АМЕРИЧКИ ПУБЛИЦИСТА И НОВИНАР: САД су широм света организовале 64 обојене револуције и преврата

AMERIČKI PUBLICISTA I NOVINAR: SAD su širom sveta organizovale 64 obojene revolucije i prevrata

9 marta 2015

jmadsen 56376Kada je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da Vašington ne podržava i da nije učesvovao u organizaciji „brojnih obojenih revolucija“ po čitavom svetu, ili nešto smišljeno skriva ili uopšte ne razume šta govori, ocenio je američki novinar i publicista Vejn Medsen.

„Džon Keri izjavljuje da SAD nisu podržavale mnogobrojne obojene revolucije po svetu. Gospodinu državnom sekretaru treba poslati pakovanje od 64 olovke u boji – po jednu za svaku revoluciju koju je od svrgavanja Slobodana Miloševića spremao Vašington“ – naglasio je Medsen.

Ukazao je da sadašnji američki državni sekretar, koji je učestovao u radu senatskog Komiteta za međunarodne odnose, mora bolje od drugih da poznaje američku politiku organizovanja, podsticanja i pomaganja „obojenim“ pokretima.

Pogotovo što je Džon Keri bio i predsednik tog komiteta i usmeravao mnoge rasprave koje su bile posvećene svrgavanju „sandinističke“ vlade u Nikaragvi. Interesantno je, piše ovaj ekspert, da je u to vreme Keri vatreno oponirao pristalicama organizacije državnih udara, ali je na kraju ipak postao „idealni skrivač“ i lobista takvih aktivnosti.

Ovaj publicista navodi spisak zemalja u kojima je, po njegovom mišljenju, izveden državni udar uz učešće i podršku Vašingtona: „Revolucija Ruža“ u Gruziji, „Narandžasta revolucija“ u Ukrajini, libanska „Revolucija kedra“, „Revolucija maslina“ u Palestini, „Revolucija tulipana“ u Kirgiziji, a na spisku su i državni udari u Jugoslaviji, Kuvajtu, Libiji, Burmi, Tibetu, Iranu i drugim zemljama.

U planu su – podvukao je Medsen – bile i „revolucije“ u Moldaviji, Mongoliji, Uzbekistanu, Ekvadoru, Boliviji i Belorusiji. Medsen smatra da je inicijativa OUN „Obaveza zaštite“ mehanizam za realizaciju „intervencija“ koji su stvorile američke neoliberalne elite.

Nakon što je posle državnog udara, u organizaciji CIA, svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja izjavio da planira povratak na vlast, Džon Keri ga je podržao rekavši da je on „demokrattski izabrani predsednik“.

„Ali, Keri nije podržao takvu ideju u slučaju predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča koji je, kao što je poznato, demokratski izabran i lišen vlasti neustavnim putem“ – ističe Medsen.

On dodaje da tokom svog formiranja predstavnici američke politike elite prolaze „solidnu školu licemerja“, prolazeći elitne obrazovne ustanove, radeći u vladinim analitičkim centrima ili navladinim organizacijama.

Medsen ističe da ni Kina nije „imuna na američke obojene revolucije“.

Peking je prvi put testiran da li je u stanju da se „odbrani“ tokom protesta na Tibetu, a zatim i u Hongkongu. U honkoškim događajima Medsedn vidi trag nevladinih organizacija na čijem je čelu su ćerke milijardera Džordža Soroša – Trace Foundation i Tsadra Foundation. Ove organizacije daju podršku vladi Tibeta u progonstvu.

Medsen je pronašao tragove ovih organizacija i u tzv. „Revoluciji šafrana“ u Burmi koja je počela pozivanjima na protest, a koji su bili objavljeni na jednom sajtu na kineskom jeziku čiji se domeni nalaze u SAD.

(za Fakti.org preveo Goran Šimpraga)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    SAD, V.BRITANIJA, NEMAČKA i VATIKAN su izvor najvećeg zla zadnjih 1000 godina. Ako budu vraćali krv, jauke, bol i suze koje su izazvali širom sveta to će biti biblijski pakao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *