АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК ПОСЛАО УЛТИМАТУМ НАШОЈ ДРЖАВИ! Трамп: Отерајте Кинезе из Србије!

AMERIČKI PREDSEDNIK POSLAO ULTIMATUM NAŠOJ DRŽAVI! Tramp: Oterajte Kineze iz Srbije!

24 jula 2020

Američki predsednik Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije i tako našu državu natera da se odrekne milijardi direktnih investicija koje su od velike ekonomske važnosti!

Iz Ambasade SAD stigao je zahtev da Beograd stavi na crnu listu sve kineske kompanije koje ugrožavaju američke ekonomske interese, a pre svega kineski tehnološki gigant ‘Huavej’. Tramp je ovu kinesku kompaniju, koja posluje i u Srbiji, stavio na crnu listu u maju prošle godine, zabranivši američkim firmama da koriste njenu tehnologiju. Vašington sada očekuje da Srbija uradi isto to, pod firmom ‘zaštite od špijunaže i krađe ličnih podataka građana’!?!Sve je ‘na radaru’

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, poslovanje Srbije sa Kinom već je ušlo u ‘radar’ američkih diplomata. U Ambasadi SAD navode da je za ekonomsku i nacionalnu bezbednost Srbije od presudnog značaja da pažljivo prati investicione dogovore koji mogu predstavljati ‘prostor za prenos tehnologije, špijunažu, krađu ličnih podataka građana ili kompromitovanje kritične infrastrukture’.

‘Srbija ima razloga za zabrinutost za privatne informacije koje su na mreži kojom upravlja Narodna Republika Kina. ‘Huavej’ je usko vezan za Komunističku partiju Kine, koja, prema kineskom zakonu, može primorati ‘Huavej’ da manipuliše, ometa ili vrši špijunažu nad informaciono-komunikacionim sistemima izvan kineskih granica, u bilo kojoj zemlji koja koristi svoju tehnologiju’, navodi se u dopisu ambasade, dodajući da se nadaju da fokus na bezbednost mreže otvara mogućnosti i za američke IT kompanije u Srbiji.

‘Glavni cilj je zaštita sigurnosti digitalne infrastrukture u Americi i ohrabrenje saveznika, uključujući Srbiju, da to isto urade’, podvlači se u saopštenju Ambasade SAD.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je saopštenje Ambasade SAD deo globalne američke kampanje za usporavanje kineskog tehnološkog prodora.

– Kina je u tome bar dve godine ispred zapadnih takmaca. SAD nastoje da kompromituju ovu tehnologiju kao opasnost po nacionalnu bezbednost Zapada i zemalja iz njihove interesne orbite. U pozadini svega toga je činjenica da SAD zbog ubrzanog istraživačkog napretka Kine gube tehnološki monopol, ne samo u oblasti miroljubivih već i vojnih tehnologija. Srbija treba da vodi računa o sopstvenim interesima, pri čemu Kina predstavlja važan oslonac naše spoljne politike, posebno u vezi sa Kosovom i našim ambicioznim strateškim razvojnim projektima – naglašava Paić.

Zabrinuti za sebe

Politikolog Aleksandar Pavić, na drugoj strani, ocenjuje da bi Amerikanci i njihovi saveznici hteli da zadrže monopol nad globalnim nadzorom i prisluškivanjem.

– Žele da spreče pojavu drugih tehnologija koje ne mogu da kontrolišu. ‘Huavej’ im smeta i zato što je otišao dalje u tehnološkom razvoju u odnosu na američke konkurente. Nisu Amerikanci zabrinuti za srpske nacionalne interese. Da jesu, povukli bi priznanje lažne države Kosovo i prestali bi da pritiskaju RS da se podredi sarajevskim islamistima. Zabrinuti su da će Srbija sarađivati sa onima koji nude najbolje uslove i kvalitet i koji ne uslovljavaju ekonomsku saradnju sa Srbijom – zaključuje Pavić.

Najveće kineske investicije u Srbiji

‘Železara’ u Smederevu

* vrednost projekta dve milijarde evra

* saobraćajnica duga 350 kilometara

* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

Most Zemun – Borča

* vrednost investicije 170 miliona evra

* otvoren u decembru 2014. godine

* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

Izgradnja bloka u TE ‘Kostolac’

* vrednost ugovora 715,6 miliona evra

* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2

* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

RTB ‘Bor’

* uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju

* 63 odsto vlasništva nad kompanijom ima ‘Ziđin’

* obavezali se da ukupno ulože 1,26 milijardi dolara.

(Informer)

KOMENTARI18 komentara

 1. Ivana says:

  Lepo nacistički i fašistički a celom svetu sole pamet o kvazi demokratiji.

  • Za Srbiju says:

   Zašto se ova demokratija odnosi samo na Srbiju? Valjda zato što smo "suvereni" i vodimo "svoju" politiku.

 2. Istina says:

  Nisu to zdrave investicije, to ce prije biti isisavanje resursa.

  • padre says:

   Svakako su zdravije od zapadnih ili zajam od MMF!

   • Four Seas says:

    To. 100% si upravu.

 3. milorad2 says:

  Ma nema ništa od toga.Da nema ove korone srbija bi se UBILA od para samo od kineskih turista NIŠTA drugo da ne radimo sa njima.Kada su amerkinaci držali čeličanu smederevo koju su usput rblago rečeno OTELI kao ratni plen posle napada na na 1999 srbija NIKAKVE pare od toga nije videla.US stell se RAZBIO od para izvozom čelika u KINU za OLIMPIJADU a sada kada su kinezi kupili čeličanu to je onda "nelojalna konkurencija" i "narušavanje evropskih i američkih tarifa na čelik".Miswlim da bi mi pre svega trebali da prekinemo ekonomske odnose sa USA pošto se to po0kazalo generalno kao loš posao jer se njihov i "poslovni ljudi" i "bankari" ponašaju kao PLJAČKAŠI i UCENJIVAČI.Možda će USA da nama uvedu 5G tehnologiju koju još uvek NEMAJU na raspolaganju TEHNIČKI su u zaostatku a i kada i AKO je naporave biće sigruno 2 do 3x skuplja od kineza.Št ose špijunaćže tiče mi se ne plašimo ako nas PRIJATELJI špijuniraju,a kinezi su se dosada pokazali vrlo prijateljski nastrojeni i kao RAZUMAN partner za saradnju.Nema šanse da kina bude terana odavde, investicije i obrt će se samo povećavati i to astronomski.

 4. Archelay says:

  Nisam znao da i kod Trampa postoji afekt.E sada i Vucic u afektu da kaze"vratite Kosovo i dajte ostete Srbiji za vandalstvo tvojih prethodnika".

  • šiško says:

   ... i obezbedite povratak svih prognanih Srba i uspostavljanje na prevaru otetih prirodnih prava Srba u hrvatskoj, u najmanju ruku autonomije i pritisnite svoje saveznike nemce da nam plate ratnu štetu i za 1. i 2. s. rat i da vrate arhive i kulturnu baštinu koju su opljačkali i britance da vrate opljačkano zlato, a osim toga svi vi zajedno vratite sve po bagatelnoj ceni, na prevaru i ucenu kupljeno u Srbiji, kao i naše teritorije koje su oteli od nas i njima velikodušno čašćavali bašibozluk kao što su šiptari i hrvati... Spisku nema kraja. Na posebno mesto stavljam trovanje naše zemlje osiromašenim uranijumom. To što su oni uradili Srbiji ne bi ni najgori divljak. A sad kad mi ionako ne možemo da se iščupamo iz g. u koja su nas uvalili, oni nam još traže da i sami sebi nanesemo štetu, da uništavamo ono malo privrede koja nešto radi, možda i da odsečemo sebi ruku, nogu, nos... ne znam više šta bi im sve moglo pasti na pamet. Ne dolazi u obzir.

   • Karital says:

    Bojim se da će ti se želje ispuniti za nigdarjevo.

 5. S-500 na Zg says:

  Radje Bruce Lee nego John Wayne.

 6. Rista says:

  "...investicija koje su od velike ekonomske važnosti!" Jesu, ali za Kinu i Ameriku. Kina pljačka Srbiju nemilosrdno koristeći udar Amerike na Srbiju. Taj put su najočiglednije već prošli Rusija i Iran. Amerika udara i sankcioniše a Kina sledi sa "investicijama" koje iscrpljene države plaćaju sa svojim resursima. U ime Amerike, Kina isisava resurse sveta za mizerne pare. To što se Amerika i Kina kao glođu je neka vrsta korona maske a ustvari posao je raspoređen. Amerika sankcioniše i bombarduje a Kina pljačka. Loš i dobar milicajac - klasika! Od koga Kina dobija pare koje blagoteleći investira u Srbiju i ostale posrnule države prethodno udarene ili američkim sankcijama ili bombama? Pa od Amerike. Kina radi i dalje za Ameriku i izvozi 2/3 svoje proizvodnje u Ameriku. Amerika je stvorila Kinu da preko nje nastavi da pljačka svet. Kina to radi stručno komunistički sa divnim, blagim korona osmehom na Sijevom licu. Usput, pandemija koju su u duetu stvorile Amerika i Kina, samo je još jedan oblik bombardovanja i sankcionisanja sveta. Kina nije bila izolovana kao Srbija, nije prestala da radi i nije propala. Korona maske služe da bi se sakrile ove radnje. Ja ne nosim masku. Žalosno je samo što u fašističkom delu Srbije već postoje i prokineske snage. Imamo proameričk, sada i prokineske što je skoro pa isto, jer te snage su i prokoronističke. Usput, one služe i da se unište proruske snage u Srbiji. Od Srbije je napravljena specijalna korona laboratorija za čerečenje srpskog naroda. To je započela Amerika sa Nemačkom a sada Kina nastavlja. Interesantno je da to danas niko nije u stanju da objasni Srbima. Srbi više ne pevaju ruske pesme, nažalost.

  • Suzuki Vitara says:

   Kina nikada nije bommardovala Srbiju. Ako mi nisu decu dirali, mogu mi biti i saveznici, a ako su mi i pomogli, cak su ih ameri bombardovali [ambasadu]zbog toga, cak i prijatelji.

  • Zaliv says:

   @Risto, ti na svim fronotovima udars po Kini pa naravno nisi ni ovo ovde propustio. Kina je nezavisna drzava kojoj niko nista ne naredjuje, naravno da nece poklanjati pare nikome pa ni Srbiji ali ono sto hoce moze i sto je uradila to je da je pomogla Srbiji u vise pravaca po veoma povoljnim uslovima kakvih ima malo gde u svetu a nije politicki nikad ucenjivala Srbiju vec naprotiv podrzava Srbiju po kljucnim pitanjima kao sto je Kosovo. AKO SI SRBIN ONDA MOGU SAMO RECI, SRAM TE BILO!

 7. Gagi says:

  Odavno sam ovde pisao i tvrdio da postoji samo jedan jedini nacin da se ova sotona koja unistava svet zaustavi.Jedini nacin da se to ostvari su diplomatske sankcije, drzave na svetu bi jednostavno trebale da prekinu svaki odnos i komunikaciju sa kaubojima. Nasa strategija bi trebala da bude, ljuti smo na vas zbog bombardovanja uranijumom i nemamo sa vama sta da pricamo - dovidjenja. Naravno, prvo bi morali da izdrzimo arlaukanje i lavez njihovih kerbera. To bi bio nevidjen pritisak i haos u drzavi jer bi tek tada spoznali koliko je zapadnih agenata u nasoj drzavi.

  • Cp6a says:

   Lepo bi bilo da možemo tako da se kurčimo, ali to ne rade čak ni velesile Rusija i Kina. A to znači da još nije vreme, nažalost. Odmah bi popili sankcije i zatvaranje naših granica. I možemo da puštamo filmove šta bi to sve značilo. Ako vodiš računa o celom narodu, onda ti to ne treba.

 8. VRSK says:

  Više volim kinesku kuhinju od McDonaldsa

 9. Milutin says:

  Kina je (plus/minus) jednako udaljena od Srbije kao i Amerika. Kina nas nikad nije bombardovala. Amerika jeste ubijala srbe čak i kad smo bili saveznici u II svetskom ratu. Da ne spominjem milosrdno, humanitarno ubijanje srba pre 21 godine. I to zato što je neka Monika popu@ila Klintonu. I da bi udovoljio ženi, kod koje su šiptari verovatno ostavili dobar utisak, Amerika je ubijala sa sigurne razdaljine srbe po Srbiji. More, Amerikanci nemaju onoliko stotina godina istorije koliko ih Kina ima u hiljadama. Amerika se toliko ekspresno naduvala, kao balon, i ne znaju da stanu. Sve je njihovo a za to sve nema više mesta u njihovom balonu. Ali i dalje guraju i guraju. Pa gde puklo da puklo. A Kina razmišlja kao Kong Fu Ći. A on, kako su ga prozvali zapadnjaci - Konfučije, je crpeo svoju filozofiju iz Kineske istorije iz priča o Kraljevima koji su brinuli o dobrobiti onih koji su im ukazali poverenje da ih vode. Zato treba pre ukazati poverenje takvim ljudima nadahnuti takvim razmišljanjima a ne onima kojima je Bufalo Bil istorijski junak. Zato što je ubio najviše bufala kad su beli doseljenici masakrirali krda i krda tih životinja da bi indijanci ostali bez hrane za zimu. To je bio genocid nad indijancima. I to je njima nacionalni junak. Verovatno tako danas slave i onoga koji je ispalio najviše bombi sa osiromašenim uranijumom na Srbiju. Pri tom bi se još mogli pravdati da čak nisu ni uspeli da pogode neki naš tenk nego samo makete.

 10. uddu says:

  Upomoć !!! Trampe, Care,spašavaj !! Ne daj da kineska mafija zajedno sa našom megamafijom izgrade ogromnu fabriku guma između Zrenjanina i Ečke.Svi mi znamo da nije rađena studija o uticaju te fabrike na životnu okolinu,i to ne zato što je lokalna vlast u Zrenjaninu zaboravila da to radi,već zato što to izbegavaju jer znaju da će nas sve potrovati ! Pomagaj,Trampe !!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *