АМЕРИЧКИ ПОЛИТИЧАР: Чини се да америчко и европско руководство жели да сви изгинемо

AMERIČKI POLITIČAR: Čini se da američko i evropsko rukovodstvo želi da svi izginemo

11 juna 2024

Ako se američki lovci F-16 prebačeni u Ukrajinu nalaze u zemljama EU, onda će oni postati legitimne mete za Rusiju, rekao je američki političar i aktivista za ljudska prava Adžamu Baraka na društvenoj mreži X.

U ponedeljak je načelnik avijacije komande ukrajinskog vazduhoplovstva Sergej Golubcov rekao da Kijev namerava da neke od lovaca F-16 dobijenih sa Zapada rasporedi u inostranstvu.„Ako SAD stave svoje F-16 u zemlje EU koje su dovoljno glupe da sa njima napadnu Rusiju, te baze će postati legitimne mete“, rekao je Baraka.

Prema političaru, u ovom slučaju, ruski udari bi mogli da izazovu član 5 povelje NATO- a i da budu shvaćeni kao napad na alijansu.

„Čini se da rukovodstvo Sjedinjenih Država i Evrope želi da svi umremo“, zaključio je on.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da isporuke oružja Ukrajini neće ništa promeniti i da će samo produžiti sukob.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Rusija će isporuku F-16 posmatrati kao nameran signal NATO-u u nuklearnoj oblasti.

Međutim, njihova pojava u Ukrajini ni na koji način neće promeniti situaciju na liniji borbenog dodira, kao i druge vrste naoružanja, naglasio je Lavrov.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *