АМЕРИЧКИ ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ усвојио закон на који је ТРАМП СТАВИО ВЕТО

AMERIČKI PREDSTAVNIČKI DOM usvojio zakon na koji je TRAMP STAVIO VETO

29 decembra 2020

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, usvojio je Zakon o odbrani vredan 740 milijardi dolara na koji je američki predsednik Donald Tramp uložio veto.

Zakon, koji je usvojen usvojen sa 322 glasa, sada ide pred Senat, gde većinu imaju republikanci.Ukoliko i to telo američkog Kongresa usvoji zakon, to će biti prvo poništavanje veta tokom administracije aktuelnog predsednika Trampa.

Tramp je prošle nedelje, kako je prethodno i najavljivao, stavio veto na vojni budžet koji je ranije odobrio Kongres.

„Vraćam rezoluciju… Na žalost, ona nije uvrstila kritički važne mere koje su potrebne za osiguranje nacionalne bezbednosti. On uključuje tačke koje ne osiguravaju poštovanje naših veterana i naše vojne istorije, u suprotnosti su sa naporima moje administracije da interesi Amerike budu prvostepeni po pitanju naše nacionalne bezbednosti i spoljne politike“, navodi se u saopštenju Trampa koje je tada upućeno Predstavničkom domu.

Tramp je budžet nazvao poklonom za Rusiju i Kinu.

Podsetimo, nacrt budžeta, između ostalog, predviđa proširivanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i nastavak isporuka oružja Ukrajini, zabranu saradnje američkih i ruskih vojnika, sankcija protiv Turske zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400 i druge mere koje su usmerene protiv Rusije.

Veća novčana pomoć ugroženima zbog pandemije

Američki Predstavnički dom je, takođe, podržao veća novčana izdvajanja u paketu pomoći ugroženima pandemijom virusa korona, za šta se zalagao Tramp.

Predlog da se direktna novčana isplata pomoći sa 600 poveća na 2.000 dolara po osobi podržalo je 275 članova Kongresa, dok je 134 bilo protiv.

​Glasanje je održano dan nakon što je Tramp potpisao je zakon o pomoći zbog posledica virusa korona i paket troškova čime je izbegnuta delimična blokada administracije.

On je najpre odbijao da to učini rekavši da želi da građani dobiju veću, jednokratnu pomoć, a ne 600 dolara.

Paket pomoći je vredan 900 milijardi dolara i odobrila su ga oba doma kongresa posle više meseci pregovaranja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *