АМЕРИЧКИ СЕНАТ ДОНЕО ОДЛУКУ: Санкције Сирији, Русији, Ирану…

AMERIČKI SENAT DONEO ODLUKU: Sankcije Siriji, Rusiji, Iranu…

6 februara 2019

Američki Senat, gornji dom Kongresa, odobrio je nacrt zakona kojim se uvode sankcije Siriji i njenim saveznicima, među njima i Rusiji i Iranu, javlja TAS.

Kako navodi, inicijativu je podržala republikanska većina u Senatu.

Nacrt zakona tek treba da bude odobren u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata.

KOMENTARI6 komentara

 1. A akoM says:

  Pa što nisu Rusija,Iran Sirija već pod USA itd.sankcijama?!?Što će im sad još i puhnuti u rit?!?

 2. Slobodanka says:

  VODEĆA SVETSKA INKVIZICIJA vredno radi. Autor zakona je republikanski senator Marko Rubio sa Floride (1971 godište), oženjen, otac 4 dece, rimokatolik, poreklom sa Kube. Njegovi roditelji su Kubanci koji su 1956 godine emigririali sa Kube u SAD. U predlogu Zakona predviđene su sankcije protiv lica koja sarađuju sa vladom sirijskog predsednika Bašara al Asada, a odnosi se na oblast snabdevanja rezervnim delovima za avione i prodaju naftnih derivata (Sirija sada uvozi naftu), kao i protiv Centralne banke Sirije. U slučaju usvajanja ovog Zakona ni predsednik Tramp neće moći da poništi uvedena ograničenja bez odgovarajućeg odobrenja Kongresa. Takodje predlažu da se uvedu sankcije Rusiji i Iranu zbog pomaganja Siriji. Ovaj dokument podrazumeva zaključivanje dodatnih sporazuma o vojnoj saradnji sa Jordanom, a da Izrael će dobijati godišnje vojnu pomoć od 3,3 milijarde $ (sada je to oko 3 milijarde $). Zakon takodje predlaže da vlasti SAD kidaju sve poslovne veze sa pravnim i fizičkim licima koja su u međunarodnom društvenom pokretu "Bojkot, povlačenje investicija i sankcije" (Boycott, Divestment and Sanctions) jer članovi tog pokreta pozivaju na ekonomski i politički pritisak na Izrael da prekine svoje aktivnosti protiv Palestine.

 3. Slobodanka says:

  Uz želje da ne povuče trupe iz Sirije i Avganistana suviše brzo, Senat SAD odobrio je nacrt ovog zakona većinom glasova o novim sankcijama protiv Sirije i njenih saveznika. Nove sankcije protiv Rusije i Irana odnosiće se na vojno-tehničku i ekonomsku saradnju sa Sirijom. Obuhvataju niz mera, uključujući i zamrzavanje imovine ruskih i iranskih kompanija koje sarađuju sa Sirijom, blokiranje eventualnih finansijskih transakcija, zabranu ulaska u SAD, itd itd Zakon će sigurno biti usvojen. Sada, uz rastući trend povlačenja američkih trupa sa Bliskog istoka, vašingtoski establišment nastoji da ograniči aktivnosti Trampa u tom pogledu sa ciljem da se američko povlačenje ne pretvori u bekstvo. Demokratski i Republikansku senatori smatraju da izlazak trupa iz Sirije treba da prati očuvanje lica i zaštita interesa napuštenih saveznika. Sa stanovišta Senata, napuštanje Sirije izgleda kao otvoreno begstvo, tako da pokušavaju da ga uspore, istovremeno pokušavaju da stvore dodatne teškoće za Rusiju i Iran, koje ostaju na bojnom polju. U isto vreme narastaju teškoće u Iraku u vezi daljeg boravka američkih trupa u Iraku, te pripremaju i zakon koji će tražiti da se Jenkiji vrate kući. Ako bi američki vojnici odbili da napuste Irak nakon određenog datuma, onda mogu da budu proglašeni okupacionim snagama. A nije još utanačeno ni kako će zadržati neke američke baze u Avganistanu u talibanskom moru. ... Imajući sve ovo u vidu, sankcije protiv Sirije, Irana i Rusije izgledaju kao pokušaj da se taktički uspore negativni trendovi po SAD na celom Bliskom istoku, a za američko povlačenje deo demokrata i republikanaca krivi Trampa jer on to opet čini ustupke Rusiji i Iranu. Važno je da se pokaže da SAD će i dalje da rade nešto na bliskoistočnom pozorištu, te objavljivanje ekonomskih sankcija za ruske i iranske kompanije imaju za cilj da se sačuva (američki) obraz.

 4. Velika Metla says:

  Dobili ste vi od Sirijaca,Rusa i Iranaca po vašoj nacističkoj i agresivnoj njušci,pa uvodite sankcije koliko vam god volja!

 5. zoran says:

  Šta je ovo, kakav je to spisak? Gde smo tu mi?!?

 6. milorad says:

  KAKVA MAŠINA VIDI SE INERCIJA KOJA JEDNOSTAVNO NE MOŽE DA SE ZAUSTAVI MNOGU SO PODLOŽILI KOTLOVE RAZBIĆE SE O GREBEN POSEJDONA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *