АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Република Српска независна до 2025. године!

AMERIČKI PORTAL: Republika Srpska nezavisna do 2025. godine!

10 avgusta 2015

Republika Srpska 34Analitičari tvrde da se među pet novih zemalja koje bi mogle steći nezavisnost, osim Republike Srpske nalaze i Škotska, Katalonija, Kvebek i Somalilend.

Na jednom američkom portalu pojavio se tekst u kojem analitičari tvde da će Republika Srpska biti nezavisna država najkasnije do 2025. godine. Džastin Potle navodi da se među pet novih zemalja koje bi mogle steći nezavisnost, osim Republike Srpske nalaze i Škotska, Katalonija, Kvebek i Somalilend.

Kako se nasilje u Sinđijangu nastavlja, a tenzije Čečeniji i Dagestanu se vraćaju u svjest javnosti, vjeruje se da kraj imperijalne nacionalne države nije toliko daleko.

Pročitajte još:

DODIK: Republika Srpska će uskoro biti država

Republika Srpska je već samostalna država

Postavlja se pitanje da li su velike, multietničke supersile svijeta stvarno dostigle svoj zenit. Naravno, da nisu i teško da ćemo vidjeti rađanje neke nove međunarodno priznate države, pogotovo na Kavkazu ili centralnoj Aziji. Veliki presedan bi napravila bilo koja uspješna secionistička priča i time pokrenula novu želju za nezavisnošću u velikom broju područja koja već teže za nezavisnošću. To bi, između ostalog, drastično uzdrmalo međunarodni položaj supersila. Za lidere Rusije i Kine, zadržavanje granica uprkos secesionističkim izazovima predstavlja suštinski dio održavanja njihovog političkog legitimiteta.

Nadolazeće najave referenduma u nekoliko naprednih demokratija i glasni secesionistički pozivi u manje stabilnim zemljama, mogla bi uskoro dovesti do vrlo različitih država na međunarodnoj sceni.

Navodimo pet zemalja kao mogućih kandidata za nove države u međunarodnom društvu:

1. REPUBLIKA SRPSKA

Veoma sličan Putinu, lider Republike Srpske Milorad Dodik ne krije svoj opšti prezir prema ostatku države čiji je prividni dio. Dok njegove tvrdnje “niko nas ne može sprečiti da održimo referendum” možda zvuče bezobrazno, sa napretkom odnosa na relaciji Srbija-Kosovo uspostavljen je legitiman presedan za još jedno uspješno otcjepljenje na Balkanu.

Strane investicije u Republiku Srpsku su relativno velike s obzirom na njena zaduženja, ali njeni presedani – Kosovo i Crna Gora – su bili sigurno i gori u trenutku proglašenja nezavisnosti. Imajući u vidu da je Republika Srpska već sad, manje-više, autonomna i da se ljudi u njoj vide suštinski odvojeno od bosanskih Muslimana i od FBiH, referendum bi mogao biti iskra koja će zapaliti vatru.

2. ŠKOTSKA

Škotska Nacionalna Partija, najveća politička stranka u zemlji, već je sredila kalendarske obaveze za 18. septembar 2014. godine – za referendum. Ono što Škotsku čini jedinstvenim slučajem je što je ideja nezavisnosti Škotske za državu od koje se odvajaju, Ujedinjeno Kraljevstvo, sasvim u redu. Premijer Dejvid Kameron potpisao je pravni okvir za održavanje referenduma prošle jeseni zajedno sa Prvim ministrom Škotske Aleksom Salmondom. Ako se to dogodi, dolazi do velikog broja pitanja i kako dalje i može li Škotska sama?

Po nekim pitanjima, samoj Škotskoj može biti puno bolje. Nezavisna vojska mogla bi Škote koštati mnogo manje od onog što sad plaćaju za britansku vojsku. Veća ovlašćenja i autonomija u poreskoj i fiskalnoj politici mogla bi pomoći škotskim zakonodavcima da se bolje nose sa izraženim društvenim problemima, kao što je nejednako obrazovanje po pitanju razlike u stepenu stručne spreme između ostataka UK i Škotske. Ali nezavisnost nije jednostavna: penzije bi mogle biti smanjene, a postoji i mogućnost nasljeđa dijela nacionalnog duga UK. Ali u ovom slučaju, jedna stvar je sigurna: narod će odlučiti.

3. KATALONIJA

Kako je španska ekonomija u rasulu i premijer Marijano Rahoj uvučen u skandale, nisu čudni pojačani pozivi na nezavisnost Katalonije kako se približava kontroverznom referendumu 2014. godine. U Barseloni stotine hiljada građana je protestvovalo za nezavisnost, uprkos ustavnoj zabrani otcjepljenja.

Nezavisna Katalonija bi mogla lako biti održiva: regija pravi četvrtinu ukupnog izvoza Španije, a Španija uzima više nego što daje trošeći na Kataloniju – tek 57 centi od svakog dolara poreza koji prikupi tamo. Ban Ki-Mun i Dejvid Kameron ponudili su malu podršku za samoopredjeljenje Katalonije. Pretpostavlja se da oko 60 odsto Katalonaca podržava otcjepljenje, ali tvrda opozicija u ostatku zemlje mogla bi otežati taj posao.

4. KVEBEK

Kvebek će posebno pažljivo pratiti škotski i katalonski referendum sljedeće godine. Ako budu uspješni, obezbijediće okvir kako da provincija napreduje da postane suverena država. Podrška kanadskom premijeru Stivenu Harperu je opala nakon upletenosti njegove administracije u skandal, što je samo poslužilo jačanju separatističke Partije Kvebeka. Kvebek je zamalo postao nezavisan referendumom iz 1995. godine, a već ranije mu je odobrena velika doza autonomije u unutrašnjim pitanjima – imigracije, zdravstvo i obrazovanje. Nezavisnost će barem u narednih nekoliko godina biti nemoguća.

5. SOMALILEND

Somalilend, ušukana između Etiopije i južnih obala Adenskog zaliva, je relativno stabilna, umjerena demokratija u potrazi za nezavisnošću od zemlje koja je sinonim za promašeno upravljanje – Somalije. I dok Somalilend zasigurno održava reputaciju oaze mira na Rogu Afrike koja joj ide u korist, prema priznavanju suvereniteta od proglašenja nezavisnosti tokom somalskog građanskog rata 1991. godine napravljen je mali napredak – nijedna država još nije priznala ovaj region sa 3,5 miliona stanovnika. Ali ovo bi se moglo da se promijeni, s obzirom da se stanje u Somaliji postepeno popravlja posljednjih godina. EU i Afrička unija su uspostavile presedan 2007. godine kada su se sastale sa vladom otcijepljenog Somalilenda da razgovaraju o budućnosti regiona. Vode se debate o ekonomskoj opravdanosti nezavisnosti Somalilanda koja je, kao i sama Somalija, izrazito siromašna, ali strane investicije koje bi mogle da dođu sa međunarodnim priznavanjem pomogle bi promjenama.

KOMENTARI9 komentara

 1. Žan Žak Masturbatourr says:

  ko da mi to ne znamo.

 2. Vujadin says:

  Dobro jutro Kolumbo- otkrio si Ameriku. Kasnite bar 10 godina.

 3. Splićo says:

  Kada će Vojvodina i Sandžak postati nezavisni?

 4. Dux says:

  @ Splićo ''Kada će Vojvodina i Sandžak postati nezavisni?'' Kada ti promeniš pol, rodiš sina i daš mu ime DJole!!! :-) :-)

 5. Žan Žak Masturbatourr says:

  Splićo, a Dalmacija, Istra,Slavonija,Lika :-) Znaš kako, mi imamo Republiku Srpsku, a Herceg bosnu ja na karti ne vidim još od 1993. :-)

 6. Ranko-Banja Luka says:

  U Republici Srpskoj već treću godinu, ko god želi, gratis može da dobije drzavljanstvo Republike Srbije, kao prelazno rješenje, dok Republika Srpska ne bude imala svoj pasoš. Naturane, bosanske pasoše, već, sa istekom važnosti, niko ne produžuje.. Lične karte i vozačke dozvole su sledeći korak. A onda postajemo treća autonomna jedinica Republike Srbije. Referendum o tom pitanju, naravno, stvar formalnosti.. :-)

 7. LJUBAN says:

  Pre referenduma trebalo bi se pobrinuti za sigurnost i odbranu svih gradana koji su lojalni Republici Srpskoj . A to je da se na vreme obezbedi dovoljan broj i odgovarajuce oruzje za samoodbranu jer u slucaju referenduma federacija i strani neprijatelji ce napasti Republiku Srpsku . Jos danas moramo da se organizujemo i pripremimo u civilnoj zastiti , policiji i eventualno vojci koja izide iz oruzanog sastava BiH .

 8. frka says:

  @Tovaru splici postat ce nezavisni kad na kurcu nokat naraste:)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *