АМЕРИЧKИ СЕKРЕТАР ОДБРАНЕ МАРK ЕСПЕР: ТРЕБА ИЗБЕЋИ МИР У ЕВРОПИ! Да ли је ово лапсус, или јасна порука пре свега Немачкој?!

AMERIČKI SEKRETAR ODBRANE MARK ESPER: TREBA IZBEĆI MIR U EVROPI! Da li je ovo lapsus, ili jasna poruka pre svega Nemačkoj?!

31 jula 2020

Mark Esper, američki sekretar odbrane, u svom poslednjem obraćanju u Pentagonu ne samo da nije propustio da još jednom udari na Rusiju, već je umalo objavio rat Evropi: „Biću jasan – mislim da je Nemačka najbogatija zemlja u Evropi. Njene troškove na odbranu je moguće i treba uvećati. Morala bi da dostigne nivo 2 odsto od BDP-a ili čak iznad toga.

Ja sam vrlo javno, a čak i u privatnim razgovorima sa kolegama, naglašavao koliko je važno da u sklopu NATO-a i bilo kojih drugih alijansi delimo breme (troškova), kako bismo svi mogli da zaustavimo Rusiju i izbegnemo mir u Evropi.”Esper je najverovatnije napravio lapsus, ali mnogi se pitaju da li je ova greška zaista bila slučajna i koji su zapravo novi ciljevi Pentagona.

U ovom govoru sekretar odbrane istakao je da će Amerika smanjiti svoje vojno prisustvo u Nemačkoj time što će iz zemlje izvesti skoro 12 hiljada svojih vojnika. Od njih će 5,6 hiljada biti prebačeno u druge zemlje NATO-a s ciljem da „obuzdaju Rusiju”. Deo vojnika, koji se trenutno nalaze u Nemačkoj, biće preusmeren u Crno more kako bi se omogućila bezbednost na jugoistočnom obodu. Takođe je pomenuo da bi uskoro Amerika mogla da prebaci dodatne vojne snage u Poljsku ili Baltičke zemlje – to jest bliže Ruskoj granici.

Sekretar odbrane SAD objavio je i plan o rekonfiguraciji američkog prisustva u Evropi prema kome će štab američkih snaga biti premešten iz Nemačke u Belgiju.

Konstantin Kosačov, šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije smatra da Amerika provocira raskol Evrope: „Počećemo od toga da je ’štab snaga SAD u Evropi‘, ma gde se nalazio, apsolutni anahronizam iz vremena Hladnog rata kada je u uslovima podeljene Evrope zapadnim Evropljanima zaista bilo važno američko vojno pokriće. Ako je to sada ikome potrebno, to su onda sami Amerikanci, koji nastavljaju da provociraju podele u Evropi po principu ’zavadi, pa vladaj‘“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Pa svako radi ono što najbolje zna a pogotovo ono što mu ide od ruke i donosi korist. Ceo svet zna da im savršeno ide od ruke da posvađaju dva oka u glavi. Kad ja ovako nerazvijen to jednostavno vidim, kako to da SU poljaci slepi? A što se tiče 2%(to nije ono uobičajeno kod nas, nego volim te 2%). Kolko ja razumem to su pare koje recimo Nemačka izdvoji i kupi nato meričke letilice, pa i poljska i svi tako redom. Traže ljudi pare i gotovo. A što se tiče Britanije i povlačenja štaba u Britaniju, to je i taktička i korisna odluka. Taktička - da se ukolne na sigurno od ruskih mahova a korisna da Nemci shvate da onih 40 iljada američkih vojnika na poljskim i ostalim granicama prema Rusiji, mogu da koštaju nemačku 200%. Onda će nemci dati americi 2% a onda će amerika ipak nastaviti dalje sa onim svojim janičarima na granici rusije i posle lepo opet uzeti nemačkoj još 200%. Kada Rusi smlave nemačku, Ameri će dati rusima 10% od onih 200% što će nemačka plaćati, a što sada pomalo zateže a daće rusima u znak mira i dobr volje i rat završen, nemačka jope iz početka, lova se sliva u Meriku i tako to...Ma znaju bre šta rade. Zato je Britanija i pobegla iz EU.

  2. Rista says:

    Sve više izgleda da će biti nekih pucanja preko ruske granice, a u tom slučaju će se Britannija uzdržati i sačuvati merički evropski generalštab, jer Rusi sigurno neće baciti neke bombe na Britaniju tek tako. Smatram i da Marko nije rekao namerno ono što je rekao. Tako nešto čak ni Amerikanci neće reći. A dal tako i misle, pa ne znam.

  3. milorad2 says:

    amerika je postal super sila kada je ušla u evropu inače geografski gledano oni su PERIFERIJA SVETA.Trgovački putevi NE IDU preko s.amerike.Toliko su bili nevažni britanskoj imepriji takodje, svojevremeno, zato je i engleski kralj štedeo na armiji kada je izbila pobuna za nezavisnost i vojsku je slao u INDIJU i J.AFRIKU i na KARIBE protiv španije, jer nije imao dovoljno para.Ali sa druge strane ni amerika NEMA dovojno para da VLADA evropom i zato su oni i smislili RUSKU OPASNOST u nadi da će kroz dobrovoljnu okupaciju uspeti.I uspevalo im je neko vreme ali sada se stvari menjajui moraće da se prilagode tome a ako pokušaju da izazovu rat u evropi to će im biti kraj u evropi + će dobiti još jednog ozbiljnog suparnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *