АМЕРИЧКИ ШАМАР ХАРАДИНАЈУ: Ево ко постаје премијер Косова због такси!

AMERIČKI ŠAMAR HARADINAJU: Evo ko postaje premijer Kosova zbog taksi!

11 februara 2019

Komandant Nacionalne garde Ajove i visoki zvaničnik Pentagona general-major Timoti Or otkazao je posetu Kosovu zato što Vlada Kosova nije suspendovala takse sa robu iz Srbije i BiH, tvrde prištinski mediji na albanskom jeziku.

Kabinet premijera nije komentarisao ovu tvrdnju, dok poznavaoci političkih prilika poručuju da otkazivanjem posete američka administracija šalje jasne poruke Kosovu.Da je poseta general-majora američke vojske Timotija Ora Kosovu otkazana, potvrdio je i portparol američke ambasade na Kosovu Ričard Mei, koji je za portal Koha.net izjavio da otkazivanje posete ima veze sa taksama koje je uvela Vlada Kosova.

„Možemo potvrditi da je poseta generala Ora otkazana zbog taksi na proizvode iz Srbije i Bosne. Nemamo drugih komentara o predstojećim posetama ili planiranim treninzima”, rekao je Mei.

Na poziv predsednika Skupštine Kadrija Veseljija održan je sastanak o dijalogu sa Srbijom. Sastanku su prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, kopredsedavajući tima za dijalog Fatmir Ljimaj i članovi tima Enver Hodžaj i Visar Imeri. Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku se razgovaralo o procesu završne faze dijaloga, sa posebnim naglaskom na platformu za dijalog, za koju se očekuje da će uskoro biti usvojena u Skupštini Kosova.

„Učesnici sastanka su se složili da svi predstavnici kosovskih institucija treba da se udruže u pružanju podrške platformi za dijalog. Takođe je naglašeno da jedinstvo na političkoj sceni jača međunarodni položaj Kosova u procesu dijaloga“, navodi se u saopštenju.

Za predsednicu Evropskog pokreta Srba na Kosovu Radu Trajković otkazivanje posete visokog zvaničnika Pentagona dolazi nakon odbijanja ambasade SAD da premijeru Ramušu Haradinaju izda vizu, što je, kako ocenjuje, jasno upozorenje Trampove administracije Kosovu.

„Najverovatnije je da je to dogovorena akcija u smislu sankcionisanja početka neposlušnosti Kosova u odnosu na tu administraciju, ali ne mora da znači da će to biti neka trajna strategija, jer je i Americi stalo do Albanaca kao većinskog naroda na Kosovu, zato ovo vidim kao jednu vrstu opomene“, dodala je za RTK2 Trajkovićeva.

Stručnjak za Evropsko pravo profesor Bljerim Burjani poručuje da se što pre mora pronaći rešenje za uklanjanje taksi, ne isključujući mogućnost rekonstrukcije vlade ili da parlament glasovima poslanika ukine takse.

“Verujem da Evropska unija i SAD polako gube strpljenje, što nije dobro za Kosovo. Ako gospodin Haradinaj ne želi da povuče takse, onda to može da uradi parlament sa svojim mandatom, a to bi bilo dobro rešenje i za gospodina Haradinaja, u suprotnom, može se desiti rekonstrukcija vlade, gde očekujem da gospodin Kadri Veselji postane premijer”, rekao je za RTK2 profesor Burjani.

Poseta generala Ora bila je planirana od 16. do 18. februara, na 11. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Kosovski zvaničnici američkog generala smatraju potvrđenim prijateljem Kosova, koji je doprineo uspostavljanju saradnje Nacionalne garde Ajove i Kosovskih snaga Bezbednosti.

(RTK2)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Primitivnije i servilnije narodne grupavije od šlihtara nema na celom dunjaluku!

  2. test01 says:

    Americka zvaka i jeftina propaganda. Da se vlasi (Srbi) ne dosete. Da ima pravde ovi ZLOCINCI bi odavno bili u zatvoru nego ovo je cista predstava za Srbe da progutaju vucicevu izdaju Srpskog KiM, kao eto ameri su na strani Srba. Vec sada kidisu na Jug Srbije posto nijedan IDIOT u svetu do sada nije poklonio svoju teritoriju teroristima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *