АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Руски „Циркон“ – претња за морнарицу НАТО-а

AMERIČKI PORTAL: Ruski „Cirkon“ – pretnja za mornaricu NATO-a

5 decembra 2021

VETERAN NATO-a Stavros Atlamazoglu opisao je u članku za portal „1945“ kako Moskva može da zaustavi invaziju Alijanse iz dva pravca: na Krimu i Baltičkom moru.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući hipersoničnim protivbrodskim raketama „Cirkon“ i sistemima za protivvazdušnu odbranu S-300 i S-400 ruska vojska će stvoriti svojevrsni štit na južnom i severnom krilu, koji se na Zapadu naziva zonom zabrane pristupa (Anti-Access/Area Denial – A2/AD).Autor podseća da najnovije protivbrodske rakete mogu da dostignu brzinu od devet maha i da gađaju ciljeve u radijusu od hiljade kilometara, što znači da krstareće rakete ovog tipa ne mogu da se zaustave.

– ‘Cirkoni’ mogu postati ozbiljna prepreka za mornarice zemalja NATO-a – istakao je kolumnista.

Analitičar je naglasio da oni predstavljaju univerzalno oružje, jer se može primeniti i na bojištu i u svojstvu strateškog naoružanja. Osim toga, mogu da se lansiraju i na moru i sa kopna.

Ovo oružje će omogućiti potapanje brodova i obaranje aviona NATO-a koji se približavaju Krimu i Baltiku. Osim toga, ono će obezbediti relativno povoljne uslove za kopnene operacije ruske vojske, zaključio je autor.

KOMENTARI2 komentara

  1. Luka says:

    Ime i prezime ovog autora je veoma zanimljivo .Stsvros je tipično grćko ime dok su preziomena na "...oglu " pa verovatno i ovo sa prefiksom "Altamaz ..." tipićna turska prezimena .Dobro sve je moguće ali je prilićno neobično . Moguće je da je citirani veteran i neko ko se u stvarnosti zove drugsčije .Teško je poverovati da je došlo do tolikog približavanja da neko sa grčkim imenom nosi i tursko prezime ali danas je zapravo malp šta i nemoguće ?!

  2. Luka says:

    Izvinjavaam se eventualnim čitaocima zbog nenamernih greška u kucanju vezanih za "č" umesto "ć" i nepravilno otkucano ime "Stavros" u prethodnom komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *