АМЕРИЧКИ САВЕЗНИЦИ СЕ РАЗИЛАЗЕ – Саудијска Арабија одустаје од нормализације односа са Израелом: ОКРЕЋЕ СЕ ИРАНУ?

AMERIČKI SAVEZNICI SE RAZILAZE – Saudijska Arabija odustaje od normalizacije odnosa sa Izraelom: OKREĆE SE IRANU?

13 oktobra 2023

Saudijska Arabija zamrznuće planove koje podržavaju SAD za normalizaciju odnosa sa Izraelom, prenosi Rojters pozivajući se na dva izvora.

Razlog zašto Saudijska Arabija odustaje od normalizacije odnosa sa Izraelom je strah da bi on mogao da razljuti Arape širom regiona koji podržavaju Palestince.Naime, Rijad je bio spreman da uspostavi odnose sa Izraelom u zamenu za vojnu i nuklearnu saradnju sa SAD. Od Izraela su traženi ustupci za Palestince ali Rojters navodi da je Rijad bio spreman da ne insistira na njima, ali do najnovije eskalacije nasilja.

Prvi izvor upoznat sa razmišljanjima Rijada rekao je da razgovori za sada ne mogu da budu nastavljeni i da bi pitanje izraelskih ustupaka za Palestince trebalo da bude veći prioritet kada se diskusije nastave.

„Normalizacija se već smatrala tabuom (u arapskom svetu)… ovaj rat to samo pojačava“, rekao je saudijski analitičar Aziz Algašijan.

Rojtersov izvor rekao je da je Vašington ove nedelje izvršio pritisak na Rijad da osudi napad Hamasa, ali je saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan odbio.

Regionalni sukob je takođe podstakao saudijskog prestolonaslednika i iranskog predsednika da prvi put porazgovaraju telefonom nakon što je inicijativa uz posredovanje Kine podstakla rivale iz Zaliva da ponovo uspostave diplomatske odnose u aprilu.

U saudijskom saopštenju se navodi da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao Ebrahimu Raisiju da „kraljevstvo ulaže maksimalne napore da se angažuje sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavila dalja eskalacija“, što je u osnovi poteza Rijada da obuzda krizu, objašnjava agencija.

Visoki iranski zvaničnik rekao je Rojtersu da poziv koji je Raisi uputio prestolonasledniku ima za cilj da podrži „Palestinu i spreči širenje rata u regionu“. „Poziv je bio dobar i obećavajući“, dodao je zvaničnik.Saudijska vlada nije dala više detalja o pozivu, ali je u saopštenju navedeno da je prestolonaslednik naveo da se kraljevstvo „protivi gubitku nevinih života“ i izrazio „nepokolebljiv stav Rijada u zalaganju za palestinsku stvar“.

Rojters navodi i da su zalivske države zabrinute da bi Iran mogao da bude uvučen u sukob.

Aleks Vatanka, direktor Programa za Iran na Bliskoistočnom institutu u Vašingtonu, rekao je da je prošla nedelja pokazala kako su se saudijske i iranske vizije regiona razišle.

„Saudijci su i dalje ubeđeni da region, a i sama Saudijska Arabija, treba da se okrenu ka regionalnoj saradnji i ekonomskom razvoju. Čini se da Iran misli da je prioritet da se prvo bori protiv Izraelaca“, rekao je on.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    izrael izgleda priprema teren za napad amerike na s.arabiju i njeno pljačkanje...ratni plen iz iraka i libije je skoro 10 god.držao američke berze u stalnom usponu...kamata na kamatu itd. akorbacije sa primarnom emisijom...na svaki opljačkani libijski i irački dinar oni su "kreirali" i ubacili u sistem svojih berzi i banaka 20 dolara,jer su odjednom postali najveći izvoznici TUDJE NAFTE a tudje zlato je pokrilo recimo povlačenje VEĆ potrošenog isto tudjeg zlata iz američkih trezora...zato su i srušili kule u njujorku da se dobije na vremenu kroz ponovni obračun i knjigovotstvo sume,jer tamo su bili verifikovani podaci ko kome dodje pare i koliko,i da nekako namaknu zlato koje su potrošili ...nekoliko centralnih banaka iz inostranstva je insisitralo da im vrate zlato koje su dali na "čuvanje" lopovima,naročito su nemci izvukli velike količine svog zlata tada ali to je bilo ustvari libijsko i iračko zlato i morali su godinama na kašičicu da ga čekaju..razmere američke pljačke su basnoslovne i "gospodi" se to OSLADILO izgleda..sad traže novu debelu kokošku da joj puste krv i mislim da je saudijska arabija na nišanu...izrael će možda upotrebiti i nuk.oružje kao sredsvo ZASTRAŠIVANJA saudijaca i njihovo "dobrovoljno" vraćanje na dolar i posledičnu pljačku njihovih aktiva i rezervi deponovanih u američkom finansijskom sistemu..u pitanju je pljačkaški poduhvat i plan REKETIRANJA svih tih monarhija u zalivu...amerika mora da preuzme potpuni konrolu nad arapskom naftom ,kolonijalnu kontrolu,inače će morati da kleče u moskvi...GAZA je UVOD u akciju i vidi se ko gura sukob i ko ima zadnje namere povodom toga...sama američka javna PRETNJA da će vojno napasti bilo koju državu koja zarati sa izraelom je PRETNJA BEZ PRESEDANA i sigurno je jako uzrujala veći deo sveta..počinje trka za nuklearnim ili nekim drugim oružjima za masovno uništenje...takodje mislim da usput planiraju da se obračunaju sa libanom egiptom iranom i sirijom a možda i turcima potpale isppd taban malo jaču kurdsku vatricu...sve te sinhrone akcije tohg poganog plana su već u pogonu i to se da primetiti...jedina prava opasnost za njih je iran jer preko tog sukoba to može izazvati rusko i kinesko direktno mešanje a takodje se može očekivati ukljčivanje indiej i pakistana,posle lažno isprovociranog napada na egipat koji im je ključno potreban da padne zbog sueca i tu nema sumnje da oni pripremaju napad i na egipat...ovo bi moglo da otvori zaista vrta pakla za ceo taj region ali mislim da će i zapadna kolonijalna koalicija ovoga puta GADNO da dobije po ušima kao odgovor...ovo može biti početak velikog rata na b.istoku ako se ne povuče izrael iz ovog haosa u roku od sledećih desetak dana...ako nastave da melju palestince i nastave genocid nad potpuno nezaštićenim civilima tamo to je znak da je sve ovo što sam napisao tačno stavljeno u pogon...t označi i da se nećemo još dugo dopisivati ovde:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *