АМЕРИЧКИ ШАМАР ИЗРАЕЛУ – Немате план за упад у Газу

AMERIČKI ŠAMAR IZRAELU – Nemate plan za upad u Gazu

24 oktobra 2023

Američke vlasti smatraju da Izrael nije izradio precizan plan kopnene operacije u Pojasu Gaze koji bi bilo moguće realizovati i zabrinute su zbog toga da bi sprovođenje operacije moglo da dovede do velikog broja žrtava među civilima, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore.

Kako su naveli američki zvaničnici, od 7. oktobra oni nisu nijednom čuli u razgovoru sa predstavnicima Izraela vojni plan za uništenje radikalnog pokreta Hamas.Prema njihovom mišljenju, izraelska vojska može da izabere jednu od dve varijante: ili da izvodi ograničene vazdušne udare i da istovremeno angažuje specijalce za kopnenu operaciju, kao što su radili Amerikanci u Mosulu 2016-2017., ili da uđu u Gazu tenkovima i sa pešadijom u operaciji nalik na onu u Faludži 2004. godine.

Međutim, u oba slučaja može doći do velikog broja civilnih žrtava ali i vojnika, pa zbog toga u Pentagonu mnogi smatraju da bi najbolja bila operacija po modelu one iz Mosula i Rake u gradskim uslovima, mada i ona može da dovede do velikog broja ljudskih žrtava.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    pametni ste mnogo, smislicete već nešto 😁😁😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *