АМЕРИЧКИ САВЕЗНИК УЛАЗИ У БРИКС?

AMERIČKI SAVEZNIK ULAZI U BRIKS?

23 juna 2024

Azija je region naročito raspoložen da se pridruži BRIKS-u, grupi koja je protivteža međunarodnim institucijama predvođenim Zapadom.

Premijer Malezije Anvar Ibrahim rekao je uoči posete kineskog kolege Li Čianga da Malezija želi da se pridruži bloku koji se udvostručio ove godine sa prilivom zemalja Globalnog juga i koji nudi političku platformu oslobođenu uticaja Vašingtona, piše „Blumberg“.Tajland – američki saveznik – prošlog meseca je saopštio da želi u BRIKS, grupu nazvanu po osnivačima: Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi. Blok „predstavlja okvir saradnje jug-jug čiji je Tajland dugo želeo da bude deo“, rekao je novinarima prošle nedelje ministar inostranih poslova Maris Sangiampongsa.

Sve to je signal rastuće frustracije međunarodnim poretkom predvođenim SAD i ključnim institucijama koje ostaju pod čvrstom kontrolom zapadnih sila, poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

„Neki od nas, uključujući ljude poput mene, misle da moramo da pronađemo rešenja za nepravednu međunarodnu finansijsku i ekonomsku arhitekturu“, rekao je „Blumbergu“ bivši malezijski ministar spoljnih poslova Saifuddin Abdulah.

„BRIKS bi verovatno bio jedan od načina da se neke stvari izbalansiraju“, dodao je.

Blok koji se godinama sastojao od samo pet članova proširio se na devet uključivanjem Saudijske Arabije, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Egipta ovog januara. To je, mahom, bio rezultat kineske diplomatije i jačanja ugleda i uticaja Pekinga na globalnoj sceni.

Još jedna država jugoistočne Azije, Indonezija, bila je rani favorit za pridruživanje prošle godine da bi predsednik Džoko Vidodo nagovestio da neće požurivati sa odlukom.

Ipak, BRIKS nastavlja da bude interesantan zemljama takozvanog Globalnog juga, a uprkos naporima SAD i Evrope da spreče zemlje da sarađuju sa Moskvom, predstavnici 12 zemalja koje nisu članice grupe, pojavili su se ovog meseca na savetu ministara BRIKS-a u Rusiji. Među njima su bili dugogodišnji američki neprijatelji poput Kube i Venecuele, ali i zemlje kao što su Turska, Laos, Bangladeš, Šri Lanka i Kazahstan.Prisutan je bio i Vijetnam, koji je prošle godine unapredio veze sa Vašingtonom, a sada primio ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Vijetnam je uvek spreman da učestvuje i aktivno doprinosi globalnim i regionalnim multilateralnim mehanizmima“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Fam Tu Hang.

„Blumberg“ je pokušao da umanji politički značaj BRIKS-a, navevši da blok ima rezervu od 100 milijardi dolara u stranim valutama i da ta rezerva može da se iskoristi za pozajmice jedni drugima u kriznim situacijama.

Grupa je takođe osnovala i Novu razvojnu banku koja je odobrila zajmove u visini od 33 milijarde dolara, mahom za izgradnju vodovoda, saobraćajnica i druge infrastrukturne projekte što, navodi arogantno agencija, odgovara siromašnijim zemljama koje „kubure“ sa sredstvima.

KOMENTARI3 komentara

  1. Makro-napoleon says:

    Svi hoće sa Rusijom u savez, samo se u EUropi i balkanskim vazalijama kakva je pored titoističkih državica nažalost Srba i Srbija i dalje pričaju pričice kako niko neće sa Rusijom.

  2. Pravda says:

    Arogancija i licemerje ovih klovnova iz zlartne milijarde nema granica.

  3. mamlaz says:

    jedna prica gospodarima /ambasadorima duboke drzave / druga glasacima /gojama/.svi na vlasti dovedeni su od strane zapada / spijuni/ pa i u ostalim institucijama. mi smo mali a pokvareni. hocemo vlast i ne biramo sredstva. nema politicara ko nece dolare pa taman morao umrijeti. to boziji narod koristi. od BRIKS a nema nista bez zlatne podloge drzavnih valuta. uvijek ce se naci HEGEMON.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *