АМЕРИЧКИ РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ ПРЕД ЛИЦЕМ ПРАВДЕ: Судиће им се за недела почињена у Донбасу

AMERIČKI RATNI ZLOČINCI PRED LICEM PRAVDE: Sudiće im se za nedela počinjena u Donbasu

14 oktobra 2021

Američko ministarstvo pravde i FBI istražuju umešanost sedam Amerikanaca u ratne zločine u Donbasu.Svi su se borili na strani Kijeva. U centru istrage je Krejg Lang, koji se takođe traži za ubistvo na Floridi, izveštava Bazfid Njuz.

List pišr da Ministarstvo pravde i FBI istražuju aktivnosti grupe od sedam američkih militanata, uključujući Langa, u skladu sa saveznim statutom o ratnim zločinima.

Američke vlasti sumnjaju da su, dok su bili u Donbasu, Lang i drugi članovi grupe zarobili civile, pretukli ih i potopili tela u vodu. Lang je, prema podacima Ministarstva pravde, možda čak ubio neke od njih i zakopao ih u neoznačene grobove.

Bazfid Njuz je razgovarao sa 24-godišnjim Daltonom Kenedijem iz Severne Karoline i 24-godišnjim Dejvidom Klementom iz Džordžije, koji su svedočili federalnim agentima. Protiv njih i još nekoliko muškaraca, Ministarstvo pravde i FBI pokrenuli su istragu.

Veruje se da su se, kada su Lang i još dva Amerikanca stigli u Ukrajinu, pridružili redovima Desnog sektora. Grupe za ljudska prava optužile su militante iz Desnog sektora za napade i brutalno premlaćivanje civila i zarobljenih ustanika u Donbasu.

Svi ovi ljudi bili su povezani sa Langom, koji je neko vreme služio u Oružanim snagama Ukrajine, pa znaju neke detalje njegovih akcija. Njihove navodne uloge u počinjenju ratnih zločina variraju, a Bazfid Njuz je saznao da neki od njih nisu ni bili prisutni kada su zločini počinjeni.

Ministarstvo pravde SAD, na osnovu video i fotografskih dokaza, kao i intervjua sa nekim od Langovih američkih dobrovoljaca, u dokumentima navodi da je upravo Lang bio glavni podstrekač mučenja zatvorenika na istoku Ukrajine.

Zvaničnici FBI -a i Ministarstva pravde rekli su da ne potvrđuju niti negiraju postojanje istrage koja je u toku.

Krejg Lang se borio u „Desnom sektoru“ i služio po ugovoru u ukrajinskoj vojsci. U SAD optužen je za dva zločina – ubistvo s predumišljajem bračnog para i plaćeničku aktivnost.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. vlado says:

    ma sta im sude, nek ostanu tamo da pognoje rusku zemlju..nece dugo trajati, sudjenje im je spas.

  2. Za Srbiju says:

    "AMERIČKI RATNI ZLOČINCI PRED LICEM PRAVDE". Čije pravde, američke? Ha,ha,ha... Ironija i sarkazam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *