АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР: Савез Русије и Кине прети…

AMERIČKI PROFESOR: Savez Rusije i Kine preti…

16 februara 2019

Zbližavanje Rusije i Kine preti svetskoj hegemoniji SAD i može dovesti do propadanja naučno-tehničkog potencijala Vašingtona, piše Hal Brend, komentator agencije Blumberg i profesor univerziteta „Džon Hopkins“.

Prema Brendovim rečima, izveštaj američkih obaveštajnih službi o bezbednosnim pretnjama širom sveta, koji su krajem januara u Senatu SAD predstavili direktor Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts i šefovi drugih američkih obaveštajnih službi, „bacio je svetlost“ na tendenciju koja može ozbiljno da promeni situaciju u svetu na gore.Pre svega, u pitanju je zbližavanje Rusije i Kine, navodi Brend.

„Peking i Moskva koordinišu svoje akcije više nego što su to činili sredinom pedesetih godina prošlog veka“, ukazuje on.

Prema mišljenju autora, zbog identičnog odnosa prema uticaju SAD na međunarodnu scenu može se očekivati još veće zbližavanje Rusije i Kine.

Moskva i Peking sarađuju u oblastima kao što su vojne vežbe, izvoz oružja i energetika, navodi Brend. Takva saradnja, prema njegovom mišljenju, omogućiće tim državama da se suprotstave SAD.

Odnosi Rusije i Kine verovatno imaju ograničenja u dugoročnoj perspektivi, ali u srednjoročnoj perspektivi Vašington će se suočiti sa otporom svoja dva glavna suparnika, zaključuje autor.

Osim toga, Brend se dotakao i saradnje SAD sa svojim saveznicima na međunarodnoj sceni. Prema njegovim rečima, negativna retorika predsednika Donalda Trampa na račun saveznika i njegova sklonost da vodi trgovinski rat protiv najbližih partnera Vašingtona naterale su mnoge države da razmotre mogućnost revidiranja odnosa u svetu, što je takođe izazvalo zabrinutost američke obaveštajne službe.

Pored toga, veliku ulogu u tome ko će biti svetski lider igra tehnološki razvoj, što su takođe primetili u američkoj obaveštajnoj službi, piše autor.

Razvoj političke sitaucije u svetu će se određivati novim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija, kvantno računanje i sintetička biologija, navodi Brend. Prema njegovom mišljenju, država koja će vladati u tim sferama imaće ogromnu prednost nad svojim konkurentima.

Pritom, nema garancije da će SAD biti prve u toj trci, priznaje autor.

„Amerikanci su decenijama smatrali svoju tehnološku prednost geopolitičkim džokerom u rukavu. Međutim, novi tehnološki proboji mogu da dovedu do gubitka premoći američkih vlasti i izazovu haos u celom svetu“, konstatuje Brend.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    ".......da promeni situaciju u svetu na gore". Ne može nikako na gore nego na bolje! Po vas gore možda,ali po slobodni svet nikako,jer je svetu dosta vaše naci-američke pljačke,vaših podvala,vaših laži,zarad vašeg dobrog standrada,a pod plaštom lažne demokratije,i lažnih ljudskih prava!

  2. samostalan says:

    Kakva glupost, KAD AMERIKA VISE NIJE DOMINANTNA, U SVETU POCINJE HAOS. A kad Amerika maltretira celu planetu, onda je to cista harmonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *