АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК ДИГАО ПРАШИНУ: „НАТО ће се распасти“

AMERIČKI PUKOVNIK DIGAO PRAŠINU: „NATO će se raspasti“

11 jula 2021

Američki pukovnik u penziji Mark Gancinger smatra da bi pretrpeo poraz u ratu sa Rusijom i Kinom.Kako je naveo pukovnik u članku za „Difens njuz“, Ministarstvo odbrane SAD je izabralo pogrešan kurs razvoja Oružanih snaga. Pentagon, vođen frazom „kvalitet iznad kvantiteta“, smanjuje brojnost vojske i nada se da će nove tehnologije povećati njenu borbenu efikasnost. Tokom 30 godina, američka vojska je „rušena da bi se izgradila“. Sada, SAD nemaju dovoljno snage da odbiju ravnopravnog protivnika u inostranstvu, da spreči nuklearni napad i obrani teritoriju zemlje, smatra stručnjak.

Za uspeh u ratu sa Rusijom i Kinom državi će biti potrebna vojska koja može da izvede precizan napad velikih razmera i krene u ofanzivu duboko u neprijateljsku teritoriju. Sve to mora da se dešava u nekoliko sati, inače će protivnici Vašingtona brzo zauzeti baltičke države i Tajvan, piše Gancinger. Samo avijacija – bombarderi i lovci pete generacije mogu operativno da reaguju na takav globalni izazov, naglasio je pukovnik.

On je dodao da od vremena hladnog rata 66 odsto američkih bombardera su poslali u smeće.

„Snaga naših Vazdušno-kosmičkih snaga danas iznosi polovinu one koja je pobedila iračku vojsku 1991. godine“, dodao je on.

Sadašnjih 140 aviona B-1, B-2 i B-52 mogu da izvedu 30 naleta dnevno, dok su za vreme „Pustinjske oluje“ na Bliskom istoku samo bombarderi B-52 izvodili prosečno 50 letova dnevno.

Ove snage nisu dovoljne za vođenje uspešnog rata sa vodećim vojskama sveta, naglasio se ekspert. Ako Kina i Rusija istovremeno izvedu napad na Tajvan i baltičke zemlje, vojska SAD neće moći odmah da pruži odgovor, što će predstavljati katastrofu za SAD – postaće drugorazredna vojna sila, dok će se NATO raspasti, zaključio je pukovnik.

(Alo)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Previše je stavova ovih tipova u penziji.Uglavnom nezanimljivih.

  • persida says:

   Od penzionisanih generala, ne moze se ziveti.

  • ko says:

   Raspali su se, samo nemaju snage i volje da to objave.

 2. Gardista says:

  Tolike ulozene pare u vojsku i nista. Gori su da AV.

 3. milorad5 says:

  Jedino što nije objasnio je ZAŠTO bi kina napala tajvan ili rusija baltičke države.Očigledno je da tajvan naoružava amerika u nadi da će izazvati sukob jer kinezi idu na mirnu integraciju tokom vremena a ne na osvajanje ostrva a TO nikako ne odgovara amerikancima.Što se tiče poljske i baltičkih država opet je amerika faktor koji podgreva njihove TERITORIJALNE ASPIRACIJE prema rusiji i naoružava režime u tim državam koji se skoro graniče sa NEONACIZMOM.Vrlo je zanimljiv ovaj pokušaj daljeg zaglupljivanja istočno evropskih nacija i čitalaca, na kraju krajeva ,zanimljiv,zato što je SMEŠAN.Jednom im je prošla ta priča o sovjetskoj opasnosti ali drugi put neće.Moraće SAMI da napadaju ruse ako imaju neki problem sa njima jer NIKO nije lud da gine za američke imperijalne interese.Sve u svemu naručen tekst da plaši američku publiku i upeca poneku preostalu budalu na istoku,patetična i glupa "analiza":)ali ima toga dosta u zadnje vreme iz USA.Mislim da bi trebali da razmisle o svojoj propagandi kao što je "slobodna evropa" i ostala izandjala propagandna glasila koja žive u prvoj polovini prošlog veka bre:)Najvažnija stvar i jedina stvar koja je ovde u ovom tekstu TAČNA je sposobnost rusije da SIGURNO i NEOMETANO, potpuno i direktno bomarduje USA.PRVI PUT u istoriji, USA NEMA ŠANSE DA SPREČI DALEKOMETNE POJEDINAČNE UDARE IZ RUSIJE .Za razliku od USA rusima ne trebaju baze pored američkih granica da bi izveli precizne i selektivne udare po BILO KOM VOJNOM POSTROJENJU USA NA SVETU.E ali penzioner neće baš toliko da plaši ameriknace:)a TO upravo plaši pentagon,hipersonični udari iz dubine sibira bilo gde ,bilo kada.Znaće da su bombardovani tek kad ih pogodi,jeziva ideja na mirnom golf popodnevu, svakog prosečnog američkog generala,u penziji ili ne:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *