АМЕРИЧКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО ЗАПАД: Расформирајте НАТО, није ни требало да буде основан

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО ЗАПАД: Расформирајте НАТО, није ни требало да буде основан

23 марта 2021

Расформирајте НАТО, никада није требало ни да буде основан, написао је амерички политичар Џејкоб Хорнбергер, адвокат и истакнути функционер Либертаријанске партије.

„Вашингтон пост је објавио чланак Саре Бјерг Молер са дипломатске школе Сетон хол универзитета у ком се позива НАТО да означи новог главног непријатеља – Кину. Она наводи да би после 30 година од нестанка Совјетског Савеза и борбе да се нађе нови главни непријатељ како би НАТО оправдао своје постојање, идеална замена била Кина. Ја имам још бољу идеју. Изведимо НАТО из патње и расформирајмо га“, пише Хорнбергер у ауторском тексту објављеном на сајту његове Фондације „Будућност слободе“.Он наводи да је оригинална мисија НАТО била да заштити Европу од могуће инвазије Совјетског Савеза, савезника Велике Британије и САД из Другог светског рата, који је на крају рата претворен у званичног непријатеља.

„Али могућност совјетске инвазије Европе увек је била непостојећа. Совјетски Савез је био десеткован током Другог светског рата, посебно због немачке инвазије. Иако је она одбијена, а Немачка поражена, индустријски капацитети Совјетског Савеза били су уништени, а да не говоримо о милионима погинулих. Последње што је СССР желео је нови рат, посебно што су САД имале нуклеарно оружје и што су показале како су спремне да га употребе“, наводи Хорнбергер.

Међутим, како додаје, било је потребно наћи новог непријатеља после пораза нацистичке Немачке, нарочито у круговима који су се залагали за претварање САД из републике са ограниченом влашћу у државу националне безбедности чија моћ није ограничена.

„Совјетски Савез и комунизам уклапали су се перфектно. Америчким грађанима тако је представљено да постоји међународна комунистичка завера да се преузму Сједињене Државе и остатак света, којој је седиште у Москви“, пише Хорнбергер.

Објашњава да је због тога као претња истицана „комунистичка окупација источне Европе и Источне Немачке“, иако је то био плод савезничких договора на Јалти.

„У таквом антикомунистичком окружењу формиран је НАТО. Али, 1989. године Хладни рат је дошао крају, што је довело безбедносни естабилишмент у САД и НАТО у панику. На крају крајева, Хладни рат је био оправдање за њихово постојање“, каже амерички политичар.

Потом је тај естабилишмент кренуо да „чачка осиње гнездо на Блиском Истоку, што је довело до терористичке одмазде, која је потом изазвала „Рат против тероризма“, дижући цену естабилишменту“, подвлачи Хорнбергер.

„У међувремену, не желећи да одустане од Русије као непријатеља, НАТО је почео да гута бивше државе Варшавског пакта са циљем да приближи трупе и ракете што ближе руским границама, надајући се да ће испровоцирати реакцију“, пише Хорнбергер.

Он поново наводи текст из Вашингтон поста, у коме се наводи да Русија не представља реалну претњу Европи, па тако не може бити ни оправдање за постојање НАТО, те је због тога потребно окренути се Кини.

„То је класично империјално размишљање: Ако нација почне да расте, најбоље је сузбити је пре него што постане довољно јака. А како би било да оставимо Кину и Русију на миру? Шта је проблем у томе? Шта је проблем да друге нације буду просперитетне. Чињеница је да НАТО никада није требало ни да буде формиран. Највећа грешка у америчкој историји је стварање државе националне безбедности. Најбоља ствар коју Американци сада могу да ураде је да укину НАТО и обнове републику са ограниченом државном влашћу“, закључује амерички политичар.

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Razmontiraj skalameriju, jer ako dodju Rusi bice jos veca bruka.

  2. Beli Orao says:

    Размонтирајте се сами болиће мање , јер ако вас Руси и Кинези буду растављали на саставне дјеелове болиће вас јако, јако и никад се више саставити нећете !!!

  3. Beli Orao says:

    Од Америке и Канаде ће да настане Велика Кина , од Европе и енглеске Велика Русија , док од усташије у алијине тепсије ће настати Велика Србија !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u