АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК БРУТАЛАН О БАЈДЕНУ: Војска САД није спремна за рат са Русијом, али председник никога не слуша!

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК БРУТАЛАН О БАЈДЕНУ: Војска САД није спремна за рат са Русијом, али председник никога не слуша!

13 априла 2021

Антируска реторика америчког председника Џоа Бајдена и подстицање Кијева на заоштравање ситуације у Донбасу могу довести САД до рата за који нису спремне, наводи пуковник америчке војске у пензији Даглас Мекгрегор у чланку за „The American Conservative“.

Према речима пуковника, изјаве Украјине да постоји могућност решења ситуације у Донбасу војним путем могу изазвати конфликт између САД и Русије. При томе, Бајден не сматра потребним да објасни својим грађанима зашто Вашингтон подржава овакве пријетње које долазе из Кијева.Стручњак је навео примјер инцидента из 1937. године када је јапанска војска потопила амерички брод на ријеци Јангцекјанг. Тада је председник био Френклин Рузвелт: он није хтио да се свети Јапанцима, без обзира на притисак адмирала Ратне морнарице, јер је знао да војска није била спремна за рат.

Што се тиче Трампа, многи његови саветници су 2019. године позивали да крене у рат са Ираном, али је председник то одбио. Међутим, администрација Бајдена не слуша савете и упозорења и понаша се као њени претходници. Пуковник сматра да у Овалном кабинету тренутно нема зрелих људи који би једноставно рекли: „Не!“. Ипак, Бајдену је лако да другима држи предавање, када се ствар тиче догађаја који се хиљадама миља далеко од САД. Међутим, то не може трајати вечно, сматра Мекгрегор.

Он је подсетио на то да је руска војска снажнија од украјинске. Уз то, снаге НАТО-а у Еврпи су слабе, да би могле да се умијешају у тако далеки конфликт, тврди пуковник. Алијанса ће се ослонити на Ратно ваздухопловство, али не треба потцењивати руске системе ПВО, између осталих С-500 на којем се тренутно ради, закључио је Мекгрегор.

(atvbl.com)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u