АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Косовски лидери су криминалци огрезли у ратним злочинима

AMERIČKI PORTAL: Kosovski lideri su kriminalci ogrezli u ratnim zločinima

23 jula 2015

Hasim Taci  34 4533Kosovski lideri su, uključujući i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, siledžije ogrezle u ratnim zločinima i organizovanom kriminalu, koje rizikuju da dugoročno pokvare odnose Prištine sa Vašingtonom i Briselom, piše danas američki portal „Politiko“.

U tekstu koji je za evropsku verziju portala napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i „klika oko njega“ se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK, kako bi izbegli odgovornost za zlodela opisana u izveštaju Dika Martija, uključujući i trgovinu ljudskim organima.

„Zapadni diplomati spekulišu da je Tačijeva javna podrška osnivanju Suda političko pozorište i da on iza scene radi na tome da se to što više odloži, ne prezajući ni od zastrašivanja poslanika sopstvene stranke“, navodi portal, uz pretpostavku da je to verovatno zato što se Tači pribojava da i sam ne bude optužen.

U tekstu se citiraju delovi Martijevog izveštaja, kao i analize zapadnih obaveštajnih agencija prema kojima su Tači i drugi komandant OVK odgovorni za više od 400 slučajeva kidnapovanja, progona, ilegalnog pritvaranja i ubistava Srba, Roma i „nelojalnih“ Albanaca nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova 1999. godine.

„Tači se ponaša kao zver u kavezu“, citira „Politiko“ neimenovanog predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

Sudetić citira brojne zapadne diplomate koji kažu da višekratno odlaganje donošenja zakona o specijalnom sudu u kosovskom parlamentu preti da trajno ugrozi odnose Kosova sa SAD i Evropskom unijom.

„Tužno je što su SAD i evropske zemlje još pre 10 godina znale da su Tači uključeni u trgovinu drogom i da stvaraju mafijašku državu, ali su se držali načela: ’Jeste gad, ali je naš gad‘“, kazao je za portal jedan zapadni diplomata.

U tekstu se navodi da zapadne zemlje, razočarane Tačijem, neće formalno prekinuti odnose sa Prištinom, ali će Vašington verovatno prestati da ohrabruje strane investitore da ulažu u Kosovo i da nagovara zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine.

Sem toga, SAD i zapadnoevropske članice Saveta bezbednosti bi mogli da prihvate ruski predlog da Specijalni sud, umesto kosovske skupštine, osnuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što bi oštetilo međunarodni položaj Kosova i dalo priliku Srbiji, koja se nikad nije odrekla tog dela svoje teritorije, zaključuje veb-sajt.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Tom says:

    Finnidg this post. It's just a big piece of luck for me.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *