ih, ali SAD zapravo hoće da se taj paket evrointegracija prizna kao realnost iako su izmenjene okolnosti i imamo multipolarni svet u kojem su veliki igrači i Rusija i Kina – pojašnjava iskusni diplomata.

On ističe da u nadmetanju velikih sila Amerika gubi vodeću poziciju.

– Pošto su izgubili Bliski istok, SAD hoće da zaokruže balkansku priču u svoju korist što pre, samo da ne bi ponovo bili gubitnici – ocenio je Milivojević koji dodaje da Vašington i sam vidi da njihova diplomatija ove godine nije odnela ni jednu pobedu.

Amerikanci Balkan nikada nisu brisali sa svoje liste, ističe za „Vesti“ Dušan Proroković, stručnjak za međunarodne odnose.

– Na ovom području se u poslednjih četvrt veka nijedan proces nije odigravao bez njih i dok ne uguraju ceo Balkan u NATO smatraju da posao nisu završili. Otuda i njihov pritisak povodom nekih pitanja, od kojih su najveći problem Kosova i Haškog tribunala – kazao je Proroković.

Prema rečima višeg naučnog saradnika Instituta društvenih nauka Nevena Cvetićanina, SAD su poslale poruku putem jednog ekspertskog tela da ni u izmenjenoj geopolitičkim okolnostima neće menjati svoju politiku prema Balkanu.

– Ovaj izveštaj, kao i prethodne posete Balkanu i poruke američkog diplomate Brajana Hojta Jija ne treba shvatati dramatično, jer tu nema ničeg suštinski novog. Reč o američkoj politici još od Dejtonskog sporazuma, a sada su je podvukli porukom da se ona neće menjati – ocenio je Cvetićanin koji ističe da su SAD jako bitan glas u svetu, ali ne i jedini.

I američki stručnjak za Balkan Danijel Server smatra da u oceni američkog saveta nema ničeg što nije poznato.

On je kao najveći problem akcentirao ekstremizam, prvenstveno islamski u BiH.

– Bilo je nekih sukoba, poput onoga u makedonskom parlamentu. Sve se to može proširiti i situacija može da se pogorša. Ima određenih islamističkih ekstremista u BiH koji dolaze iz inostranstva, ali i nacionalista koji vole oružje i sukobe – kazao je Server i ukazao da je prvi put nakon mnogo godina Balkan opet označen kao problem.

BiH najslabija karika

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smatra da je ova zemlja najslabija karika na Balkanu i da bi tu moralo da dođe do nekog pomaka.

– Tačno se zna o čemu se radi. Kada je reč o Srbiji u pitanju je rešavanje kosovskog problema, a u BiH je problem nefunkcionalnosti države čiji koren leži u Dejtonskom sporazumu – rekao je Petrič.

Globalni gubitnik

Zoran Milivojević ukazuje da SAD podižu tenzije i pozivaju se na bezbednost na Balkanu iako su poznate po tome da u krizama preskoče diplomatiju i pregovaranje i idu na intervencionizam.

– Sada se govori i o povratku američke vojske na Kosovo. Suština je da u izmenjene globalne okolnosti idu na štetu američkih interesa – kaže Milivojević.

(vesti-online.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    Amerikanci su postali providni. Okrecu jednu istu foru po Jugoslaviji, Siriji, Libiji,... Svi su to prozreli, a ovi jaki i nasli lek.

  2. Ja, Mirka says:

    Dosta bre više sa tim, te pale Balkan, te spremaju napad na Srbiju, te Ruse hoće da oteraju, te destabilizacija Makedonije i juga Srbije!Vucite se u vaše rupe odakle ste izmilili i ostavite nas jednom na miru!

  3. zlatko says:

    Sve se promenilo. Više ništa nije kao što je bilo '90, a Ameri igraju stari rokenrol iz tih godina i čude se što niko nije impresioniran. Pa ne, nismo impresionirani. To je otrcana, demode igra, a novo doba traži nove korake i nove ritmove. Uzdaju se u našu svest da kad god oni zaigraju, a zapravo igraju uvek, mnogi bivaju povredjeni, išutirani, izgaženi i isprljani i očekuju da ćemo se svi ostati u svom uglu i posmatati njihove vratolomije. Ali neće više svi da se povlače. Došli su novi igrači koji su, savladavši njihov ludački rokenrol, otvorili novu vrstu elegantnog, mirnog plesa kom je cilj harmonija i lepota, a ne mrtvi partneri i rivali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *